Javier Tebas, prezident La Ligy, bol včera v Barcelone. Pri tejto príležitosti poskytol médiám rozhovor, v ktorom okrem iného hovoril o afére Negreira, finančnej situácii v Barcelone či o Superlige.

Aféra Negreira

"Nemyslím si, že Barcelona kupuje rozhodcov. Ani ona, ani nikto iný. Ale Negreirovi sa platilo 20 rokov. Predstavte si, že by sa prostredníctvom športových kanálov nedosiahlo premlčanie. Čo by v takom prípade museli inštitúcie robiť? Určite nič. Netvrdím, že si kupovali rozhodcov, ale platili podpredsedovi Technickej komisie rozhodcov (CTA). To by bolo v športe vážne správanie. V európskych súťažiach neexistuje premlčacia lehota. UEFA môže zasiahnuť v národných prípadoch, pokiaľ vaša liga nemôže bojovať proti trestnému činu."

Inštitucionálne škody

"Máme najväčšiu inštitucionálnu krízu v histórii La Ligy. Poškodenie reputácie Barcelony a La Ligy je brutálne. Je to veľmi nepríjemná situácia. Barcelona je jedným z najdôležitejších klubov v La Lige, ale skrývanie nie je riešením. Spomínam si na Villara. Bola to tiež nepríjemná záležitosť. Keď odišiel, všetko išlo dolu vodou. Ale to nebude tento prípad. Pre La Ligu a Barcelonu to bude veľmi nepríjemná mediálna šou. Nemôžeme sa hrať na obeť, pretože tento zločin nie je normálny. Sú tu určité fakty a bude potrebné podať vysvetlenie."

Joan Laporta

"S Laportom som nehovoril. Myslím, že som s ním nehovoril od novembra. Žiadam ho o vysvetlenie. Nemôže byť obeťou. Je tu príliš veľa hluku, ale myslím si, že pracuje proti mne."

Finančné fair play Barcelony

"Ak má Barcelona problémy, La Liga nesie spoločnú zodpovednosť. Neexistuje žiadna nevraživosť voči Barcelone či inému klubu. Keď bol Bartomeu prezidentom, v La Lige už existovalo finančné fair play. Barcelona bola vždy na vrchole. Madrid nie. Čo sa stane, keď ste vždy na vrchole a príde pandémia, to je problém, ktorý máte teraz. Madrid tento problém nemá, pretože v posledných rokoch mal veľké výhody. Tu urobili chybu, ktorou bolo zrýchlené odpisovanie hráčov. To bolo na škodu platových stropov."

Situácia Gaviho

"Gavi nemôže byť zaregistrovaný, pretože Barcelona má platy o 200 miliónov eur vyššie a nemôže ho zaregistrovať. Nemôžeme ohýbať pravidlá. Barcelona má riešenie: znížiť náklady, zvýšiť zisky.... páky už nebudú fungovať. Pokiaľ ide o CVC, nekritizoval Barcelonu za to, že nie je v CVC. Kritizujem to, že sa zaviazali a potom to nesplnili."

Leo Messi

"Chcem, aby bol v Barcelone. Je najlepší v histórii. Okrem toho by sa posilnila značka Barcelony a aj La Liga. Ak by si Barcelona mohla dovoliť mzdové náklady vo výške 400 miliónov, mohla by ho priviesť. Ale priviesť ho je veľmi komplikované."

Madridista

"Pokiaľ ide o mňa, stratil som vášeň pre Madrid alebo akýkoľvek klub."

VAR

"Musíme sa vrátiť k VAR z prvej sezóny, ktorý mal oveľa menší vplyv. Zdá sa, že sa vymyslela fráza "je to penalta". Takto to nemôže byť. Myslím si, že VAR musí byť jednotný. Musíme zjednotiť kritériá."

Rasizmus vo futbale

"Dá sa zastaviť. Musíme poskytnúť viac prostriedkov na jeho riešenie. Na Malorke už zatkli jednu osobu za pokriky smerom k Viníciusovi. Pozorne sledujeme ihriská. Musíme nasadiť viac síl. Rasistické pokriky na ihrisku sme už dlho nemali, ale musíme ich z futbalu odstrániť."

Superliga

"Florentino nikdy neprehráva (smiech). Nech už sa s rozhodnutím Európskeho súdu stane čokoľvek, pokus o vytvorenie Superligy bude pokračovať. Znepokojuje ma, že futbal je v rukách 20 klubov. Teraz je tam väčšia rovnováha. Neverím v Superligu a nikdy by som ju nešiel riadiť. Myslím si, že by finančne zlyhala. V Európe je viac ako 1 500 klubov a viac ako 53 000 profesionálnych futbalistov a akákoľvek zmena, ktorú chcete urobiť, sa týka všetkých. Pri každej zmene štruktúry sa musíte pozrieť na to, ako ovplyvní futbalový priemysel. V prípade Superligy je celý tento model spochybnený. Podobne ako model, ktorý sa UEFA a ECA pokúsili zaviesť v roku 2019, s postupmi a zostupmi medzi európskymi súťažami. Model, v ktorom futbalu vládnu najsilnejšie kluby. Súčasný systém bol založený na národných ligách, ktoré majú vertikálny formát. Liga majstrov a ostatné európske súťaže sú horizontálne. Tento model bol úspešný. Uplatnenie vertikálneho modelu na európske súťaže by bolo neúspešné. La Liga by stratila 50% svojich súčasných príjmov len tým, že by sa Superliga hrala v pracovných dňoch. Ak by sa hrala aj cez víkendy, tak by to bolo 54%. Okrem toho by španielske kluby stratili približne 50% svojej hodnoty. Skrátka, domáce ligy by boli zničené."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2023-03-17 07:53:11
Nikto nedáva tak často rozhovory ako Tebas. Takého prezidenta (CEO) PL alebo Serie A ani nepoznám
2023-03-17 08:31:14
Myslím si,že v tomto rozhovore nehovoril od veci...