Barcelona včera prekvapivo nestačila na Almeríu, s ktorou prehrala 1:0. Katalánci pritom hrali na ihrisku papierovo jasne slabšieho súpera, no predviedli podpriemerný výkon. Skóre zápasu otvoril v polovici prvého polčasu Touré a následne sa začala naháňačka Blaugranas za vyrovnaním. No neúspešne.

Xaviho Barcelona sa tak razom ocitla pod tlakom. Po prehre s Manchestrom United vypadla z Európskej ligy a následne prehrala aj v lige. Nad Kataláncami sa začínajú vznášať pochybnosti. Tímu chýbajú viacerí dôležití hráči či už kvôli suspendáciám alebo zraneniam a hra Barcelony pôsobí fádne. Potvrdil to aj zápas proti Almeríi.

1. Šrámy z Old Trafford

Po porážke na Old Trafforde uprostred týždňa začali médiá informovať o nálade a reakciách v katalánskom tábore. Nie je prekvapením, že Xaviho zverenci boli údajne sklamaní sami zo seba, že si takýto zápas nechali ujsť. Napriek tomu vraj hráči verili, že vypadnutie je pre nich to najlepšie. Keďže do konca zostávajú už len dve domáce súťaže, vedenie Barcelony vnímalo situáciu s optimizmom a verilo, že teraz by sa konečne mohli pokúsiť zabojovať o ligový titul. Možnosť, že by prehra hráčov psychicky zlomila, ani neprichádzala do úvahy.

Napriek tomu Barcelona v nedeľu ukázala, že sa ešte stále nezmierila s prízrakmi z Manchestru. Líder hral hlboko pod svoju obvyklú úroveň, na ihrisku bolo badať náznaky paniky a bezradnosti. Zo strany Blaugranas sme počas väčšiny zápasu nevideli žiadny plán. Obrana, ktorú Xavi prerotoval, nezahrala dobre a potom aj hráči ako Kessíe či Lewandowski na trávniku akoby neboli.

Ak by skutočne išlo o ojedinelú prehru, pri ktorej by všetkých jedenásť hráčov, bohužiaľ, vyplo, dalo by sa to ospravedlniť. Ak je za tým nejaký psychologický a mentálny aspekt, Xaviho tím môže mať problémy, nebezpečne blízko k začarovanému kruhu.

2. Bezzubá ofenzíva

Na nedeľňajšom predstavení Barcelony na štadióne Power Horse nebolo príliš čo vyzdvihnúť, pričom všetky tri formácie zlyhali svojím vlastným spôsobom. Výkon ofenzívy bol však obzvlášť pochmúrny. Zdá sa, že hostia nemali žiadny plán na prelomenie obrany Almeríe pri absencii Pedriho. V skutočnosti sa Blaugranas takmer vôbec nepokúšali udrieť stredom.

Namiesto toho sa Xaviho zverenci vydali cestou založenou na šťastí. Mužstvo sa snažilo zahltiť šestnástku súpera centrami v nádeji, že sa niekto dostane do zakončenia. Už v 60. minúte Barcelona vyrovnala svoj tohtosezónny ligový rekord. Za 90 minút Katalánci zahrali neuveriteľných 47 centrov. Toto číslo svedčí o úplnom zúfalstve a nedostatku nápadov na strane súpera. Hoci panická stratégia mohla fungovať, problém bol v tom, že len 9 centrov Barcelony bolo presných.

Jordi Alba a Ferran Torres boli jediní dvaja hráči, ktorí sa snažili niečo urobiť v záverečnej tretine. Zatiaľ čo prvý menovaný začal rázne a odohral dobrý prvý polčas, Torres bol možno najlepším hráčom v celom zápase. Robert Lewandowski v noci pokračoval v neuspokojivých výkonoch a tímu vôbec nepomohol. Poliak dokázal počas zápasu zaznamenať len 4 strely mimo bránu súpera.

3. Barcelona premárnila zlatú šancu

Preteky o titul sú stále otvorené a Barcelonu bude dlho mrzieť prehra s 19. tímom priebežného poradia La Ligy. Almería do včera vyhrala len 6 z 22 ligových stretnutí a pred zápasom proti Barcelone prehral 3 zápasy v rade. V prípade nedeľňajšieho víťazstva by sa Barcelona dostala na čelo ligovej tabuľky už na 10 bodov pred Madrid. Do konca sezóny zostáva odohrať len 15 zápasov, čo by bol značný náskok.

Teraz majú Xaviho zverenci pred svojimi úhlavnými rivalmi iba 7-bodový náskok a v prípade prehry v marcovom Clasicu by sa znížil na 4 body. Netreba dodávať, že ak sa Kataláncom nepodarí čoskoro vrátiť na víťaznú cestu, hráči sa môžu opäť zosypať, čo by pri pohľade na posledné roky nikoho neprekvapilo. Pritom súboj proti Realu Madrid - hoci v Copa del Rey - čaká na Blaugranas už tento štvrtok. A ten naznačí veľa, pokiaľ hovoríme o psychickej pohode v šatni Barcelony.

zdroj: barcauniversal.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-02-27 11:16:00
Ale tento výkon nebol ojedinelý.. hráme zle minimálne mesiac len trz to vyvrcholilo aj stratou bodov a hlavne prehrou
8JK8 Premium
2023-02-27 11:28:08
Pedri je pre nás dôležitejší než si mnohí myslia.....