FC Barcelona začína pracovať na finančnom fair play. Nadväzovanie partnerstiev s novými sponzormi nestačí. Predovšetkým je potrebné znížiť výdavky, a tým vyrovnať účty a pracovať v kontexte letného prestupového obdobia s väčším manévrovacím priestorom.

Katalánsky denník Mundo Deportivo upozorňuje, že najdôležitejšie je zaregistrovať zmluvy so všetkými hráčmi, ktorí na to čakajú - Gavi, Araujo, Sergi Roberto, Marcos Alonso a Alejandro Balde. Okrem toho by zníženie výdavkov znamenalo obnovenie pravidla 1:1 na prestupovom trhu. Túto úlohu je potrebné splniť nielen v mužskej futbalovej sekcii, kde sa škrty objavujú už nejaký čas. Teraz je čas na ostatné športové sekcie.

Podľa Mundo Deportivo klub už začal vykonávať interné audity, aby sa zabezpečilo, že sa neplytvá zdrojmi, a aby sa analyzovalo, do čoho sa investuje a aké funkcie sa vykonávajú na základe zmluvy, manažmentu a zamestnancov vo všetkých oblastiach klubu. Ide o pomerne vyčerpávajúcu analýzu, keďže sa predpokladá, že v niektorých sekciách a oddeleniach existujú nadbytočné pozície a prekrývajúce sa alebo dokonca duplicitné povinnosti. Všetky výdavky, ktoré sa považujú za zbytočné, budú odstránené, aby sa uvoľnil rozpočet. Môže to ovplyvniť aj športové plánovanie prvých tímov basketbalu, hádzanej, futsalu a hokeja na kolieskových korčuliach. V budúcej sezóne nebudú žiadne dodatočné výdavky a plánuje sa aspoň opätovné prerokovanie veľkých platov smerom nadol.

KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Výnimkou bude podľa denníka ženské futbalové mužstvo. V Barcelone je považované za strategickú sekciu z hľadiska imidžu a patrí k najvýkonnejším z hľadiska športových výsledkov, ako aj príjmov. Okrem toho je to jediná sebestačná profesionálna sekcia v klube, ktorá nevytvára stratuy. Model ženského futbalu bude príkladom aj pre ostatné sekcie, ktoré sa budú musieť začať spoliehať na odchovancov. Cieľom je posilniť La Masiu a spoliehať sa na odchovancov, ako aj hľadať konkrétne posily zvonka.

Ak sa vrátime k mužskému futbalu, súčasný platový strop Barcelony je 648 miliónov eur a je potrebné ho znížiť až o 200 miliónov eur, ako klubu opakovane pripomenul prezident La Ligy Javier Tebas. V konečnom dôsledku chce klub novú hranicu na úrovni 450 miliónov eur, ktorá bola naplánovaná až na rok 2024. Barcelona je však odhodlaná posunúť tento plán o rok dopredu. Okrem toho sa to musí urobiť do júla, aby sa predišlo problémom s hráčmi, ktorí predĺžili svoje zmluvy, ale ešte neboli zaregistrovaní.

Zníženie výdavkov v celom klube sa musí nevyhnutne týkať najmä prvého mužského futbalového tímu. Zvažujú sa rôzne spôsoby. Nie je napríklad vylúčené, že športové riaditeľstvo zváži predaj takmer každého hráča s platnou zmluvou. Podľa denníka Sport by to mohol byť prípad Jordiho Albu, ktorý sa stal náhradníkom a ktorý bude v budúcej sezóne stáť klub približne 38 miliónov eur, ktoré pozostávajú z jeho platu za posledný rok zmluvy a z jeho predtým odloženého platu. Ďalším futbalistom, ktorý môže odísť, je podľa denníka Ansu Fati. Je tiež veľmi pravdepodobné, že hráči ako Frenkie de Jong a Marc-André Ter Stegen budú požiadaní o prehodnotenie svojich zmlúv.

zdroj: mundodeportivo.es sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-03-22 08:12:07
Hm , rizumny, konkretny, racionalny no tažky oriesok 😉
2023-03-22 08:45:18
Princíp kolektívnej viny... Mužský futbal spôsobí katastrofu a odnesú si to všetci. Ženský futbal si to neodnesie, lebo tam snáď už menej platiť ani nejde.