Xavier Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred duelom s Athletic Club. Tréner musel odpovedať na množstvo otázok, ktoré nesúviseli so zajtrajším zápasom. Xavi zdôraznil, že ho teší pokrok Ansu Fatiho po návrate po zranení.

[BarcaTV] Zajtra hráte proti nevyspytateľnému tímu, ale Athletic hrá na svojom štadióne veľmi intenzívne. Aké stretnutie očakávate?

"Áno, Athletic sa nedarí dosahovať výsledky, aké by si zaslúžil. Sú fyzicky veľmi silní, budú hrať s podporou fanúšikov, majú priamočiary štýl, sú agresívni v súbojoch. Je to veľmi intenzívne mužstvo. Je to jeden z najťažších zápasov na výjazde, ktoré nám zostávajú. Budeme sa musieť vyrovnať ich intenzite a hrať podľa našich predstáv."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] San Mamés a El Clásico. Máš pocit, že je to akási prvý matchball tejto ligovej sezóne?

"Sústredíme sa len na zajtrajší zápas, aby sme si udržali deväťbodový náskok pred Realom Madrid, to je kľúčové. Potom budeme mať možnosť myslieť na budúci týždeň, sústrediť sa na Clásico. Zajtra nás čaká finále, mimochodom, všetky zápasy až do konca budú také. Takže si musíme udržať náskok pred stretnutím s Realom, hoci to bude určite náročný súper."

[Laia Coll, RAC1] Robert Lewandowski dostal od lekárov zelenú. Je pripravený hrať proti Athletic od prvej minúty? Čo môžeš povedať o ostatných zranených hráčoch: Pedrim, Dembélém?

"Robert s nami trénuje od štvrtka, po menšej prestávke, a je pripravený. Je príkladom oddaného hráča, cíti sa dobre a chce stále hrať. Je to kľúčový futbalista, zmenil mentalitu celého tímu. Sme veľmi radi, že ho tu máme. Vrátil sa k nám a bude veľmi dôležitý, najmä preto, že nás čakajú kľúčové zápasy a Athletic bude vysoko tlačiť. Čo sa týka Pedriho a Dembélého - na ich návrat si musíme ešte chvíľu počkať. Trénujú individuálne a musíme pozorovať, ako sa budú cítiť pred ďalšími zápasmi."

[Xavi Lemos, TV3] Máte štyroch hráčov, ktorí sú jednu žltú kartu od suspendácie. Som zvedavý, či to bude mať nejaký vplyv na správanie týchto hráčov, či budú myslieť na El Clásico?

"To vieme, ale zajtra nás čaká zápas, ktorý je finále. Nebudeme hrať s ohľadom na možné suspendácie, využijeme svoj plný potenciál. Gavi už bol suspendovaný, Araujo tiež... Sústredíme sa len na zajtrajšok. Potom budeme mať čas premýšľať o Clásicu."

[Albert Roge, Relevo] Mám otázku týkajúcu sa Érica Garcíu. Aké sú tvoje plány týkajúce sa jeho budúcnosti?

"Pravdepodobne nedostáva toľko minút, koľko by si zaslúžil. Je to veľký profesionál, ale má konkurenciu. Samozrejme, že s ním počítam, teraz aj v budúcnosti. Vždy, keď dostane šancu, hrá dobre. Dokáže sa prispôsobiť rôznym pozíciám. Pre mňa je príkladom v šatni."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Máš zmluvu do konca budúcej sezóny. Prezident povedal, že by ti rád predložil ponuku na predĺženie zmluvy. Chcel by si byť ako Ferguson a zostať v Barcelone dlhé roky?

"(Smiech) Tu v Barcelone je to ťažké. Dúfam, že to tak bude. Toto je môj domov, som tu rád. Samozrejme, mnoho dní trpím, ale som vďačný prezidentovi. Je veľmi spokojný s prácou celého trénerského štábu. Je skvelé vždy cítiť jeho podporu, je to lojálny človek. Kiežby som tu zostal ešte veľa rokov, ale to bude závisieť od našich výsledkov. Teraz nie je ten správny okamih, aby sme sa bavili o predĺžení mojej zmluvy. Stále mám pred sebou viac ako jednu sezónu, sme blízko k zisku trofejí a to je dôležitejšie ako moja zmluva. Musíme vyhrávať trofeje."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Hovoríš o trofejach a o tom, že každý ďalší zápas je finále. Máš pocit, že zajtra na San Mamés a v Clásicu hráte o polovicu ligy?

"Áno, sú to zápasy o veľkú časť La Ligy. Je to 6 kľúčových bodov, ktoré môžu byť rozhodujúce. Teraz sme v najdôležitejšej časti sezóny. Musíme hrať dobre, súťažiť a vyhrať tieto zápasy. Zajtra nás čaká bitka na San Mamés, 21:00, plný štadión, skvelá atmosféra... Je to tím, ktorý nešpekuluje. Bude to neuveriteľné stretnutie a potom budeme mať čas premýšľať o Clásicu. Tieto dva týždne pred reprezentačnou prestávkou sú kľúčové."

[Victor Nahe, COPE] Chcem sa spýtať na kauzu Negreira. Máš obavy zo žaloby a celej situácie?

"Možno sa trochu obávam, ale to je otázka pre prezidenta. On hovorí, že by sme mali byť pokojní a sústrediť sa na futbal, a to aj robíme. V šatni o tom nehovoríme, rozprávame sa o futbale. Toto sú veci, ktoré môžem kontrolovať, a to je moja hlavná úloha."

[German García, Radio Nacional] Ako zvládate túto situáciu? Zajtra bude na San Mamés v 30. minúte protest, Real Madrid bude mať zasadnutie vedenia. Premýšľate veľa o tom, čo sa deje?

"Nie, máme pred sebou len futbalový zápas. Sústredíme sa na hru v útoku, v obrane, na stratégiu... Chceme podať dobrý výkon, na iné aspekty nemyslíme. Víťazstvo alebo prehra v zajtrajšom zápase nezávisí od toho, čo sa deje na tribúnach. Musíme sa sústrediť na akcie na ihrisku."

[Adria Albets, Cadena SER] Tento týždeň Lewandowski povedal, že hra Barcelony sa musí prispôsobiť súčasnej dobe. Zdieľaš jeho názor?

"S Robertom sa o futbale rozprávam často. Je to človek, ktorého porovnávame s takými hráčmi ako Ronaldinho, Messi - zmenil mentalitu tímu. Je naším lídrom a všetci futbalisti okolo neho sa rozvíjajú. Komunikácia je pre neho dôležitá, často sa rozprávame. Samozrejme, pred 10 rokmi bol futbal iný. Teraz môžete byť pod oboma pokutovými územiami do troch sekúnd. Futbal bol pomalší, mali ste väčšiu kontrolu. Teraz je dôležitejší vysoký pressing, predtým niektoré tímy len bránili. Teraz väčšina tímov pressuje, aspekt prechodu z obrany do útoku je dôležitejší. Takže plne súhlasím s Robertom. V žiadnom prípade to však nemení našu mentalitu, spôsob, akým hráme. Donútiť nás k tomu môže len súper, ako to robil Paco Jémez so svojím Rayom, tí pressing využívali veľmi dobre. Závisí to od súpera a jeho spôsobu hry. Takticky sa futbal veľmi zlepšil, tímy skúšajú viac vecí. Veľa sa zmenilo a vy sa tomu musíte prispôsobiť."

[EFE] Araujo nebude môcť hrať kvôli suspendácii. Je to kľúčový futbalista a Barcelona trpela, keď nebol na ihrisku. Budete teraz jeho absenciu pociťovať ešte viac, vzhľadom na štýl hry Athletic?

"Určite áno. Pretože bude veľa súbojov, veľa intenzity, veľa vysokého pressingu, veľa dlhých prihrávok od Athletic, štandardných situácií... Bude nám chýbať, ale máme iných skvelých futbalistov, ktorí ho nahradia."

[Šport] Gil Manzano ukázal červené karty štyrom najdôležitejším hráčom Barcelony v nedávnej histórii. Obávaš sa toho v súvislosti so zajtrajším duelom?

"Samozrejme, že chceme získať tri body a nedostať žiadnu červenú kartu, ale niekedy sa musíte dopustiť faulu a potom dostanete kartu. Nie je to o Gilovi Manzanovi, je to jednoducho súčasť futbalu. Pokúsime byť pokojní, ale je to súčasť futbalu."

[Gabriel Sanz, Mundo Deportivo] Mám otázku týkajúcu sa slov prezidenta Laportu. Povedal, že tím bude v budúcej sezóne potrebovať pravého obrancu, stopéra a pravdepodobne aj útočníka. Vyjadril spokojnosť s kádrom v strede poľa. Máš rovnaký názor?

"S prezidentom sa rozprávame každý týždeň, snažíme sa plánovať aj na budúcu sezónu. Je ešte skoro, ale budeme sa snažiť káder vylepšiť. Je pravda, že tieto pozície musíme posilniť. Musíme ešte počkať na informácie o niektorých hráčoch, či u nás zostanú, a tiež o FFP, našej ekonomickej situácii. Sme v kontakte s prezidentom."

Vrátim sa k téme, že Real zvolal zasadnutie vedenia. Myslíš si, že chce týmto spôsobom ovplyvniť El Clásico? Aký je za tým účel?

"Nemám predstavu. Snažím sa len riadiť svoj tím. Takéto veci nás neovplyvňujú. Vinícius, Courtois, Modrić sú tí, ktorí nám robia starosti. Sústredíme sa na to, čo môžeme urobiť na ihrisku."

Chcel by som sa opýtať na tvoj názor na bratov Williamsovcov.

"Majú veľký fyzický potenciál, sú veľmi rýchli. Nico je asi lepší v súbojoch jeden na jedného a Iñaki je častejšie v pokutovom území. Sú veľkou zbraňou Athletic, najmä pri prechode z obrany do útoku. Pokúsime ich snažiť zastaviť."

[Jijantes] Athletic je tím, ktorý tlačí vysoko. Si pokojný kvôli skvelej defenzívnej forme?

"Áno, pretože dobre bránime, dobre využívame pressing, každý futbalista sa zapája do bránenia, vyhráva súboje. V niektorých situáciách sme skvelí a v iných sa musíme trochu zlepšiť. Toto je dobrý moment na to, aby sme to urobili. Sme pripravení súťažiť na ťažkom štadióne."

[Dominik Piechota] Rád by som sa ťa opýtal na rozdiel v hre s Lewandowskim a bez neho. Mohol by si vysvetliť, ako pomáha tímu?

"Vyhrávali sme zápasy aj bez neho, ale samozrejme, veľmi nám chýbal. Lepšie útočíme, keď je na ihrisku. Vysoko pressuje, a keď to urobí súper, je veľmi dobrou možnosťou na prihrávku a vie podržať loptu. Málokedy zaznamenáva straty, je to výborný hráč v útoku, obrane aj pri štandardných situáciách. Je to pre nás kľúčový hráč."

[El 10 del Barca] Chcem sa opýtať na Ansu Fatiho, ale z psychickej stránky. Ako mu pomáhaš?

"Má moju plnú podporu. Je na správnej ceste, veľmi sa zlepšuje, čo sa týka intenzity, v obrane, spolupráci so spoluhráčmi, pomoci krajným obrancom. Som s ním veľmi spokojný. Na individuálnej úrovni asi potrebuje streliť gól, aby si zvýšil sebavedomie, ale najdôležitejšia je dobrá dynamika."

[Iniestazo] Spomínal si plánovanie ďalšej sezóny. Čo Mateu Alemany? Niektorí ľudia stále hovoria, že by mohol klub opustiť. Diskutovali ste o jeho budúcnosti? Nakoľko je pre teba táto postava dôležitá?

"Mateu odvádza mimoriadnu prácu, to som už povedal mnohokrát. Je tu úžasná skupina pracovníkov, najmä Mateu so svojimi vodcovskými schopnosťami. Je to človek, na ktorého sa môžete spoľahnúť, má skúsenosti. Nemôžem byť šťastnejší, že s ním môžem pracovať. Aj prezident a Jordi Cruyff odvádzajú skvelú prácu, tvoria fantastický tím. Dúfam, že Mateu tu zostane. Vidím ho prakticky každý deň, je šťastný a myslím si, že zostane. Ale to je samozrejme otázka na neho."

[Nacho Jimenez, Mas que pelotas] Laporta nedávno povedal, že máte jednu z najlepších obranných formácií v novodobej histórii klubu. Šatňu si zdieľal s mnohými skvelými obrancami - súhlasíš s ním?

"Keď som bol hráčom, mali sme úžasných obrancov. Ten tím vyhral oveľa viac trofejí ako ten náš. V tomto smere sa nemôžeme porovnávať. Želáme si, aby sme aj my vyhrali toľko. Ale porovnávame sa tu s legendami tohto klubu. Aj keď musíte uznať, že v obrane máme pozitívnu dynamiku."

[TVE] Povedal si, že liga sa rozhoduje v takýchto momentoch. Trénujete rovnako ako predtým, alebo vás ovplyvňujú aj udalosti mimo ihriska?

"Vždy to vyzerá rovnako. Analyzujeme súpera, trénujeme aspekty, ktoré potrebujeme zlepšiť, a to je všetko. Hovoríme len o Athletic a o tom, čo sa deje na ihrisku."

[Aurora Fuster, principal.cat] Rada by som sa opýtala na Ter Stegena. Toto je štadión, na ktorom už mnohokrát prehral. Mohlo by to mať na neho nejaký vplyv?

"Očakávam, že takéto niečo ho môže len motivovať. Pamätám si na pohárový zápas, keď nás porazili, hrali veľmi intenzívne. Vo futbale máte vždy príležitosť na odvetu a zajtra na to bude dobrá príležitosť."

[David Ibanez, Mediaset] Prekvapilo ťa, keď prezident spomenul, že s tebou chce predĺžiť zmluvu?

"Hovorili sme o tom. Mimochodom, rozprávame sa každý týždeň, mám s ním dobrý vzťah. Vždy som hovoril, že je potrebné byť v tejto veci pokojný. Musíme sa sústrediť, vyhrávať trofeje, teraz nie je čas na to, aby sme hovorili o zmluve."

[El Periódico] Často poskytuješ vyhlásenia pre médiá. Cítiš sa byť akýmsi hovorcom klubu? Je to jednoducho súčasť tvojej práce?

"Rád sa s vami porozprávam, je to moja práca. Potom môžeme ísť na kávu (smiech). Myslím si, že pozápasové vyjadrenia by mohli stačiť, pretože pred zápasom sa o samotnom zápase nebavíme. Zajtra po zápase bude možnosť vyjadriť sa ku konkrétnym aspektom zápasu, k tomu, čo sa stalo atď. A pred zápasom... Podľa môjho názoru by pozápasová konferencia bola viac než dostatočná."

[Josep Soldado, Atresmedia] Myslíš si, že Real Madrid mohli ovplyvniť udalosti okolo "caso Negreira"?

"Neviem, to je otázka pre nich. Po zasadnutí vedenia sa ich na to môžete opýtať."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-03-11 18:46:29
Vždy, keď Barca začne rozprávať o tom, ako každý zápas je finále, tak každé finále prehráme a na konci nezískame žiadnu trofej
2023-03-11 21:36:49
Tak zas nepreháňajme. Lewa je super, ale Messi bol/je inde.