Xavi Hernández po víťazstve 2:1 v El Clásicu priznal, že Barcelona si podľa neho zaslúžila vyhrať, pretože bola lepším tímom. Tréner povedal, že ho prekvapili slová Carla Ancelottiho, ktorý mal pochybnosti o správnosti anulovania gólu Marca Asensia.

Čo bolo kľúčom k víťazstvu v El Clásicu?

"Kľúčovou vecou bolo minimalizovať straty. Boli sme zodpovednejší s loptou na kopačkách. Pracovali sme na tom celý týždeň. Cieľom bolo nedať Realu príležitosť na rýchle protiútoky, pretože v tomto smere sú smrtiaci. Povedal by som, že sme zápas odohrali veľmi vyspelo. Boli sme veľmi zodpovední, v mnohých momentoch sme dominovali, a to sme hrali proti Realu Madrid, ktorý je veľmi silný. Darilo sa nám vo vysokom pressingu, v súbojoch... V defenzíve sa nám darilo trochu horšie, ale sme veľmi spokojní. Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene, boli sme lepší ako Real. V Kráľovskom pohári dominovali a dnes sme dominovali my."

[Marta Ramon, RAC1] Je to kľúčový úder v boji o prvenstvo v lige?

"Pre mňa to nie je definitívne. Ani trochu sa necítime byť majstrami. Áno, urobili sme veľmi dôležitý krok - 12 bodov na 11 zápasov (sic!). Sme veľmi šťastní, tvrdo pracujeme, sme veľká rodina, atmosféra je výborná... Odohrali sme úžasnú ligovú sezónu a myslím, že to nie je až tak docenené. Myslím si, že hráči boli počas mojej a predchádzajúcich etáp veľmi kritizovaní... Som hrdý na to, ako mužstvo hrá. Teraz je ten správny čas, aby sme to ocenili."

[Francesc Latorre, TV3] Ako hodnotíš výkon Sergiho Roberta? Práve on bol jedným z najkritizovanejších hráčov a dnes bol vyhlásený za najlepšieho hráča zápasu. Čo si od neho dnes očakával?

"Neviem, čo mám o Sergim povedať... Keby hral v inom tíme, bol by jedným z najviac docenených hráčov. Tu sa kritizuje vždy... je to nevďačnosť tohto klubu... nevážime si určité veci. Sergi bol vždy príkladom: ako futbalista a teraz sa mi ho veľmi dobre trénuje. Nevedel som, že ho vyhlásili za najlepšieho hráča. Dnes mal dobre porozumieť početnú výhodou v strede poľa, pracoval, získaval lopty... Pre mňa je zárukou."

[Helena Condis, Cadena COPE] Ako sa cítiš po prvom víťazstve v El Clásicu na Camp Nou v pozícii trénera?

"Je to jeden mojich z najlepších dní. Boli aj oveľa horšie, napríklad 0:3 proti Bayernu doma, a to boli fanúšikovia s nami a podporovali nás. Dnes tam boli zimomriavky, bolo cítiť tú jednotu. Veľa momentov: Franckov gól, ktorý si zaslúžil, pretože je to tvrdý pracant. Musíte si tento deň užiť."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Ako si prežíval tie posledné minúty zápasu? Ancelotti hovorí, že má pochybnosti o ofsajde... Je víťazstvo nad večným rivalom, ktoré zasadilo úder La Lige, vysnívaným scenárom?

"Pochybnosti o ofsajde? Bolo to zjavné. Prekvapujú ma takéto Ancelottiho vyjadrenia. O tom sa tu nedá diskutovať. Ako som to prežíval ja? S veľkou spokojnosťou, radosťou... Vidíte tie hodiny práce... Myslím si, že sme boli lepší a výsledok bol spravodlivý. Samotný výsledok 0:1 bol nespravodlivý. Predtým sme mali 3 dobré príležitosti."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Čo si našiel v šatni po zápase?

"Čo ste videli po záverečnom hvizde. Veľkú radosť a spokojnosť. Nemôžete zabudnúť, odkiaľ pochádzame... V minulej sezóne sme za Realom zaostávali o 12 bodov a teraz máme 12-bodový náskok. A v októbri, po zápase na Bernabéu, sme strácali 3 body. Dohnali sme 15 bodov. Myslím si, že hráči robia svoju prácu veľmi, veľmi dobre. Musíte to oceniť."

[Josep Capel, Radio Nacional] Myslíš si, že reči o VAR alebo víťazstvách 1:0 podceňujú to, čo robíte?

"Ak hovoríte o VAR aj dnes, je to už fenomén. Bol to zjavný ofsajd. V závere boli bláznivé minúty, ale dali sme gól na 2:1 a z môjho pohľadu sme boli celkovo lepší. Keď Asensio skóroval, mal som pocit, že to bol veľmi nespravodlivý výsledok."

[Adria Albets, Cadena SER] Radosť po víťazstve bola prakticky taká, ako keby ste vyhrali titul. Ako to teraz riadiť? Dá sa už teraz povedať, že táto sezóna je pre Barcelonu veľmi dobrá?

"Nie, nie. Ešte nie. Zatiaľ sme vyhrali iba Superpohár. Ale áno, mám pocit, že túto ligu si už môžeme prehrať len sami. Náskok je výrazný, ale nie definitívny. Hráči teraz pôjdu na zaslúžený odpočinok. Čaká nás ešte veľa ťažkých zápasov."

[Jordi Blanco] Barça vyhrala na San Mamés vďaka dvom rozhodnutiam po analýze VAR. Dnes VAR anuloval aj Asensiov gól. Dáva to podnet na zamyslenie sa nad tým, čo bolo pred VAR?

"Pochopiť toto "pred VAR" je veľmi ťažké. Práve preto mám VAR tak rád. Myslím si, že je spravodlivejší, predovšetkým pokiaľ ide o postavenie mimo hry. Ostatné veci, ako sú penalty a zahrania rukou, sa musia interpretovať, a to je ťažké. Čo sa týka ofsajdu, tam niet pochýb. Buď je, alebo nie je. Preto ma Ancelottiho slová tak prekvapili."

[Tuttosport] Ako hodnotíš toto víťazstvo bez Pedriho a bez najlepšej verzie Roberta Lewandowskeho?

"Som hrdý na to, ako tím pracuje. Na to, že nie sme závislí na Pedrim, Lewandowskom a Dembélém. Futbal je tímová hra. Dnes sme sa cítili veľmi dobre a odohrali sme skvelý zápas. Možno nie dokonalý, ale boli sme veľmi vyspelí. Bol to zápas o víťaznej mentalite."

[Toni Juanmarti, Relevo] Nedávno v Barcelone, po dobrých momentoch na ihrisku, objavili sa zlé inštitucionálne správy... Teraz tím má prestávku...

"Musíme myslieť pozitívne. Máme 12-bodový náskok pred Realom a to si musíme vážiť. Nemôžeme kontrolovať nešportové aspekty."

[Marc Fuste, Jugones] Máš pocit, že sa dnes na Camp Nou prakticky vyhrala liga?

"Nie, ale chápem ľudí, ktorí skandujú "Campeones, campeones...". Máme výrazný náskok, ale nemôžeme poľaviť. Chápem fanúšikov. Dnes to bolo skvelé, výborný scenár, atmosféra... po celý čas, odkedy som tu trénerom. Zaslúžili si to."

[Albert Hernández, TVE] Teraz je čas na prestávku na zápasy národného tímu. Aká je situácia Pedriho a Dembélého?

"Vždy hovorím to isté: ich návrat do hry určujú ich pocity. S Pedrim sme chceli počítať, ale nemal dobrý pocit, takže sme nechceli riskovať. Do hry sa vráti, keď bude stopercentne pripravený."

[Aurora Fuste, Principal.cat] Ako hodnotíš výkon a úlohu v tíme Francka Kessiého, ktorý bol tiež kritizovaný?

"Treba si položiť otázku, kto v tomto tíme nebol kritizovaný. Kessié je príkladom futbalistu a človeka, ktorý vždy pracuje a hrá, keď dostane príležitosť. Som veľmi spokojný so Sergim aj Franckom. Až do konca som mal pochybnosti, ktorý z nich by mal hrať, ale vyšlo to perfektne, pretože obaja dali gól."

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[ARA] Čo sa zmenilo oproti predchádzajúcemu El Clásicu?

"Dobre sme tlačili hore, boli sme dobre postavení, vyrovnali sme v ideálnom momente... bol to "psychologický gól". V prvom ligovom Clásicu sme nastúpili v rozostavení 4-3-3... to sú iné príbehy."

Pri všetkom tom napätí na tribúnach alebo po tom góle Asensia.... je možné si hru užiť?

"Áno, dnes som si hru tímu naozaj užíval. Boli momenty, keď som trpel, keď Real útočil, ale mužstvo bolo veľmi dobre poskladané, hrali sme na veľmi vysokej úrovni... Myslím, že výsledok je spravodlivý."

[Marca] Prišiel Joan Laporta do šatne?

"Áno, presi ide do šatne prakticky po každom zápase. Nemám s tým žiadny problém. Máme veľmi dobrý vzťah. Sme veľkí culés."

[El País] Povedal si, že si mal pochybnosti o tom, či do zápasu nasadíš Sergia Roberta alebo Francka Kessiho. Prečo si nakoniec stavil na Roberta?

"Franck hral v pohárovom zápase veľmi dobre a myslel som si, že by nám mohol veľa dať, ale rozmýšľal som o pozičnom modeli hry... Je to Franckova prvá sezóna u nás a Sergi už má skúsenosti. Musíme veľmi dobre vedieť, kedy a kde máme hrať v poli. Franck to tiež dobre pochopil a pomohol k víťazstvu."

[Pol Ballus, The Athletic] Myslíš si, že tento pocit "prežitia" Barcelony uprostred všetkého toho humbuku pomáha?

"Áno, možno áno. Keď sa nám nedarí, zjednocujeme sa ešte silnejšie. Hráči majú veľký talent a našu dôveru. Sú to veľmi mladí futbalisti, ale sú hladní po víťazstvách."

[El 10 del Barca] Ako hodnotíš výkon Ronalda Arauja?

"Veľmi dobre. Mali sme veľmi silnú obrannú líniu. Jules bol dnes fantastický, Andreas tiež ako celú sezónu, Balde je na neuveriteľnej úrovni a Ronald opäť limitoval Viníciusa. Vlastný gól bol veľmi nevďačný."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako hodnotíš jednotu medzi tímom a fanúšikmi?

"Som s ňou veľmi spokojný. Odkedy som tu ako tréner, fanúšikovia si to zaslúžia."

zdroj: YT marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
tunno Premium
2023-03-20 07:20:26
Za posledne 3 clasica si Real vypracoval tak 2 sance 🤣 Skvela Barca, ked sa v lete podari zlepsit lavicku aspon o 3 hracov mame sa na na co tesit.
2023-03-20 07:23:59
Xavi 👍👏