Xavi Hernández dnes odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším ligovým stretnutím proti Elche. Tréner komentoval možný návrat Lea Messiho na Camp Nou a tiež sa vyjadril k ostrým slovám otca Ansu Fatiho.

Ako sa tím pripravuje na zajtrajší zápas?

"Veľmi sa sústredíme na Elche. Analyzujeme, čo dokážu a čo nie, akým systémom budú hrať. Sú na dne tabuľky, v zóne zostupu... ale majú nového trénera, čo je pre nich motivujúce. Je to zradný zápas. V lige sme na tom veľmi dobre, ale musíme to spečatiť. Elche v poslednom čase dobre súťažilo, takže to nebude ľahký výjazd."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Viceprezident FC Barcelona povedal, že klub chce Messiho návrat. Stotožňuješ sa s týmto názorom? Už mali prebehnúť nejaké kontakty...

"Myslím si, že teraz nie je vhodná chvíľa hovoriť o Leovom návrate. Mám s ním priateľský vzťah a často sa rozprávame, ale z pohľadu Lea, Barcelony aj tímu to nie je tento moment. Touto témou sa zaoberáme. Toto je jeho domov. Bol by som rád, keby prišiel. Je to najlepší futbalista všetkých čias, ale ešte nie je ten správny moment, aby sme o tom hovorili. Máme pred sebou mesiac, v ktorom si môžeme vybojovať dva tituly. Myslíme na Elche, potom na Real Madrid... Musíme sa sústrediť na spečatenie toho, čo môžeme vyhrať."

Čo si myslíš o nedávnych slovách otca Ansu Fatiho? Hovoril si s hráčom? Mohlo by to ovplyvniť jeho budúcnosť?

"Áno, hovoril som s Ansu a je pokojný a sústredený. Zaujíma ma Ansu, nie jeho otec alebo jeho rodina. Ansu je v poriadku, výrokom jeho otca nevenujem veľkú pozornosť. Dokonale ho chápem, má o svojho syna strach. Najdôležitejší je jeho syn, ktorý veľmi dobre trénuje, je sústredený a predovšetkým je to dobrý chlapec. Je to vyspelý človek, ktorý nám veľmi pomáha a ešte veľa pomôže. Ja som prvý, kto chce, aby v Barcelone triumfoval, a on to vie."

[Xavi Lemus, TV3] Prečo si myslíš, že Ansu nemá presne takú kontinuitu, akú očakávaš?

"Pretože je tu konkurencia, je to Barcelona! Keby to nebol Ansu, pýtali by ste sa, prečo nehrá Lewandowski... To isté platí pre Ferrana, Raphinhu, Dembélého... Je to Barça. Hráči chápu, že teraz, v modernom futbale, je 5 striedaní. Môžete zmeniť systém, dynamiku zápasu... Hráč, ktorý príde na pol hodiny, môže zmeniť zápas. Verím, že Ansu sa zúčastňuje na hre. Dáva góly, asistuje a bude čoraz dôležitejší, ale treba trpezlivosť, a to sa netýka len Ansu, ale všetkých. Ansu má 20 rokov a potrebuje trpezlivosť."

[Anais Marti, La Vanguardia] Po rozhodnutí súdu bude Gavi zajtra opäť hrať s číslom 30. Obávaš sa toho? Obávaš sa o jeho budúcnosť? Čo si myslíš o komentároch národného tímu o jeho správaní?

"O tejto kampani nič neviem. Gavi je šťastný, je to výnimočný futbalista s vášňou a bojovnosťou. To sa nezmení a nevidím v tom žiadny problém. Niektorí ľudia vidia problém v tom, že hrá za Barçu. Keby hral za akýkoľvek iný tím, bola by to jeho výhoda. Som na neho veľmi hrdý. Je to jeden z najlepších španielskych futbalistov súčasnosti a jeden z najlepších stredopoliarov na svete - o tom niet pochýb."

[Josep Blanco, ESPN] Ako by si sa cítil, keby sa tvoj otec išiel sťažovať na tvoj hrací čas?

"Bolo to tak stále. Je to normálne, nič sa nedeje. Môžeme robiť chyby. Ja som prvý, kto urobí 200 chýb prostredníctvom striedaní, zostavy, tréningu..., ale urobíte chybu, ospravedlníte sa, vysvetlíte to a je to. Najdôležitejšie je, ako sa cíti Ansu. Nie jeho rodina, jeho okolie, ale Ansu."

[Adria Albets, SER Catalunya] Urobil si ako tréner Barcelony niečo pre Messiho návrat?

"Nie. Nezáleží to až tak na mne, ale na tom, čo chce Leo urobiť. Vo futbale vyhral všetko a teraz to závisí od jeho šťastia. Máme veľmi dobrý vzťah a ak sa rozhodne, že sa chce vrátiť, bude to skvelé. Budeme sa rozprávať a ja budem prvý, kto sa mu to pokúsi uľahčiť."

[German García, Radio Nacional] Požiadal si osobne vedenie o Messiho návrat?

"Nie, o budúcej sezóne sme sa ešte nerozprávali. Sústredíme sa na túto sezónu. Stále diskutujeme o pohároch a teraz, keď sme od nich krôčik, sa pýtate na prestupy na budúcu sezónu. Ste špecialisti na zmenu témy. Najdôležitejšie je, aby sme sa zajtra posunuli na 15 bodov pred Real Madrid a v stredu postúpili do finále Kráľovského pohára. Nechápem, prečo ľudia nehovoria o tom, ale len o prestupoch. Stále je o čo hrať. Niekedy vám naozaj nerozumiem. Celý čas kritika, že nebudeme vyhrávať trofeje, a teraz sme krok od zisku trofeje... a ukáže sa, že hovoríme o hráčoch, ktorí by mohli prísť v budúcej sezóne. Ešte stále môžete niečím prekvapiť! Sústredíme sa na Elche."

[Helena Condis, Cadena COPE] Rafa Yuste povedal, že Messiho a Barcelonu spája vzájomná láska a že osud je známy a nech vás história opäť spojí...

"Takže sa sústreďme na tento osud. Uvidíme, čo sa stane. Myslím si, že práve teraz nekonáme v prospech Lea, klubu a tímu, ktorý je krok od trofejí v ére po Messim, o ktorej sme sa tak obávali."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ronald Araujo bol povolaný na zápas proti Elche, ale v stredu je El Clásico. Ako sa cíti on a zranení hráči?

"Máme veľa hráčov, ktorí sa pre dnešok necítia dobre, ale zostáva ešte niekoľko dní. Na zajtrajší zápas niektorí nenastúpia. Nakoniec všetko závisí od pocitov: Pedri, Dembélé, De Jong, Andreas... Rapha je suspendovaný..."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Pokiaľ viem, s Ansu si veľa hovoril, ale jeho okolie ukazuje na teba. Myslíš si, že je to nespravodlivé vzhľadom na to, že sa ho snažíš motivovať, ako si sám povedal?

"Stále sa snažím, aby sa tu cítil dôležitý. Je to hráč, ktorý môže zmeniť každý zápas, pracujeme na tom. Stretol som sa s ním mnohokrát, rovnako ako s mnohými ďalšími hráčmi. Mám v neho veľkú dôveru."

[Joan Domenech, El Periódico] Môže vyhliadka na zápas s Realom podmieniť to, či Araujo bude hrať proti Elche?

"Nie, v konečnom dôsledku to závisí od pocitu. S hráčom sa ešte porozprávame. Ronald prvý deň trénoval s tímom, doteraz trénoval individuálne alebo čiastočne. Je to človek, ktorý je maximálne oddaný Barcelone a svojmu národnému tímu. Všetko bude závisieť od toho, ako sa bude cítiť, a o jeho zdravotných ťažkostiach sa porozprávame s hráčmi. Uvidíme, ako sa bude cítiť. Rozhodneme sa zajtra."

[Javier Gascon, Mundo Deportivo] V nominácii sú napríklad Aleix Garrido a Estanis Pedrola. Čo môžu títo hráči ponúknuť?

"Aleix by bol povolaný už skôr, ale mal poranený členok. Je to futbalista, ktorý sa mi osobne veľmi páči, rovnako ako Alarcon, ako Pablo, Estanis... Sú talentovaní. Estanis je krídelník, ktorý môže hrať na oboch krídlach, vie hrať jeden na jedného, strieľať góly a veľmi dobre zbieha do stredu. Aleix je talentovaný hráč s finálnou prihrávkou, môže hrať ako stredný záložník, je veľmi šikovný pri napádaní obrannej línie súpera, najmä čo sa týka posielania finálnych prihrávok, čo nám pri Pedriho absencii chýba."

[Television Española] Ak vyhráte zostávajúcich 12 zápasov, získate 104 bodov, čo je absolútny rekord. Do akej miery by to mohlo byť pre vás a tím výzvou? Hovoríte o tom, je to pre vás motivácia?

"Nie, motiváciou je pre mňa víťazstvo v La Lige a Kráľovskom pohári. Potom, ak je šanca, je to niečo navyše. Nehovorili sme o tom."

[David Bernabéu, Sport] Keby Gavi nosil dres Realu, vnímali by ho inak?

"Keby hral za iný tím, nielen za Real, zaobchádzalo by sa s ním inak. Je to zrejmé, netreba to skrývať. To vy hovoríte o kampaniach, ja im nerozumiem. Gavi je výnimočný futbalista, ide do reprezentácie, v 18 rokoch robí rozdiel. Pre mňa je sledovanie jeho hry divadlo. Je jedno, či je z Barcelony, Realu, Atlética, Sevilly, Valencie, keď sa objaví takýto futbalista, musíte ho obdivovať. Preto ma tieto záležitosti prekvapujú. Mám podozrenie, že je to rivalita sama o sebe."

[Carlos Monfort, Jijantes] Je tento typ zápasu dobrou príležitosťou na získanie minút pre Pabla Torreho a čo by mohol priniesť?

"Pablo hrá v strede, je to hráč s veľkým talentom. Pri akciách po štandardkách by som povedal, že je jedným z najlepších v kádri, pri rohových kopoch, voľných kopoch z bočných sektorov... Dokáže strieľať góly, útočiť s loptou... Áno, môže získať minúty v ďalších zápasoch."

[David Ibanez, Mediaset] Predtým si povedal, že musíme počkať, či sa Leo môže vrátiť, ale ty by si z toho bol nadšený ako culé. Hodnotil by si tento návrat ako možný vzhľadom na financie a situáciu Barcelony?

"Závisí to od mnohých faktorov. Musíme počkať na záležitosti týkajúce sa finančného fair play, či budeme môcť nakupovať. Myslím si však, že najviac to bude závisieť od Leovej vôle. Vie, že toto je jeho domov, má tu otvorené dvere a my by sme boli radi, keby sa chcel vrátiť do Barcelony. Muselo by sa však splniť niekoľko podmienok."

[Dominik Piechota, Kanał Sportowy] Mohol by si vybrať konkrétny zápas, ktorý mal najväčší vplyv na vytvorenie víťaznej mentality tímu, jeho sily?

"Boli tam momenty, ale ešte nič nie je hotové a ukončené, musíme si udržať náskok a dobre zabojovať v Kráľovskom pohári, aby sme postúpili do finále. Boli však aj významné zlomové momenty, ako napríklad prehra na Bernabéu, ktoré z nás urobili väčší tím a trochu ovplyvnili tú víťaznú mentalitu. Víťazstvo proti Valencii v poslednej minúte nám dodalo veľa sebavedomia a istoty, zaváhanie proti Osasune, keď sme hrali v desiatich... Vyhrali sme veľa zápasov, v ktorých sme trpeli, a to spôsobuje, že tím rastie. Boli tam dôležité momenty, ako víťazstvo proti Realu, keď sme boli oslabení, to boli kľúčové body."

[Marc Fuste, Jugones] Rafa Yuste povedal, že ako culé je zamilovaný do Messiho. Si aj ty zamilovaný do Lea Messiho?

"No... Áno, samozrejme... Nevysvetlite si to zle [smiech novinárov], ale samozrejme. Videl som Lea vyrastať, bol mojím spoluhráčom, viem o jeho futbalovej veľkosti, veľmi dobre ho poznám ako človeka. Pre mňa je v mnohých ohľadoch príkladný. Je normálne, že vyvoláva nadšenie. Podobne ako posledný tanec Michaela Jordana. Najdôležitejšie je, že culés sú nadšení. Najlepším dôkazom na to, aby sme to videli, je Camp Nou. Keď ho vidíte zaplnený, keď oslavuje gól proti Realu, je to najlepší dôkaz. Môže sa objaviť kritika, nezávislé okolnosti, ale atmosféra na Camp Nou nesklame. Štadión je plný, ľudia sú nadšení a šťastní. To ma napĺňa hrdosťou."

[Aurora Fuste, Principal.cat] Budete hrať bez Dembélého a Raphinhu a Lewandowski nedal gól od zápasu s Cádizom. Znepokojuje ťa nedostatok gólov v tíme?

"Nie, góly strieľame. Darí sa nám. Môžeme zlepšiť niektoré veci v útoku, hľadať viac Roberta, hrať odvážne, posielať finálne prihrávky, hrať hlbšie. Na týchto aspektoch pracujeme a chceme ich zlepšiť. Či už hrá Robert, Ansu, Ferran, musíme byť odvážni a vytvárať si viac príležitostí."

[Jennifer Mendez, Goal] Bol si si vedomý hnevu okolo Ansu? Chceš ho do budúcej sezóny?

"Chápem otca, cítim empatiu, prežil som to. Starám sa o Ansu, ale som pokojný, keď vidím, ako trénuje. Je šťastný, trénuje veľmi dobre. To je najdôležitejšie. Všetci môžeme urobiť chybu, požiadať o odpustenie, nie je to nič také. Teraz musí zostať sústredený, a to Ansu je, a súťažiť. Na budúcu sezónu nemáme nič naplánované, takže nemôžem povedať nič viac."

[Paula Muriel, L'Esportiu] Elche má nového trénera, ktorý predtým v Európe nepôsobil. Považuje sa za ofenzívneho. Očakávaš, že zajtra budú hrať takto?

"Áno, analyzovali sme, ako hrali jeho tímy v Argentíne. Myslím si, že je to ofenzívny tréner. Rád tlačí presingom, aby dostal loptu z obrany. Niekoľko rokov bol so Sampaolim. Jeho koncept sa podobá tomu, čo hľadáme. Neviem, s čím sa stretneme, ale v zásade je ofenzívny."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] Vždy si hovoril, že Éric García je futbalista, ktorý môže hrať na rôznych pozíciách. Nedávno sa mi podarilo zistiť, že by mohol byť skúšaný ako defenzívny záložník. Aké má predpoklady hrať na tomto poste?

"Áno, o tejto novej pozícii pre Érica som premýšľal už nejaký čas. Rozprávali sme sa s ním, je to futbalista, ktorý sa veľmi dobre adaptuje. Možno je to trochu podobné tomu, ako bol Rafa Márquez. Má dobrú techniku, dobre sa pohybuje, vždy robí dobré rozhodnutia pri kolmých prihrávkach medzi súperov, vyhráva súboje. Myslím si, že sa výborne hodí na pozíciu defenzívneho stredopoliara."

[Iniestazo] Jordi Alba nehral v posledných štyroch zápasoch. Aká je jeho situácia?

"Jordi pomáha iným spôsobom. Je to pre neho ťažká situácia, pretože vždy hrával. V posledných zápasoch sme vybrali Baldeho, ale Jordi bude dôležitý v ďalších zápasoch. Myslím si, že nám môže veľmi pomôcť, keď bude hrať, aj keď nebude hrať. Nosí pásku na ruke, čo nie je jednoduché, keď nehráte. Je vzorom pre tím, takže som s ním spokojný."

[Angel Álvarez, Culemania] V zápase proti Elche by vám viac vyhovoval ofenzívnejší systém alebo rozostavenie s kontrolou a štyrmi záložníkmi.

"Rozhodneme sa zajtra. Záleží aj na tom, ako bude Elche útočiť, vieme, že majú nového trénera. Pracovali sme na tom, čo chceme zlepšiť, pokiaľ ide o útok a obranu. Naša koncepcia sa nemení, či už budeme hrať na troch typických útočníkov, alebo na záložníkov umiestnených bližšie ku krídlu."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-03-31 21:09:20
Moc se mi líbí jak je Xavi inteligentní a dovede pracovat s mužstvem i jednotlivými hráči. A dokáže se jich zastat. A taky jak utřel novináře ohledně Gaviho. Ale nejvíc byly tyhle věty: “ Nechápem, prečo ľudia nehovoria o tom, ale len o prestupoch. Stále je o čo hrať. Niekedy vám naozaj nerozumiem. Celý čas kritika, že nebudeme vyhrávať trofeje, a teraz sme krok od zisku trofeje... a ukáže sa, že hovoríme o hráčoch, ktorí by mohli prísť v budúcej sezóne.”
Xavi je třída👍