Po včerajšom zápase s Elche, ktorý FC Barcelona vyhrala 4:0, sa medzi niektorými fanúšikmi rozprúdila vášnivá diskusia o tom, prečo Xavi nepustil na ihrisko mladých hráčov, ktorí sedeli na lavičke, keď výsledok bol pre Kataláncov už veľmi priaznivý.

Prečo sa teda Xavi častejšie nespolieha na mladých? Nechce im tréner Barcelony dať šancu alebo v nich nevidí potenciál? Nie. Za všetko môžu pravidlá Španielskej futbalovej federácie (RFEF), podľa ktorých "na začiatok zápasu musí každé mužstvo postaviť aspoň 7 hráčov zo svojho kádra z kategórie, v ktorej hrá". Toto pravidlo sa navyše nevzťahuje len na základnú jedenástku, prvý polčas alebo časť zápasu, ale na celý zápas.

Po začatí zápasu musia mužstvá počas celého trvania zápasu postaviť minimálne 7 hráčov zo svojho kádra v kategórii, v ktorej hrajú. (...) Ak sa po začiatku zápasu počet hráčov jedného zo súperiacich družstiev zníži na menej ako 7, považuje sa to za porušenie pravidiel.

Podľa pravidiel RFEF musí byť teda na ihrisku po celý čas 7 hráčov prvého tímu. Ak sa z nejakého dôvodu tento počet zmení a na ihrisku zostane menej ako 7 hráčov prvého tímu, bude v prospech súpera udelený walkover - teda kontumácia v prospech súpera.

Nanešťastie, vzhľadom na zamietnutie odvolania Barcelony v súvislosti s registráciou Gaviho do prvého tímu a pôsobením Alejandra Baldeho v prvom tíme má Xavi malý manévrovací priestor, pokiaľ ide o vpustenie hráčov nižšej kategórie na ihrisko.

zdroj: twitter rfef.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-04-02 20:15:29
Tak zrovna včera Balde vůbec nehrál a Gavi šel dolů jako první, takže tenhle argument mi nepřijde moc validní 😀