Xavi na tlačovej konferencii po víťazstve 4:0 nad Elche priznal, že je spokojný s tým, ako tím hral, a celkovo zhodnotil, že to bol skvelý večer. Tréner pochválil útočníkov za ich góly a stredopoliarov za to, že napriek neprirodzeným pozíciám hrali dobre v strede poľa.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Dnes strelili góly všetci traja útočníci.... Ako hodnotíš ich a Érica Garcíu?

"Narýchlo by som povedal, že to bol pekný večer. Odohrali sme dobrý zápas. Dnes sme hrali so stredopoliarmi, ktorí na tomto poste hrajú len zriedka: Sergi je viac zvyknutý na kraj obrany, Éric je stopér, ale zahral partidazo. Myslím si, že môže byť dôležitým defenzívnym záložníkom. Som s tým veľmi spokojný. Veľa sme sa rozprávali, analyzovali sme s ním video, aby sa prispôsobil, a som s ním spokojný. To isté s tými, ktorí hrajú menej ako Jordi, Marcos... a Ferran a Ansu urobili rozdiel. Aj Robert s 2 gólmi."

[Marta Ramón, RAC1] Ako by si zhodnotil dnešný gólový výkon Ansu po ťažkom týždni?

"Bolo to dobré, nabral sebavedomie. Ten gól potreboval. Pracoval pre tím a na konci bol veľmi unavený, čo je dôležité. Plnil si svoje defenzívne povinnosti, pomáhal krajným obrancom... a gól je dôsledkom jeho práce a talentu. Dnes sme ukázali, že sme tím a že nech hrá ktokoľvek, dokážeme čeliť výzve."

[Francesc Latorre, Esport3] Čo znamená pre trénera mať v kádri toľko univerzálnych hráčov? Éric García, Sergi Roberto, Frenkie de Jong...

"Je to niečo úžasné. Sergi je výnimočný, Eric sa dobre prispôsobil svojej novej pozícii, Frenkie môže hrať v strede obrany... Pre nás je dôležité, že sa veľa hráčov dokáže prispôsobiť rôznym pozíciám. Marcos Alonso nie je predsa stopér..."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Dnes večer pôjdete spať s 15-bodovým náskokom pred Realom po góloch Lewandowskeho, Ferrana, Ansu... Je to naozaj skvelý večer?

"Áno, ale ešte nie je koniec. Dnes nám všetko vyšlo, môžeme si to užiť, ale od zajtra sa už sústredíme na semifinále Kráľovského pohára."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Bola dnes najdôležitejšia koncentrácia? Stredajší zápas proti Realu a dnes ste museli hrať proti horšiemu tímu ligy na jeho štadióne... zradný zápas...

"Áno, myslím si, že sme dnes odohrali veľmi dôležitý zápas. Boli tam momenty, keď zahrávali veľa rohových kopov a nám chýbal krajný obranca, ale pracovali sme dobre. Ktokoľvek hral, ukázal vysokú úroveň. O krok bližšie k cieľu."

[Helena Condisová, Cadena COPE] Dnes si nemohol počítať s piatimi hráčmi. Dúfaš, že Raphinha a Frenkie de Jong budú pripravení na Clásico?

"Uvidíme. Bude to závisieť od Frenkieho pocitov. Raphinha určite bude."

[Adria Albets, Cadena SER] Dnes Ferran Torres s gólom a asistenciou. Po góle ukázal prstom do ucha... možno smerom ku kritikom? Ten gól potreboval...

"Áno, už som povedal, že veľa hráčov dnes získalo sebavedomie. Ferran veľa pracuje, je odhodlaný, chce sa zlepšovať. Je úžasné ho trénovať."

[Pol Ballus, The Athletic] Je niečo, čo robíš, ale čo nie je vidieť, aby si z hráčov, ktorým sa v poslednom čase nie všetko darí, dostal maximum?

"Trénujem ich, sledujem video, ukazujem im ho... V hre často hľadáme početnú výhodu. Myslím si, že v hre stále chýba dominancia v určitých momentoch. Dnes väčšina hráčov v strede poľa nebola záložníkmi. Ansu sa dnes často ukazoval v strede, a to je útočník. Sergi je záložník, ale už roky hrá na kraji obrany, Éric nie je stredný záložník a jediným prirodzeným záložníkom bol Gavi. Fungovalo to však dobre. Pracujeme, trénujeme a to je najdôležitejšie."

[Victor Malo, Culemania] Dnes debutoval Aleix Garrido a ďalšie minúty dostal Pablo Torre. Aká dôležitá je táto nová generácia?

"Sú mladí, majú 19 rokov. Vidím v nich talent, takže sa môžu zapojiť do hry. Aleix sa vrátil po zranení a mohol debutovať oveľa skôr, pretože sa mi veľmi páči. Spoliehame sa na nich. Snažíme sa im dávať šance, ale niekedy sú nároky vysoké a je to ťažké. Obaja však môžu byť pre Barçu dôležitými futbalistami."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
lojzo Premium
2023-04-02 07:36:13
Ako vidieť, aj náhradníci dokázali, že sa vedia presadiť a kedy ich nasadiť, ak nie v takomto zápase.
Bravo Xavi.
2023-04-02 12:01:30
Včera sme hrali proti najslabšiemu mužstvu La Ligy a prakticky už druholigovému, tak proti takému mužstvu by sa mal presadiť hociktorý hráč z lavičky Barce. Barca má oveľa kvalitnejšie mužstvo vrátane náhradníkov ako Elche.