Podľa katalánskych médií a právnika Jacinta Vicenteho UEFA už zvažuje sankcie kvôli kauze Negreira.

"Na základe kontaktov, ktoré mám, vás môžem ubezpečiť, že takáto diskusia v UEFA už prebehla pre nadchádzajúci rok, ale Barcelona sa môže odvolať," vysvetlil Jacinto.

Ten istý právnik tiež vysvetlil, čo by sa stalo, keby UEFA zistila, že Barcelona nesplnila požadované podmienky na účasť v Lige Majstrov, a klub by sa proti trestu odvolal: "Ak by sa Barcelona obrátila na bežnú justíciu, UEFA by jej umožnila účasť v nasledujúcom ročníku a mohla by trest odložiť."

Štatút UEFA by umožnil vylúčenie Barcelony

Jacinto Vicente načrtol argumenty, na ktorých by sa mohlo zakladať vylúčenie FC Barcelona z Ligy majstrov: "UEFA môže podľa svojho štatútu rozhodnúť, že kvôli podozreniam voči klubu a zlej povesti súťaže nemôže klub pozvať. [...] Je to čisto záležitosť reputácie," povedal.

Ako píše Betevé, takéto rozhodnutie by mohlo padnúť až v máji alebo júni.

V tejto súvislosti sa v článku 4.2 pravidiel Ligy Majstrov uvádza nasledovné:

Ak UEFA zistí, že klub bol priamo a/alebo nepriamo zapojený do akejkoľvek činnosti zameranej na organizáciu alebo ovplyvnenie výsledku zápasu na národnej, resp. medzinárodnej úrovni, UEFA vyhlási tento klub za nespôsobilý. Táto nespôsobilosť bude platiť len jednu sezónu.

UEFA tiež uvádza, že nie je povinná opierať sa o žiadne súdne rozhodnutie:

UEFA sa môže spoliehať na rozhodnutie národného alebo medzinárodného športového orgánu, rozhodcovského súdu alebo štátu, ale nie je povinná tak urobiť.

zdroj: Betevé
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
2023-03-16 17:36:06
Hon na čarodějnice pokračuje
AndreasGerardi Premium
2023-03-16 17:45:43
Ja neviem, ale to, čo sa deje Juve a Barcelone je už za čiarou. Pred 18 rokmi vypukla kauza Calciopoli. Bolo v tom zapojených niekoľko klubov ale schytal to len ten najväčší. Teraz opäť, machinacie s účtovníctvom malo aj Lazio, Sampdoria, Florentina ale body odpočítali len Juve. Teraz je pseudokauza s podplácanim , kde ak by sa skumalo všetko, takéto reporty by určite našli aj u iných klubov ale Barcelona je najhoršia. A Čeferin už skáče po plafon ako jej môže uškodiť. Hlavne , že keď kamarát Hoenes cez Bayern vyberal a pral peniaze a platili rôznym menším klubom peniaze akože na ,, pomoc udržania klubu ,, bolo všetko v poriadku. Ak by sa do toho niekto oprel , možno by zistil , že tie peniaze na záchranu klubu znamenali aj pomoc pri výsledkoch. Konspirovat je jednoduché. Lenže každý sa oháňa demokraciou , nikto už však nedodržiava prezumpciu neviny a Barcelonu odsúdili ešte pred tým, ako vôbec začal súd alebo počkali na dokaznu situáciu. Toto je donebavolajuce vydieranie kvôli Superlige a ja si myslím, že onedlho vytiahnu niečo pekné aj na Madrid.