El País sa dostal k úplnej výpovedi Josého Mariu Enriqueza Negreiru pred inšpektormi daňového úradu v októbri 2021. Bývalý podpredseda Technickej komisie rozhodcov poprel, že by podplácal rozhodcov peniazmi získanými od Barcelony, a priznal, že Barcelona sa cítila poškodená rozhodcami, a preto si od neho objednala reporty.

"Platili ste niekedy niektorému rozhodcovi alebo bývalému rozhodcovi z toho, čo ste dostali od FC Barcelona?" bola otázka inšpektorov. "Nie," odpovedal Negreira podľa toho, čo zverejnil denník El País. Dodal, že o téme reportov diskutoval priamo s prezidentmi. "Videl som ich maximálne 6-krát za rok," povedal.

Negreiru sa pýtali aj na dôvody, ktoré viedli Barcelonu k využitiu jeho služieb, ako aj na úlohy, ktoré vykonával. "Sledovanie zápasov, buď osobne, alebo prostredníctvom bývalých kolegov rozhodcov, a informovanie o tom, prečo prijali určité rozhodnutia. Barcelona mala pocit, že mužstvo bolo znevýhodnené a iné tímy boli zvýhodnené. Je to osobná hypotéza, nikto mi to priamo nepovedal. Mojou povinnosťou bolo vyjadriť sa k zápasom z hľadiska rozhodcov a hráčov. Technické rady. Barcelona chcela zabezpečiť, aby sa nerozhodovalo v neprospech klubu, aby bolo všetko neutrálne." Pripomeňme, že po vypuknutí škandálu unikla do médií len posledná veta. "Týmto spôsobom boli uistení, že v komisii rozhodcov nebudú prijaté žiadne rozhodnutia proti FC Barcelona, že všetko bude neutrálne."

Negreira mal tiež predtým písomne odpovedať daňovému úradu v súvislosti so spoločnosťou Dasnil, prostredníctvom ktorej fakturoval za služby Barcelone. Medzi úlohy, za ktoré mu mal klub zaplatiť, patrilo aj to, že "komisia pre play-off [ktorá sa zaoberá ukladaním určitých sankcií futbalistom; pozn. red.] by nemala pozostávať len z madridských rozhodcov," že Barcelona by mala "mať sprostredkovateľa s federáciou, ktorý by sa staral o inštitucionálne vzťahy", a že by mal "informovať klub o prípadných záujmoch alebo sporoch" medzi La Ligou a federáciou.

zdroj: El País
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.