Katalánsky denník Sport informuje, že sa Jean-Clair Todibo vo veku 23 rokov vypracoval na jedného z najlepších obrancov v Ligue 1. Vo februári minulého roka bol nominovaný na cenu pre najlepšieho hráča mesiaca vo Francúzsku a podľa Telefoot by ho Didier Deschamps mohol čoskoro povolať aj do francúzskej reprezentácie. Mladík sa skutočne presadil a to by mohla využiť aj Barcelona, kde hral v roku 2019.

Katalánci predali Todiba na trvalý transfer v júni 2021 do Nice za približne 8,5 milióna eur + 7 miliónov eur v bonusoch. Barcelona si zároveň zabezpečila právo na 20% z ďalšej prestupovej sumy obrancu. Vzhľadom na hráčov progres a po ukončení reprezentačnej kariéry Raphaela Varana je čoraz pravdepodobnejšie povolanie do národného tímu a prestup do lepšieho klubu.

Francúz opustil Barcelonu nie práve najlepším spôsobom. Hoci ukázal náznaky svojho potenciálu, nedokázal sa presadiť a skončil v konkurencii hráčov ako Ronald Araujo. Todibo viackrát priznal, že táto príležitosť preňho prišla príliš skoro a na takúto výzvu ešte nebol pripravený: "Myslel som si, že som to, čo som nebol, naozaj som si myslel, že tam niečo dosiahnem," povedal. Toto zmýšľanie mu nepomohlo ani počas pôsobenia v Schalke: "Robil som chyby. Nedostatok pokory, serióznosti, profesionality urobili z môjho hosťovania osobné zlyhanie. Je to veľká chyba mladosti," priznal Jean-Clair.

Todibo si nenašiel svoje miesto ani v Benfice a napokon to bolo práve Nice, ktoré Francúza zachránilo a až tam začal hrávať výborne. Bez takého tlaku ako v Barcelone a s dostatkom času na rozvoj je teraz jeho úlohou získať pozvánku do francúzskej reprezentácie a v dlhodobejšom horizonte sa v nej nastálo usadiť a prestúpiť do elitného tímu.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-03-14 08:35:00
V krajskej súťaži ako je Lique 1 sa uplatní hociktorí náhradník z Barce viď: Umtiti!!!
2023-03-14 09:09:14
Občas ho sleduju a je výbornej. Škoda, ze na něho nemáme třeba předkupní právo. Točit u nás stopařek Araujo, Kounde, Todibo, Christensen by byl obrovský luxus