Ernesto Valverde sa na tlačovej konferencii po zápase proti Barcelone kriticky vyjadril k rozhodnutiu anulovať gól jeho tímu. Tréner Athletic zrejme naznačil, že takýto verdikt je v rozpore s duchom hry, a podobný názor mal aj hráč Los Leónes Mikel Balenziaga. Trénera sa v tejto súvislosti pýtali na kauzu Negreira.

"Sme naštvaní, pretože sme prehrali, no urobili sme veľmi veľa preto, aby sme vyhrali, alebo remizovali. Uznávame zásluhy súpera, nie sme v najlepšom momente, chýba nám víťazstvo a máme zlú sériu výsledkov. Chýba nám rozhodnosť v pokutovom území, hoci sme bojovali až do konca. Prvý polčas bol komplikovaný z hľadiska pressingu, v druhom sme išli vyššie a bolo to lepšie. Barcelona je na čele tabuľky a je najlepším tímom súťaže. Má určité silné stránky, s ktorými sme sa museli vysporiadať. Niekedy dominovali a potom sme mali šance my," povedal Valverde.

"Barcelona tvrdo tlačila a znemožnila vedenie akcií. Uvedomovali sme si, že nás budú nútiť posielať dlhé lopty, a možnosť hrať s Raúlom v blízkosti Iñakiho nám mohla poskytnúť možnosti dostať sa do pokutového územia. Vedeli sme, že zápas bude dlhý a potom nám pomôžu striedania do zálohy. Nestačí však len to, čo robíte medzi pokutovými územiami, musíte byť rozhodní v oboch šestnástkach. V zápasoch proti Realu, Barcelone či Atléticu sme odohrali dobré zápasy, ale nepodarilo sa nám skórovať," povedal tréner Athletic.

Valverdeho sa pýtali na situáciu s anulovaním gólu v závere zápasu a zrejme sa domnieval, že takéto rozhodnutie bolo proti duchu hry: "Je to niečo, čo nás vzďaľuje od skutočného futbalu. Videl som to kútikom oka a neviem... V každom prípade na tom nezáleží. Nejde o to, či ho viac zasiahne do ramena alebo do ruky, ide o to, čo futbal je a čo nie je. Samozrejme si myslím, že VAR je tu na to, aby opravoval viditeľné chyby, preto vznikla táto história. Či už lopta padne do siete, alebo nie, alebo pri jasnej jedenástke, ale takéto veci... Rozhodcu volajú preto, že sa lopta trochu obtrela o ruku pri jednej akcii odohrávajúcej sa 5 prihrávok predtým, neviem, či to patrí do sveta futbalu, alebo nie. Zdá sa, že sa musíte pozrieť na všetky predchádzajúce zákroky. Túto akciu nevidel prvý ani štvrtý rozhodca, ani čiarový rozhodca," vyhlásil Valverde.

"Dnes to zasiahlo nás, na druhý deň to zasiahne iných, je trochu absurdné, že niekto nevidí dianie na ihrisku a niekto pod lupou to zaregistruje. Vždy sa vyskytne nejaká anomália, či sa lopta trochu obtrie alebo nie. Sme nahnevaní, čo je logické, hrali sme o konkrétne veci a tento výsledok bol veľmi dôležitý. Netuším, či lopta zasiahla Muniainovu ruku, ale musíme sa pozbierať, prekonať hnev a ísť ďalej," povedal.

Tréner sa však nechystal spájať tento zákrok s kauzou Negreira: "S tým to nemá nič spoločné. Musíme sa sústrediť na zápas. Tieto veci s VAR sa dejú aj na iných štadiónoch. Vidia veci, ktoré v zápase nikto nevidí. Ak máme pocit nespravodlivosti, je to kvôli anulovanému gólu, ale nepresahuje to rámec futbalu."

Valverdeho sa v súvislosti s kauzou Negreira pýtali aj na zisk majstrovského titulu počas jeho pôsobenia vo funkcii trénera Barcelony: "Ligu sme vyhrali so 14-bodovým náskokom pred druhým tímom v poradí a v Kráľovskom pohári sme porazili Sevillu 5:0. Nemyslím si, že by sa dalo veľa diskutovať o tom, kto bol v tej sezóne najlepším tímom."

Trénerovi Athletic Club dal za pravdu jeden z jeho zverencov Mikel Balenziaga: "VAR nesmie pri takýchto akciách zasahovať, myslím si, že to veľmi uberá na diváckej atraktivite. Chceme sledovať futbal, ktorý je rýchlejší, nie prerušovaný, bez takýchto prestávok. VAR je dobrý nástroj, ale nie tak, aký bol použitý v tomto prípade," dodal.

zdroj: marca.com munodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2023-03-13 14:16:06
Inak povedané...."Áno, bola to jasná ruka ale verdikt nás obral o body tak sa budeme sťažovať, že VAR by mal rozhodovať inak.."
2023-03-13 14:29:05
Tak ziskali vyhodu tou rukou kedy zalozili akciu a na konci bol gol? Ziskali z nevyhody vyhodu? Ja neviem ako fajn, aj tu sa x krat stazovalo na VAR. Ale na konci na to pozera 6 parov oci a uz nieco vyhutaju.

Keby to nesiel posudit, tak fajn riesme to tu. Ale jednoducho niektore veci z futbalu musime odstranit. Napriklaqd dame gol, ale postranny by to odmaval. Este ze tam je VAR aby odcinil krivdu, skludnil vasne. Ked to ide v hokeji, tenise atd, tak preco nie tu