Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie po víťazstve 1:0 nad Realom Madrid v pohári, na ktorej vyzdvihol defenzívnu činnosť tímu. Tréner však zdôraznil, že plán na včerajšie stretnutie bol veľmi odlišný od toho, čo videli fanúšikovia na Bernabéu.

Barça mala dnes nízke držanie lopty, ale výborne bránila, súper si takmer nevytvoril dobré príležitosti. Bol to podrobný plán pre tento zápas?

"Nie, plánom bolo mať často loptu, hrať na súperovej polovici, vyhrávať súboje, dominovať s loptou na kopačkách. Ale to sa v zápasoch proti Realu stáva, videli sme to v Európe. Naším hlavným cieľom je brániť tým, že máme loptu. Dnes nám chýbala potrebná pauza v útoku. Na druhom mieste z hľadiska dôležitosti je bránenie bez lopty a myslím si, že nám to vyšlo fantasticky. Real prakticky nemal situáciu, strieľal mimo brány, na konci bol len ten zásah Rodryga. Je to pre nás dôležité, aj keď takéto bránenie nie je naším zámerom. Je to pre nás veľmi dôležité víťazstvo."

[Marta Ramón, RAC1] Si vzhľadom na všetky okolnosti spokojnejší s týmto víťazstvom, alebo nespokojný s priebehom zápasu?

"Chceme dominovať v každom zápase, mať loptu vo svojej moci, vytvárať si veľa situácií... Nechceme, aby sa tento scenár opakoval. V dueli s Realom sa to však môže stať, v strede poľa majú Kroosa a Modrića, je ťažké vziať im loptu, navyše Madridčania sú veľmi dobrí fyzicky. Je dôležité vyzdvihnúť našu fantastickú prácu."

[Xavi Lemos, Esport3] Vzhľadom na vypadnutia z európskych pohárov, aký význam má víťazstvo v takomto dôležitom zápase?

"K víťazstvu v pohári máme ešte ďaleko, zatiaľ sme v prvom zápase semifinále vyhrali len 1:0, Real je stále favoritom. Odveta bude v apríli, ale na toto stretnutie sa nám pravdepodobne vrátia niektorí hráči. Andreas, Pedri, Dembélé, Lewandowski... Nemohli sme využiť dôležitých hráčov. Dnes všetci odviedli skvelú prácu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Hrali ste trochu inak ako zvyčajne, ale niekedy sú zápasy, ktoré sa tak musia hrať.

"V konečnom dôsledku ide o to, že to bol súper, kto nás prinútil hrať týmto spôsobom. Dnes sme neboli dobrí s loptou vpredu. Musíte minimalizovať straty, vedieť, kedy máte útočiť a kedy nie. Mali sme dobré momenty, ale súper nás počas celého zápasu veľmi dobre tlačil a vyhrával fyzické súboje. Hrali s tromi stopérmi, Militaom, Rüdigerom a Nachom, s ktorými sa ťažko vyhrávajú súboje."

[German García, Radio Nacional] Vzhľadom na nedávne prehry v Európskej lige a proti Almeríi v lige a pred nedeľňajším zápasom proti Valencii sa dá povedať, že tím ukázal, že je opäť ambiciózny, však?

"To sa bude musieť potvrdiť v nedeľu. Tak či onak, musíte zmeniť čip, je to iný zápas, iný príbeh. V lige máme dobrú pozíciu, ale budeme musieť opäť niečo dokázať."

[Adria Albets, Cadena SER] Do odvety zostáva mesiac, vrátia sa vám niektorí hráči. Prečo hovoríš, že Real je stále favoritom? Je to v istom zmysle zbavenie sa tlaku?

"Nie, ide o to, že dnes sme nedominovali. Neboli sme schopní nájsť optimálne riešenie, dostať sa z tlaku, to nás stálo veľa. Mohli sme tento zápas aj remizovať. Ale mužstvo si počína dobre, je jednotné. V defenzíve sme veľkolepí. Je to dôležité víťazstvo, ale Real stále považujem za veľmi silný tím. Dnes sa nám podarilo minimalizovať počet príležitostí, ktoré si zvyčajne vytvárajú na vlastnom ihrisku. Dnes si nevytvorili prakticky žiadnu."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Marca] Mali ste 35% držanie lopty. Je to pre vás zvláštny pocit vyhrať, keď máte loptu tak zriedkavo, však?

"Áno, nie som spokojný s našou hrou s loptou. Ale sú tu aj iné aspekty hry. Tím však veľmi, veľmi dobre bránil. S tým, že je to fakt, že to nie sú percentá, ktoré hľadáme."

[The Athletic] Aký pokoj vám dáva to, že máte hráča ako Araujo, ktorý opäť dokázal vymazať Viníciusa?

"On je základ. Pre mňa je to jeden z najlepších obrancov na svete, rovnako ako Jules, aj Marcos dnes hral fantasticky, hoci nie je stopér, Balde bol tiež veľmi dobrý. Obrana bola vynikajúca, dobre uzatvárala prihrávky. Som veľmi spokojný s úsilím tímu v obrane. Niekedy, ako dnes, prídu chvíle, keď je to potrebné."

[El País] Veľa hovoríme o držaní lopty a mňa by zaujímalo, aký vplyv mala podľa teba absencia niektorých dôležitých hráčov? A ako hodnotíš výkon Kessiého?

"Dnes stredopoliari v zápase nedominovali. Bez lopty sme trpeli viac ako zvyčajne, čo znamenalo, že sme museli viac behať. Kessié bol veľmi unavený, rovnako aj Busi, Frenkie. To nás stálo veľa síl. Je však dôležité vyzdvihnúť defenzívnu prácu tímu. Zvyčajne si Real na Bernabéu vytvoril veľa príležitostí a dnes prakticky nič."

[El 10 del Barca] Podľa môjho názoru sa v situáciách, ako bola tá dnešná, s malým držaním lopty na strane Barcelony, príliš zriedkavo spomína vplyv súpera na priebeh udalostí. Súhlasíš s tým? Myslíš si, že je to častý prípad?

"Áno, ako som spomínal, pre mňa je Real stále favoritom, pretože má technickú kvalitu, má Modrića a Kroosa, ktorí sú skvelí, ich tím je fyzicky veľmi silný. Militão, Rüdiger, Nacho, Tchouaméni, Camavinga vyhrávajú súboje... Bude to ťažké, je to skvelý tím. Dnes sme znížili ich potenciál v útoku, Vinícius si zvyčajne vytvorí 6-7 situácií za zápas a dnes ani jednu... Takže si myslím, že tímový výkon bol neuveriteľný a to proti španielskemu majstrovi a víťazovi Ligy Majstrov. To treba oceniť."

zdroj: YT marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
Marian Premium
2023-03-03 07:31:31
Xavi rád mení čipy. Pred zápasom na Bernabéu mu ich však hackli, lebo na čipoch chýbalo držanie lopty. To sa ale hackeri sekli, lebo len vďaka tomu Real nemohol ísť do kontier, z ktorých by sme inkasovali. Na niečo sú tí hackeri občas dobrí…🤠
2023-03-03 08:05:55
Ja mam velmi velku radost z Baldeho a jeho zlepsujucej sa vykonnosti...este nedavno sa spekulovalo co s nim, ci ho predat, ci dat na hostovanie a zaroven sa hladala nahrada za Albu...a vida ho, zrazu hrac zakladu a vyborne vykony! Len tak dalej :)