Éric García včera prvýkrát v kariére nastúpil na pozícii defenzívneho záložníka. Xavi chcel využiť jeho schopnosti pri hre s loptou a taktické znalosti v kombinácii s defenzívnou hrou. Albert Blaya z Relevo analyzoval výkon 22-ročného hráča a Gerard Romero naznačuje, že takýto manéver je silne spojený s Éricovou budúcnosťou v katalánskej metropole.

"Testovanie Erica Garcíu na poste pivota je pokusom o získanie nového hráča do stredu poľa. Ak takýto manéver dobre dopadne, je veľká šanca, že hráč v klube zostane. Ak nie, Barça mu bude s najväčšou pravdepodobnosťou hľadať nový klub, keďže v lete príde ďalší stopér - Iñigo Martínez," povedal Gerard Romero počas prestávky zápasu proti Elche. Aké hodnotenia dostal García po zápase? Renomovaný analytik Albert Blaya z Relevo ponúka svoj pohľad:

"Éric García debutoval na poste pivota na štadióne La Ligy proti papierovo slabému súperovi. Xavi sa rozhodol pre tento ťah, čím využil zjavnú slabinu svojho súpera v strede poľa a absencie v kádri Barcelony. Xavi postavil Sergiho Roberta, ktorý už pozíciu pozná, vedľa Érica. Jeho skúsenosti mali nominálnemu stopérovi pomôcť zorientovať sa v novej úlohe. A to sa podarilo.

"Vyzeral, akoby tam hral už 5 rokov," povedal Ferran Torres o Garcíovom výkone. Kľúčom bolo, že jeho spoluhráči vedome využívali jeho silné stránky. Nikdy nebol otočený chrbtom, keď Elche tlačilo. Objavil sa, keď bola prvá formácia súpera prekonaná a on mohol hrať čelom k bráne. Tam dal o sebe vedieť, ukázal svoju typickú presnosť pri zmene smeru akcie (5/6 úspešných prihrávok) a dodal hre kontinuitu. Ak niečo Éric vie robiť veľmi dobre, tak je to schopnosť čo najlepšie dopraviť loptu, pretože vo futbale je dôležité nielen to, aby prišla, ale aj to, aby prišla dobre. A pokiaľ ide o doručenie prihrávky, len málokto je čistejší ako hráč z Martorelu.

S Gavim a Ansu vpredu, najmä prvým menovaným, mal Éric možnosti na prihrávku za chrbát bojovného Elche, ale veľmi málovravne sa hrnul do získavania lopty. Súperi opúšťali prakticky každú zónu ihriska. V obrane mal Éric málo práce vo vlastnej zóne, keďže Elche sa snažilo hrať skôr priamo na stredných obrancov, ako hľadať prihrávky od stredovej čiary. Éric vyzeral uvoľnenejšie, keď vedel, že jeho výstupy s loptou budú chránené obrannou líniou zoradenou za ním. "Po zápase som bol viac unavený, ako keď hrám v strede obrany," vysvetlil Éric. A to je niečo, čo sa bude musieť naučiť zvládať, ak bude chcieť Xavi tento manéver zopakovať.

Práve túto sobotu sme videli, ako John Stones odohral vynikajúci zápas, keď hral v strede poľa s Rodrim vedľa seba proti Liverpoolu, jednému z najlepších pressingových tímov na kontinente. Angličan, ktorý je nominálnym stredným obrancom, pochopil, kde a ako nastúpiť, pričom nebol zdrojom nebezpečenstva pre svoj tím, ale skôr jednou z devíz; zabezpečoval kontinuitu v prvých prihrávkach a spájanie s tímom vo finálnej tretine. Dôležité je sledovať hráča ako celok, bez nálepiek obmedzujúcich jeho potenciál. Nikto to nerobí tak ako Pep Guardiola.... Bude to robiť aj Xavi?

Myšlienka postaviť Érica na pozíciu defenzívneho stredopoliara však patrila Jordimu Cruyffovi, ako po zápase priznal sám Xavi. A jeho slová naznačujú, že zmena môže byť skôr definitívna než viazaná na kontext, pričom sa snaží presmerovať kvality hráča tak, aby ich optimalizoval, pretože nie je dôležité, kde hráč vždy hrával, ale kde môže hrať, aj keď je to nové. Krása tohto športu spočíva v nekonečnosti možností, ktoré vznikajú. Ďalším krokom bude, či je schopný hrať ako stredný záložník, a nie ako stredný obranca, ktorý môže hrať ako stredný záložník. To ukážu až ďalšie zápasy a rôzne situácie."

Dá sa teda povedať, že Éric García sa týmto výkonom priblížil k zotrvaniu v klube. Zápas proti jednému z najslabších tímov v histórii La Ligy určite nie je adekvátnym ukazovateľom a budú potrebné ďalšie testy. Je však jasné, že Éric pochopil Xaviho odporúčania. Možno bude ľahší súper na úvod dobrou prípravou pred ďalšími skúškami.

zdroj: Relevo Gerard Romero
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-04-02 20:54:46
Za mna urcite nesklamal,aj ked proti slabsiemu superovi...👏👌
2023-04-02 23:57:55
Upřímně jsem za Erica rád, podle mě má talent, ale na stopera nemá optimální parametry. Střed zálohy by mu mohl sedět víc a určitě svůj první zápas na této pozici odehrál solidně.