Po poslednom El Clásicu sa veľká pozornosť médií, najmä madridských, sústreďuje na tému pískania ofsajdu. Ako informoval Issac Fouto v relácii El Partidazo de COPE, na zlepšení systému sa už pracuje.

Podľa týchto správ La Liga a RFEF pracujú na zavedení riešenia súvisiaceho s poloautomatickým ofsajdom už v budúcej sezóne. Cieľom by bolo ukončiť nekonečné diskusie v tejto rozhodcovskej oblasti. Takýto systém už úspešne funguje okrem iného v Premier League, Lige Majstrov a krátku chvíľu aj v Serii A a bol použitý aj na Majstrovstvách sveta. Zástupca La Ligy bol v Katare pozorovať fungovanie tohto riešenia. V španielskej súťaži sa už počas domáceho Superpohára objavil poloautomatický ofsajd.

Systém sa spolieha na detekciu pohybu lopty a samotných hráčov prostredníctvom špeciálnych senzorov v kamerách na základe 29 bodov na telách hráčov, ktorých poloha môže ovplyvniť rozhodnutie. Signál sa vysiela až 50-krát za sekundu. Nakoniec sa vytvorí špeciálny obraz v 3D spolu so zvislou čiarou označujúcou ofsajdovú líniu, takže fanúšikovia môžu presne vidieť, prečo bolo prijaté určité rozhodnutie. Aby systém fungoval, na všetkých štadiónoch La Ligy sa bude musieť nainštalovať dvanásť špeciálnych kamier, ktoré budú sledovať pohyb hráčov.

Rozptýli to všetky pochybnosti o tomto aspekte rozhodovania? Je ťažké byť o tom presvedčený, pretože vždy sa nájde zámienka na kritiku, najmä preto, že rozhodnutie o tom, kedy bola lopta zahraná, bude stále na ľuďoch. Kritika médií po oprávnenom anulovaní gólu Asensia ukazuje, že dôvera v tento typ nástroja bude vždy nejakým spôsobom podliehať subjektívnym hodnoteniam a morálnym otázkam, či má technológia zasahovať pri takýchto minimálnych ofsajdoch. Najmä ak prijaté rozhodnutie nie je v prospech dotknutej strany.

zdroj: Cadena COPE marca.com
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2023-03-21 10:54:08
Ofsajd je ofsajd, takže ten Asensiov gól by bol rovnako z ofsajdu aj pri tomto poloautomatickom systéme. V Madride by to mohli konečne pochopiť a nie vyplakávať nad tým spolu s Ancelottim.
2023-03-21 11:22:21
Myslim je uplne jedno akym sposobom to budu vyhodnocovat, dolezity je aspekt - rovnake pravidla pre vsetkych a v kazdej situacii !!! Potom to bude fungovat