Turecká spoločnosť Limak, ktorá vyhrala výberové konanie na modernizáciu Camp Nou, sa zaoberá rôznymi činnosťami, od hotelierstva až po výrobu ovocných štiav a cementu. Spoločnosť pôsobí okrem iného v krajinách Perzského zálivu, na Balkáne, v Afrike, Kosove a na Ukrajine, kde postavila metro v Dnepri, má 46 000 zamestnancov a v roku 2023 plánuje obrat vo výške 5 miliárd eur.

Podľa informácií katalánskeho denníka Sport existujú dva kľúčové faktory, na základe ktorých si Barcelona vybrala spoločnosť Limak. Najdôležitejším boli úzke finančné vzťahy medzi stavebnou spoločnosťou a investičnou bankou Goldman Sachs, ktorá je zodpovedná za financovanie projektu Espai Barça. Druhým dôvodom je, že turecká spoločnosť sa zaviazala vykonať práce za 18 mesiacov, na rozdiel od 36 mesiacov, ktoré sľúbili španielski uchádzači.

Prezidentka spoločnosti Limak, Ebru Özdemir, poskytla vyhlásenie katalánskym novinárom a vyjadrila sa k začiatku spolupráce s Barcelonou. Nižšie si môžete prečítať vybrané úryvky z rozhovoru.

"Nikdy som si nemyslela, že to bude ľahké. Nikto nechce prísť o časť koláča. Neprekvapujú ma niektoré reakcie, pretože každý chce brániť svoje územie. Keď sme sa uchádzali o letisko v Lyone, aj niektoré médiá nás vnímali ako exotickú spoločnosť vo Francúzsku."

"Nadišiel moment, keď sme sa rozhodli otvoriť západnej Európe a Spojeným štátom. V Turecku sme práve postavili najväčšie letisko na svete z hľadiska rozlohy - prijíma najväčší počet cestujúcich v Európe - a najdlhší visutý most na svete, ako aj diaľnice a ďalšiu infraštruktúru. V súčasnosti staviame budovu centrálnej banky v Istanbule. Založili sme spoločnosť v Spojenom kráľovstve a začali sme sa zaoberať projektmi. V západnej Európe je infraštruktúra, ktorá zastaráva. Dozvedeli sme sa o možnosti vytvoriť nový štadión FC Barcelona. Vedeli sme, ako túto prácu vykonať, náš technický tím začal skúmať možnosti a ja som povedala "do toho". Španielsko je pre Turecko veľmi priateľská krajina."

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.