Portál El Español uverejnil článok s veľkým titulkom "La Liga čelí ekonomickému kolapsu: DAZN a CVC zvažujú rozviazanie zmlúv s Javierom Tebasom". La Liga (LFP) v reakcii na to vydala vyhlásenie, v ktorom poprela správy uvedené v texte a pohrozila právnymi krokmi.

El Español uvádza, že dvaja obchodní partneri La Ligy, mediálna platforma DAZN a fond CVC, zvažujú rozviazanie zmlúv s organizáciou z dôvodu finančných a právnych problémov. V prípade prvého subjektu je problém v tom, že investícia 470 miliónov eur ročne za vysielanie piatich zápasov za sebou nevedie k očakávanému zisku. Spoločnosť DAZN mala v posledných mesiacoch dokonca údajne problémy s plnením splátkového kalendára voči LFP. Podľa denníka El Español musela spoločnosť minulý rok získať finančnú injekciu vo výške 4 miliárd eur od svojho hlavného akcionára Access Industries, aby splatila svoj obrovský dlh.

Celkovo má platforma do roku 2027 zaplatiť La Lige 2,35 miliardy eur. Podľa denníka El Español mala spoločnosť DAZN v Španielsku pred odkúpením práv viac ako 300 000 predplatiteľov a po ňom 500 000. Tento nárast nie je taký veľký, ako sa od takejto lukratívnej zmluvy očakávalo. Podľa portálu, ak v sezóne 2023/2024 nedôjde k výraznému zvýšeniu príjmov, spoločnosť bude mať problém zmluvu naplniť. V článku sa tiež uvádza, že aj Tebas počas stretnutia s klubmi ohľadom televíznych záležitostí údajne hovoril o ťažkostiach spoločnosti DAZN. Na druhej strane zástupca platformy mal pre El Español priznať, že s platbami nie sú žiadne ťažkosti a neuvažuje sa o porušení zmluvy, ale nepoprel, že bol dohodnutý nový splátkový kalendár, hoci v súlade s tým, čo bolo dohodnuté v právnom základe verejnej súťaže.

Na druhej strane by CVC podľa El Español zvažoval prerušenie spolupráce vzhľadom na to, že prijatý zákon o športe z decembra 2022 nezaručuje právnu istotu zmluvy s La Ligou. Včera sa na okresnom súde konalo záverečné pojednávanie o predbežných opatreniach, o ktoré požiadali Real Madrid, Barcelona a Athletic, ktoré sú proti tejto dohode. Uvedené kluby považujú dohodu za nezákonnú a nepripojenie sa takýchto veľkých značiek k zmluve vyvoláva pochybnosti o ďalšej spolupráci s fondom. Verdikt súdu v tejto veci by mohol byť oznámený čoskoro. Ak sa potvrdia nároky troch klubov, zavedenie predbežných opatrení by mohlo celú dohodu a vyplácanie finančných prostriedkov pozastaviť. Na druhej strane by súdny proces mohol trvať dlho a CVC by mohol unaviť.

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

4 komentáre
2023-03-08 14:29:17
A to niekde snivali o vyluceni Realu a Barcelony z TV vysielani. Urcite by im mnozstvo predplatitelov raketovo vytrelila hore :D
2023-03-08 15:07:11
Tak im treba hajzlom