Ako informoval Manel Pérez z denníka La Vanguardia, Barça už dostala konečné "áno" a dospela k dohode investormi v súvislosti financovaním Espai Barça. Pripomíname, že náklady na projekt sa odhadujú približne na 1,5 miliardy eur.

Oficiálna prezentácia dohody sa uskutoční podľa plánu, pričom sa nestihne termín do 31. marca. Financovanie koordinovala americká banka Goldman Sachs a na operácii sa podieľa aj banka JP Morgan: "Peniaze už máme," tvrdia zdroje z klubu.

Pre niektorých pozorovateľov aj samotných investorov bolo riadenie klubu prezidentom Joanom Laportom trochu pochybné, pretože v určitom smere ide o rodinný model riadenia s peniazmi zvonka a bez serióznej vnútornej alebo vonkajšej kontroly. Avšak skutočnosť, že projekt má dlhodobý horizont a je podporený dodatočnými príjmami generovanými prostredníctvom nových a moderných riešení, znamenala, že financovanie nikdy nebolo ohrozené a nebolo možné žiadať dodatočné záruky k tým pôvodne plánovaným. Dokonca aj po odhalení škandálu s mnohomiliónovými platbami bývalému rozhodcovi Josému Maríovi Enríquezovi Negreirovi, ktorý zasiahol imidž klubu v Španielsku a na medzinárodnej úrovni, zostala dôvera investorov v značku FC Barcelona neotrasená.

Zadanie zákazky na prestavbu Camp Nou za 960 miliónov eur stavebnej spoločnosti Limak je už niečo iné. Turci nemajú žiadne skúsenosti s výstavbou štadiónov veľkosti Camp Nou a doteraz nevykonali žiadne významné práce v oblasti EÚ, na rozdiel od španielskych spoločností, ktoré sú v tomto odvetví poprednými svetovými lídrami. Budúcim veriteľom Barcelony sa toto rozhodnutie nepáčilo a to sa prejavilo aj v nákladoch na financovanie projektu, pričom došlo k dodatočnému zvýšeniu úrokovej sadzby o niečo viac ako 0,25 bodu.

To všetko však neznamená, že všetky tieto problémy vyvolali znepokojenie, ako aj množstvo otázok smerujúcich na vedenie klubu v posledných týždňoch. Podľa informácií, ktoré zozbierala La Vanguardia, tento tlak spôsobil v klube veľké napätie. V prípade "caso Negreira" investori čakajú, že prezident Joan Laporta dodrží svoje slovo a verejne a presvedčivo vysvetlí, čo sa stalo.

Nakoniec klub dostane v niekoľkých tranžiach 1,5 miliardy eur potrebných na rekonštrukciu Camp Nou, hoci časť tejto sumy pôjde priamo na splatenie pôžičky vo výške približne 180 miliónov eur, ktorú Goldman Sachs svojho času poskytol klubu na začatie prác na Estadi Johan Cruyff a na zbúranie časti tretieho podlažia Camp Nou, čo samozrejme tvorí celý projekt a jeho celkové náklady.

Úroková sadzba celej úveru je takmer 6% a bude mať maximálnu dobu splatnosti 26 rokov, s počiatočnými rokmi odkladu do opätovného otvorenia Camp Nou, a je v podstate štruktúrovaná rovnakým spôsobom, aký už dohodlo vedenie klubu so spoločnosťou Goldman Sachs počas prezidentovania Josepa Mariu Bartomeua. Počas posledných dvoch dní všetky strany rokovali o časovom rámci, ktorý chce každý inštitucionálny investor (kapitálové, investičné a penzijné fondy) stanoviť pre svoj podiel na financovaní.

Na druhej strane riaditelia FC Barcelona trvali aj na tom, aby sa do zmluvy zahrnula možnosť, že od piateho roku alebo medzi piatym a siedmym rokom by sa časť úveru mohla refinancovať, aby sa využili nižšie úrokové sadzby v prípade, že sa zmení finančná situácia alebo sa zmení politika centrálnych bánk a peniaze budú lacnejšie.

zdroj: La Vanguardia
foto: forcabarca.sk

Diskusia

2 komentáre
2023-03-12 08:31:27
No tak snad to nebudou stavět Turci, kterým po zemětřesením spadla půlka budov ve městech.
2023-03-12 14:04:52
Len pre istotu si bude potrebné kupovať drahé lístky hneď za striedačky.😀😀😀