Xavi Hernández na tlačovej konferencii pred semifinále Kráľovského pohára proti Realu Madrid ubezpečil, že jeho zverenci budú bojovať o víťazstvo aj napriek niekoľkým vážnym absenciám, ale Real je podľa neho favoritom.

[Marc Brau, Barça TV] Môžu byť posledné dva zápasy proti Realu referenčným bodom pred zajtrajším stretnutím? Zmení prístup oboch tímov skutočnosť, že ide len o prvý zápas?

"Budeme sa pripravovať rovnako ako zvyčajne pred zápasmi proti Realu Madrid. Je to veľmi ťažký súper, ktorý niekedy nedominuje, ale v zápasoch má tieto "minifázy", keď dominuje a rýchlo, s jedným alebo dvoma kontaktmi, dopraví loptu k súperovej bráne. Hrajú doma. Sú to dva zápasy s odvetou na Camp Nou a navyše je to úplne iná súťaž ako La Liga. Pôjdeme si po víťazstvo. Budeme chcieť ukázať našu osobnosť. Cieľom je vyhrať."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Pôjde v zajtrajšom zápase o viac ako len o víťazstvo v semifinále Kráľovského pohára?

"Nie, pre nás je to semifinále Kráľovského pohára a navyše je to El Clásico. Hráme o titul. Momentálne je favoritom Real Madrid. Sú to aktuálni ligoví šampióni a obhajcovia titulu v Lige Majstrov. Bez ohľadu na absencie alebo Superpohár si myslím, že Real je favoritom."

[Marta Ramon, RAC1] Ako porazíte Real na Bernabéu bez Pedriho, Dembélého, Lewandowskeho...?

"Myslím si, že musíme byť tímom ešte viac ako zvyčajne, a to v defenzíve aj v stratégii... v takýchto zápasoch tieto veci rozhodujú. Chceme byť na lopte, obmedziť straty, byť odvážni... je to zápas, v ktorom musíte ukázať osobnosť. Real s Viníciusom, Valverdem, Rodrigom, Benzemom môže veľmi rýchlo vyraziť do protiútoku. Pokúsime hrať na súperovej polovici a ukázať model hry ako v Superpohári."

[Laura Brugues, TV3] Ako sa cíti Ansu Fati? Môže hrať od začiatku?

"Do tréningu sa vrátil až dnes, ale je to veľmi dobrá správa. Cíti sa dobre, je šťastný, veľmi motivovaný a teraz bude pre tím dôležitý."

[Victor Marti, Agencia EFE] Ako pracuješ na psychike hráčov po dvoch prehrách v rade a pred takýmto zápasom?

"Mentálny aspekt je každodennou záležitosťou. V Kráľovskom pohári sa nám darí, doma sme porazili Real Sociedad... sme v semifinále a čelíme šanci na ďalší titul. Napriek zraneniam musíme podať stopercentný výkon. Čip treba vymeniť. Je vhodný čas na reakciu."

[El País] Ako hráčovi, akým je Ferran Torres, preukazuješ pokoj pred takým dôležitým zápasom?

"Dodávam mu sebadôveru. Už som viackrát povedal, že som zodpovedný za to, že je tu. Plne mu dôverujem. Zápas proti Cádizu bol jedným z jeho najlepších výkonov. Potreboval ho. Myslím si, že bol pre nás dôležitý a môže ním byť aj naďalej. Musíme mu dodať sebadôveru, aby ukázal, že môže v Barcelone niečo zmeniť. Má našu úplnú dôveru."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíš si, že Real pristúpi k tomuto zápasu vo svojej najlepšej chvíli v sezóne v porovnaní s momentom Barcelony?

"Mojím argumentom je, že Real Madrid v minulej sezóne vyhral poháre: La Liga a Liga Majstrov. My sme v procese výstavby. Vyhrali sme pohár a bolo to proti nim, hrali sme výborne, ale je to Real Madrid. Videli sme ho súťažiť v Európe, zaznamenal vysoké víťazstvo na štadióne Liverpoolu... Naozaj si myslím, že je favoritom. To však nič nemení na tom, že máme základ, túžbu a mentalitu na to, aby sme ho zranili. Očakávam vyrovnaný dvojzápas."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Nedávno sa objavila štatistika, podľa ktorej Barça s Pedrim vyhráva 90% zápasov a bez Pedriho 57%. Čo znamená Pedri pre tím? Čo tímu chýba, keď nehrá?

"Pedri je pre nás kľúčový hráč. Veľmi sa u nás vypracoval. Robí rozdiel svojimi gólmi, finálnymi prihrávkami, nábehmi do pokutového územia... Dodáva nám pokoj, pauzu, hru v strede poľa, ktorá niektorým profilom chýba. Je to vážna strata, veľmi akútna, rovnako ako Ousmane a Robert. Myslím si, že mužstvo napriek tomu môže súperiť dobrým spôsobom."

[Helena Condis, Cadena SER] V Madride sa hovorí, že Real cíti krv... idete zajtra na Bernabéu s väčším tlakom ako zvyčajne?

"Nie... Nie, nie. Ideme s radosťou a nedočkavosťou. Na Bernabéu ma to vždy motivuje. Som culé a mám to rád; mám rád túto zdravú futbalovú súťaž. Vždy hovorím, že by som si rád zahral v takomto zápase. Bol by som veľmi rád, keby som si mohol na Bernabéu zahrať v strede poľa. Ale nemôžem. Preto hráčom hovorím, aby boli odvážni, aby to skúsili, pretože víťazstvo na Bernabéu je krásny pocit."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako je na tom tím po dvoch prehrách z psychologického hľadiska?

"Myslím, že dobre. Len pri pohľade na posledné dva zápasy sa môže zdať, že sme v nemocnici, ale keď sa sústredíme na to, kde sme, teda v semifinále Kráľovského pohára, na prvom mieste La Ligy s náskokom siedmich bodov pred Realom, keď sme v minulej sezóne strácali 15. Vyhrali sme Superpohár a súťažili sme v Európe, aj keď sme vypadli. Myslím si, že tento "film" vyzerá celkom dobre. Vypracovali sme sa, ukázali sme svoju tvár vo všetkých zápasoch, veľmi zriedkavo sme boli slabší ako naši súperi. Tím sa stále vyvíja. Bilancia by mala byť pozitívna."

[Adria Albets, Cadena SER] Vyvolali tieto dve posledné prehry medzi hráčmi nejaké pochybnosti?

"Myslím si, že by sme mali myslieť pozitívne. Máme zlatú príležitosť vyhrať La Ligu a Kráľovský pohár a musíme mať takúto mentalitu. Zajtra budeme bojovať a pokúsime sa v zápase dominovať a ukázať náš štýl hry. Môžeme vyhrať, remizovať alebo prehrať, ale musíme ukázať našu osobnosť."

[Jordi Blanco, ESPN] Pred posledným El Clásicom na Bernabéu Barcelona vypadla aj z európskych súťaží. Nemyslíš si, že napriek všetkému pozitívnemu by tento zápas mohol naznačiť záverečnú fázu sezóny?

"Opäť! Bude znamenať! Poznačí všetko! Ak nevyhráme proti Valencii v lige, tiež to niečo poznačí; ak zajtra vyhráme, tiež. Prehra s Almeríou tiež niečo znamenala, pretože sme mohli natiahnuť náskok na 10 bodov, ale stále máme náskok 7 bodov. Najprv sme vo výbornej situácii a potom na dne. Musíme sa sústrediť na to, kde sme a odkiaľ sme prišli, aby sme sa dostali na toto miesto. Tento zápas vnímam ako príležitosť."

[David Bernabéu, Sport] Aký je odkaz trénera Barcelony pre barcelonistas a madridismo po týchto prehrách?

"Darí sa nám, interne analyzujeme príčiny porážok. Nie sú to psychické ani fyzické problémy, sú to futbalové problémy. V poslednom zápase sme dobre nebránili gólové akcie a neútočili sme najlepším možným spôsobom. Zápasy vždy analyzujeme a plánujeme tak, aby sme dokázali útočiť a brániť čo najlepšie. Každý zápas je iný príbeh a my musíme naďalej súťažiť. Odkaz je taký, že sme v ideálnej situácii na to, aby sme vyhrávali trofeje. Napriek tomu, čo sa stalo v Európe, si myslím, že sme v privilegovanej pozícii, v semifinále Kráľovského pohára, keď sme vyhrali Superpohár, v lige máme 7-bodový náskok. Spomínam si na úroveň trápenia tímu v minulej sezóne, teraz sme spokojní so súčasnou situáciou. Veci sa môžu pokaziť, ale pracujeme na tom, aby sa to nestalo, a v tíme sme pozitívne naladení."

[Juan Bautista, La Vanguardia] Obávaš sa, že aféra Negreira ovplyvní atmosféru na štadióne a dokonca aj výkon rozhodcu v tomto zápase?

"Nie, rozhodcovia robia svoju prácu najlepšie, ako vedia. Vždy hovorím, že mám dojem, že odkedy som v Barcelone, rozhodcovia nám nikdy nepomohli. Nech pískajú čo najlepšie, neutrálne a spravodlivo. Nemám rád, keď sa vyhráva podvodom, povedal som to už veľakrát."

[Carlos Monfort, Jijantes] Estanis Pedrola bol povolaný na Clásico. Čo môže priniesť?

"Je to futbalista, ktorého sme spoznali už v minulej sezóne. Bol s nami na Malorke. Má dobré schopnosti v hre jeden na jedného, je silný a rýchly a dokáže strieľať góly. Je v dobrej forme a pri Robertovej absencii sme si mysleli, že by nám mohol pomôcť."

[Edu Polo, Movistar] Interne v klube hovoríš o optimizme a navonok to po prehrách s Manchestrom a Almeríou vyzerá ako katastrofa. Prekvapuje ťa táto negatívna reakcia okolia?

"Neprekvapuje ma to, poznám klub a prostredie, viem, kam lietajú výstrely. Mňa to zvyčajne neovplyvňuje, len chcem, aby to neovplyvňovalo aj hráčov, aby boli pokojní. Máme veľmi dobrú sezónu, sme v ideálnej pozícii na to, aby sme vyhrávali trofeje. Musíme súťažiť, nemôžeme znížiť intenzitu a napätie. Snažím sa to preniesť na futbalistov. Ak by sme proti Almeríi vyhrali, mali by sme v tejto fáze najlepší bodový zisk v histórii La Ligy. Hovorilo sa o tom len veľmi málo. Nevyužili sme príležitosť - áno, sebakritika je úplná, je tu hnev, ale zajtra máme ďalší zápas a sme vo veľmi dobrej pozícii získať dve trofeje."

[Albert Nadal, Ara] Po prehre s Almeríou si na konferencii povedal, že ťa hnevá nedostatok vášne a túžby, predovšetkým v prvom polčase. Hovoril si o tom s hráčmi? Aká bola ich reakcia?

"Je to interná záležitosť, takže ani ja neprezradím všetko, ale rozprávali sme sa. Aj futbalisti sú sebakritickí a to vždy. Rozprávali sme sa medzi štyrmi očami a dopadlo to dobre. Diagnóza je už stanovená. Teraz treba súťažiť."

[Marcelo Bechler, ESPN Brasil] Máš pocit, že budete čeliť najlepšej verzii Viníciusa?

"Áno, robí rozdiel, je to výnimočný hráč. Je veľmi ťažké zastaviť ho v behu, je rýchly, pohyblivý, pridal k svojej hre aj góly, je to kľúčový hráč Realu. Treba ho pozorne sledovať. Futbalista, ktorý robí rozdiel, je na veľmi vysokej úrovni."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Aká je tvoja najlepšia spomienka z Bernabéu?

"Väčšina z nich je veľmi dobrá. Spomínam si na 2:6, na situácie, keď sme vyhrávali alebo ked sme dokázali otočiť výsledok, ukázali sme svoju prevahu, ale bola to iná éra. Sú to cykly a teraz sa snažíme nejakým spôsobom vyrovnať Realu, ktorý za tie roky vyhral v Európe veľa trofejí, takže si myslím, že je favoritom. Mám na to dobré spomienky, ale to je už história."

Čo môžeš poradiť mladým futbalistom ako Alarcon pred takýmto stretnutím?

"Že je to privilégium. Vždy hovorím, že je to príležitosť, výsada hrať proti Realu, v El Clásicu. Je to najlepší zápas na svete na klubovej úrovni. Podľa môjho názoru, keďže som culé, je najlepší. Stretnúť sa so svojím najväčším rivalom, súperiť s ním, byť schopný ho poraziť a mať dobrý zážitok na ihrisku je niečo výnimočné. Musíte si to užiť."

[Toni Juanmarti, Relevo] Počítaš v takomto dôležitom zápase s Alarconom?

"Áno, každý má šancu. Nedávno nastúpil za nepriaznivého stavu, verím mu. Je to univerzálny hráč, môže hrať na krídle, poskytnúť hĺbku útoku, je silný. Môže byť dôležitým futbalistom Barcelony teraz aj v budúcnosti. Osobne sa mi veľmi páči."

[David Ibanez, Mediaset] Čo ti hovoria fanúšikovia pred Clásicom?

"Že sa nám darí a že sme v dobrom momente, napriek prehre s Almeríou. Cítime to ako culés, aj ja som jedným z nich a po poslednom zápase som bol veľmi nahnevaný kvôli premárnenej príležitosti, mohli sme zvýšiť náskok na 10 bodov. Taký je však futbal. V druhom polčase sme sa snažili, ale nepodarilo sa nám to."

[Aurora Fuste, Principal.cat] V Superpohári si na Viníciusa nasadil Arauja. Čo Barcelona získa a čo stratí tým, že ho postaví na pravú stranu obrany alebo na stopéra?

"Ronald je víťaz, víťaz v súbojoch, v nábehoch do voľného priestoru, v hre vo vzduchu, je agresívny a fyzicky veľmi silný. Je to jeden z najlepších obrancov na svete. Je základom tímu, či už hrá v strede alebo na krídle."

[Albert Hernández, TVE] Tesná prehra a teda otvorený dvojzápas s výhľadom na odvetu by bol zlý výsledok?

"Pod to sa nepodpíšeme. V Barcelone musíte vyhrávať. Potom sú počas zápasu rôzne lepšie či horšie situácie, ale zámerom tímu a naším modelom hry je vybehnúť na ihrisko vždy za víťazstvom, vo všetkých zápasoch dominovať a ukázať svoju osobnosť. Samozrejme, že sa pod to nepodpíšeme."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-03-01 17:42:56
2:1 vyhráme :D
2023-03-01 19:17:14
Co maju vsetci u nas s tym cipom? 😄 Treba sa sustredit na futbal, a nie riesit hardver. 😁 Mam trochu obavy, priznam sa...😣