Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajšou odvetou Copa del Rey proti Realu Madrid na Camp Nou, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Barça TV] Po poslednom zápase s Realom Madrid v Kráľovskom pohári si povedal, že by si radšej viac kontroloval hru, dominoval, hral na súperovej polovici, a po ligovom zápase si povedal, že sa vám to v mnohých momentoch podarilo. Je cieľom zopakovať tento ligový alebo pohárový zápas?

"Naším vzorom je zápas z finále španielskeho Superpohára a posledné stretnutie na domácej pôde. Takto chceme hrať, takýto obraz chceme zanechať. Ale hráme proti Realu Madrid, ktorý vyhral ligový titul a Ligu Majstrov, je to vždy ťažký súper. Uvidíme, ako to zajtra dopadne, ale nebude to ľahké. Ubrániť ten výsledok 1:0 z prvého zápasu bude veľmi zložité."

[Rut Vilar, Catalunya Radio] Ovplyvní absencia De Jonga plán tohto stretnutia?

"Bez ohľadu na to, či budeme hrať s prirodzeným stredopoliarom na krídle, idea zostáva rovnaká. Bez Frenkieho a Pedriho sme možno menej presní a možno nebudeme mať také veľké držanie lopty, ale naša idea je rovnaká. Vieme, že na postup nám bude stačiť remíza, ale nechceme remizovať, len vyhrať a hrať dobre. Výsledok z prvého zápasu ani absencie hráčov neovplyvnia prípravu na zápas."

[Marta Ramon, RAC1] Barcelona je teraz v konflikte s La Ligou, UEFA alebo Realom Madrid... Ako to beriete v šatni? Motivuje vás to ešte viac?

"Do šatne nepatria nešportové témy. Rozprávame sa o futbale, o tom, čo robíme dobre, čo zle, ako hrá Real... Nie o UEFA, o Negreirovi alebo o Tebasovi... to nič neprinesie. Najdôležitejšia vec je Clásico. Vyhrali sme posledné 3 El Clásica, takže Real bude ešte viac motivovaný, s túžbou po odvete. Na druhej strane však môžeme ukázať, že dokážeme opäť vyhrať, a to pred našimi fanúšikmi. Musíme využiť to, že nás ľudia prídu podporiť."

[Xavi Lemus, TV3] Robia zranenia štyroch tak dôležitých hráčov z Realu favorita napriek tomu, že sa zápas hrá na Camp Nou?

"Favorit, nefavorit... v konečnom dôsledku je to o pocitoch. Môj pocit je, že je veľmi ťažké poraziť Real Madrid v dvojzápase. Natrafíte na Real a premýšľate, kedy naposledy Real vypadol po dvojzápase...? Už je to nejaký čas... Naše vedenie 1:0 z nás nerobí favorita. Hráme proti španielskemu majstrovi, proti víťazovi Ligy Majstrov. Myslím si, že väčší tlak je na nich ako na nás."

[Anais Marti, La Vanguardia] Aký je tvoj názor na Javiera Tebasa ako prezidenta La Ligy?

"Je mi ľúto, ale neodpoviem. Nemal som to šťastie sa s ním stretnúť. Pozdravili sme sa 2-3 krát a nič viac."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Vyhrali ste posledné 3 Clásica a každé iným spôsobom. Myslíš si, že ste našli cestu proti Realu Madrid?

"Nie, absolútne. Real môže zajtra pokojne vyhrať. Real môže poraziť kohokoľvek, aj nás, ale podľa môjho názoru sú šance vyrovnané. Myslím si, že Real Madrid je favoritom. Sú viac zvyknutí na tento typ zápasov, na otočky.  Ale my budeme bojovať, pokúsime sa dominovať, byť lepší ako Real, ako v lige a v Superpohári... v prvom zápase Kráľovského pohára sme neboli lepší. Necítime, že by sme mali spôsob na Real."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako ovplyvnil Ansu gól proti Elche?

"... a Ferrana. Keď útočník nedá gól veľa zápasov, začne pociťovať tlak. Vždy je dobré, že tí, ktorí majú skórovať, skórujú. Po zápase som povedal, že to bol pre nás perfektný večer: výsledok, hra, žiadne zranenia, striedanie, útočníci skórovali... Som spokojný s Ansu a Ferranom a ostatnými, ktorí nám pomáhajú robiť rozdiel."

[Toni Juanmarti, Relevo] Pri absencii De Jonga a Pedriho bude mať Gavi ešte dôležitejšiu úlohu? Hovoril si s ním? Povedal si mu, aby si dával pozor na karty?

"Gavi je hráč, ktorý je na svoj vek vyspelý. Pôsobí dojmom, že má viac rokov. Už má skúsenosti. Vyhráva súboje, prejavuje vášeň... Hovorím mu, aby nestratil tú prirodzenosť. Bude dôležitý. Musíme urobiť veľa vecí správne, aby sme zajtra postúpili."

[David Bernabéu, Sport] Myslíš si, že prostredníctvom kauzy Negreira sa niektorí ľudia snažia prehlušiť dobré výsledky Barçy a slabé výkony súperov?

"Nie, pretože ja nič nečítam, nepočúvam veľa... Hodnotíme to interne. Prezident túto internú prácu veľmi oceňuje a pre mňa je to zásadné. On je náš šéf. Ak je šéf spokojný s našou prácou, čo nás má čo zaujímať, čo hovoria ostatní? Sme tu na to, aby sme získavali poháre a dosahovali dobré výsledky. Zatiaľ sa nám darí, ale vyhrali sme len jeden pohár. Chceme viac, chceme vyhrať ligu aj pohár, a to ešte tak, že porazíme odvekého rivala. Nič nás nemôže od nášho cieľa odvrátiť. Vždy si treba uvedomiť, kde sme boli minulý rok a kde sme teraz. Je to oveľa lepšie."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Ako hodnotíš prácu tímu, ktorý je napriek vážnym absenciám krok od finále Kráľovského pohára, má značný náskok v La Lige a vyhral Superpohár?

"Podľa môjho názoru sme odviedli vynikajúcu prácu. Každý sa cíti čoraz dôležitejší, každý je odhodlaný. Tím urobil po prehre na Bernabéu krok vpred. Vytvorili sme rodinu. Hráči sú veľmi oddaní tomu, čo robíme. Zajtra hráme semifinále, ale pre nás je to finále."

[Dominik Piechota, Kanał Sportowy] Čo si myslíš o vzťahu medzi Barçou a Realom? Určite si pamätáš na "vojnové" obdobie, ale teraz majú oba kluby oveľa viac spoločného, napríklad Superligu, veto vs. CVC, značku "El Clásico"...

"Pre mňa sa nič nemení. Je to odveká rivalita, v ktorej musíte hrať férovo a mať rešpekt. Hráme pod veľkým tlakom, to je jasné. Real musí vyhrať, ale Barcelona tiež... ale nič viac. Musíte súťažiť... počas zápasu bude vždy nejaké napätie, ale potom je tu rešpekt. Ak sa mýlime, ospravedlňujeme sa, ale okrem 'futbalovej vojny' - nič viac."

[Lola Pandev] Julian Araujo, ktorý nemôže hrať, trénoval s vami. Aké dôležité je pre teba povolať ho na tréning pred takým dôležitým El Clásicom?

"Julian sa veľmi dobre prispôsobuje. Bohužiaľ, nemôže hrať, ale myslím si, že nám môže pomôcť od budúcej sezóny. Je rýchly, agresívny, dobre kombinuje, je silný, má dobrú strelu z diaľky... je šťastný a to je pre nás veľmi dôležité."

[Helena Condis, Cadena COPE] Znepokojuje ťa ako trénera, že sa pred dôležitým zápasom, akým je El Clásico, hovorí o kauze Negreira a iných veciach, a nie o samotnom zápase?

"Neviem. Ak hovoríte, že sa hovorí len o jednej veci, verím vám. Sme tu, aby sme zajtra hrali. Ak sa niekto sústredí na tento zápas, tak sme to my. Hráme o pohár. Úprimne povedané, veľmi ma nezaujíma, o čom sa hovorí. Nemôžem to ovplyvniť. Máme svoju prácu."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ancelotti povedal, že neuvažuje o zmene svojho plánu, rozostavenia a spôsobu hry po poslednom El Clásicu. Očakávaš od Realu nejaké prekvapenie po tom, čo sa stalo v posledných zápasoch?

"Neviem, uvidíme. Pracovali sme na rôznych scenároch, čo budú robiť. Vysoký tlak, presing po strate... Sú fyzicky veľmi silní, dobrí v prechode do útoku. V poslednom čase sme ich veľa analyzovali. Už sa navzájom celkom dobre poznáme. Vždy však môžu urobiť niečo nové, rovnako ako my. Chceme ich prekvapiť, ale aj oni nás určite budú chcieť prekvapiť. Myslím si však, že sa už poznáme príliš dobre na to, aby sme sa mohli prekvapiť. Prekvapilo by ma, keby zmenili svoj plán, Ancelotti to už mimochodom povedal, pretože im je úplne jasné, ako majú hrať, a robia to veľmi dobre. Sú veľmi nebezpečným súperom."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Televízia Realu Madrid opäť prezentovala chyby rozhodcu a rozhodcu VAR na predzápasových videozáznamoch. Obávaš sa tlaku, ktorý je na rozhodcov vyvíjaný pred Clásicom?

"Pokiaľ ide o rozhodcov, už som mnohokrát povedal, že verím v ich čestnosť. Nechcel by som vyhrať zápas prostredníctvom podvodu. V opačnom prípade pôjdem domov. Vo futbale som preto, aby som vyhrával čistým spôsobom, takže o rozhodovaní nemá cenu hovoriť. Rozhodcovia sa mýlia, to je normálne, všetci sa hneváme, keď nám ubližujú, ale tiež nemám rád, keď mi pomáhajú. Musíme ich podporovať, aby svoju prácu robili čo najlepšie. Môžete hovoriť všeličo, ale ja chcem vždy vyhrať spravodlivo."

[Carlos Monfort, Jijantes] Éric García hral v poslednom zápase dobre ako defenzívny záložník. Je kompatibilný s Busquetsom?

"Vo svete futbalu je každý kompatibilný. Ak sú futbalisti dobrí, veľmi dobre sa prispôsobia. Éric je inteligentný hráč, dokáže sa prispôsobiť rôznym pozíciám, už v minulej sezóne sme ho skúšali na kraji obrany. Môže hrať na 2-3 pozíciách, ako defenzívny záložník, čo aj dokázal. To je veľká hodnota, je multipozičný, poskytuje alternatívy. Áno, obaja môžu hrať."

[Albert Hernández, TVE] V pohárovom zápase na Bernabéu Real dominoval. V lige na Camp Nou ste mali viac pod kontrolou hru. Aký Real očakávaš zajtra?

"Očakávam, že Real bude agresívny, bude nám chcieť zobrať loptu, pretože vie, že bez nej trpíme. Vydajú sa týmto smerom, budú nás napádať pressingom. V prvom pohárovom zápase nás predčili v držaní lopty a to nechceme. Pokúsime sa dominovať nad Realom a usadiť sa na ich polovici, ale budeme mať pred sebou skvelý tím. Uvidíme, ako to dopadne, zajtra musíme ukázať veľkú osobnosť, aby sme mali držanie lopty. Myslím si, že mužstvo je pripravené a môže veľmi dobre konkurovať."

[Josep Soldado, Jugones] Páči sa ti menovanie Martíneza Munueru na tento zápas? V Reale to vnímajú zle, podľa toho, čo sme počuli, je tam pobúrenie.

"Je mi to jedno. Nech robí, čo môže, a snaží sa byť spravodlivý. To je všetko."

[David Ibanez, Mediaset] Vyhrali ste posledné zápasy proti Realu, čo muselo mať vplyv na zníženie ich morálky. To by z vás malo urobiť favoritov. Niekto by mohol povedať, že Xavi sťahuje tlak zo svojho tímu.

"Naopak, budú túžiť po odvete, budú mať viac odvahy a sebavedomia zvrátiť priebeh dvojzápasu. Prídu ovplyvnení, to je jasné, po prehrách v posledných troch Clásico, ale je to iný zápas, iný boj, iná hra. My hráme o finále. Real vždy bojuje, najmä proti Barcelone. Mali sme šťastie, že sme vyhrali posledné tri duely, ale to nič neznamená. Zajtra to bude iný zápas, musíme zmeniť našu mentalitu a musíme bojovať čo najlepšie, aby sme postúpili do finále. Myslím si, že to nebude ľahké, predstavujem si komplikované stretnutie."

Barcelona v tejto sezóne prehrala len 9-krát, ale zajtra bude čeliť strelcovi Benzemovi. Aký zápas očakávaš?

"Očakávam veľmi ťažký zápas proti Realu. Je to víťazný tím, proti ktorému je vždy ťažké hrať. Áno, je tam Benzema, ale aj Vinícius, Rodrygo, Valverde, majú v kádri špičkových hráčov... Pokúsime podať čo najlepší výkon, dominovať v hre, kontrolovať držanie lopty."

[The Athletic] Ako dôležité je pre ligu to, aby najlepší strelec tímu Lewandowski získal dobrý pocit v kontexte Clásica?

"Bolo to dôležité pre neho, pre jeho sebavedomie, pretože v posledných zápasoch nestrelil góly, hoci v mnohých momentoch bol pre tím kľúčový. Pre útočníkov, rovnako ako pre Ansu a Ferrana, je strelenie gólu vždy niečo pozitívne. Robert nastúpi na ihrisko veľmi motivovaný. Hrá veľa v obrane a v útoku je prvý, kto útočí pressingom. Zbieha si po loptu, takže v pressingových momentoch Realu bude pre nás kľúčový. Táto dôvera je pozitívna pre neho aj pre tím."

[Jacek Kurowski, TVP Sport] Myslím, že moja otázka je jednoduchá. Čo má Robert, čo nemá Benzema, a naopak?

"No, nie je to jednoduchá otázka [smiech]. Hovoríme o možno 2-3 najlepších útočníkoch na svete v súčasnosti. Sú si podobní. Myslím si, že Robert veľmi dobre rozumie pozičnej hre, spôsobu, akým hráme. Benzema je hráč, ktorý sa objavuje na rôznych miestach na ihrisku, ide nižšie, má veľký talent dobre spolupracovať. Robert tiež, možno je fyzicky zdatnejší. Benzema hrá futbal trochu viac asociačne, ale sú si veľmi podobní. Obaja sú pre hru tímu veľkým prínosom."

[Aurora Fuste, principal.cat] Myslíš si, že Barcelona chce vyhrať trofej viac?

"Neviem. Samozrejme, máme hlad po trofejach, neviem, ako oni, nebudem to porovnávať, môžem hovoriť len za nás, ale my máme veľkú túžbu. Chceme trofeje a úspechy. Máme veľa futbalistov, ktorí vyhrali málo trofejí, prvou bol Superpohár. Máme veľký hlad po úspechu."

[Jennifer Mendez, Goal] Odkedy si na trénerskej lavičke, vyhral ste 4 z 5 El Clásico. Je Xavi pre Ancelottiho ako kamienok v topánke?

"Nie, nevnímam to tak. Pre mňa to nič neznamená. Zajtra to bude iná futbalová vojna, iný zápas. Musíme opäť dokázať, že dokážeme poraziť Real. Tieto víťazstvá nič neznamenajú, možno nám dodajú trochu sebavedomia, ale Real bude chcieť odvetu. To bude ešte ťažšie."

[Paula Muriel, L'Esportiu] Povedal si, že musíš zhodnotiť, čo mužstvo urobilo v porovnaní s minulou sezónou. Predstavoval si si, že budete v situácii, v akej ste teraz?

"Áno, bol som o tom presvedčený, povedal som to už počas Gamper Cupu, že cieľom je vyhrávať trofeje. Viem, že to na mňa a na tím vytvára tlak, ale sme Barcelona a sme povinní vyhrávať trofeje každú sezónu. Teraz môžeme vyhrať ďalšie 2, máme šancu dostať sa do finále a v La Lige sme v dobrej pozícii, ale okrem Superpohára sme ešte nič nevyhrali. Áno, od začiatku sezóny som bol pozitívne naladený, napriek tomu, čo sa stalo v Lige Majstrov alebo na Bernabéu. Počas tréningov som videl veci, ktoré sa mi páčili. Videl som dobrý tím, ktorý môže uspieť. Ideme ďalej, do konca sezóny zostáva ešte kúsok a ja som pozitívne naladený."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Franck Kessie bol v poslednom El Clásicu dôležitý pre konečný výsledok. Aká bude jeho úloha zajtra?

"Franck je futbalista, ktorý veľmi dobre rozumie tímovej práci, veľmi pomáha svojim spoluhráčom, je oporou, fyzicky silný, vie dobre útočiť, je vždy pripravený nastúpiť z druhej línie, aby niečo zmenil, v poslednom čase mal šťastie na dôležité góly. Má veľký vplyv v záverečnej tretine ihriska. Veľmi mu veríme. Je to veľmi dobrý hráč pre mužstvo. Bude dôležitý."

[Iniestazo] Érica sme nedávno videli ako defenzívneho záložníka, Koundé sa z pozície stopéra presúva na pravú stranu obrany. Viacero hráčov zastáva rôzne pozície. Je o to dôležitejšie mať univerzálnych hráčov, vzhľadom na náročnosť posilňovania určitých pozícií? Je to niečo, na čom špeciálne pracujete?

"Áno, ale je to skôr kvôli potrebám tímu než kvôli finančným potrebám. Ak by sme mali veľmi dobrú ekonomickú situáciu, zmenili by sme aj pozície. Baldeho sme vyskúšali na pravej strane a hodnotím ho dobre, Marcosa v strede veľmi dobre, Érica na pozícii defenzívneho záložníka, Sergi Roberto môže hrať na akejkoľvek pozícii a robí to dobre.... Takíto hráči sú pre trénera zárukou. Je to privilégium trénovať ich a môcť ich postaviť na rôzne pozície, na ktorých ich tím v danom momente potrebuje. To je veľmi pozitívne."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-04-04 17:49:04
Neviem či takéto vyjadrenia nie sú iba nástroj na znervóznenie súpera
2023-04-04 18:44:33
Ak je šéf spokojný s našou prácou, čo nás má čo zaujímať, čo hovoria ostatní? 👌👏