Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším ligovým zápasom proti Girone, na ktorej odpovedal na množstvo otázok prítomných novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Ako plánuješ zajtrajší zápas po včerajšej prehre s Realom Madrid?

"Ešte pred zápasom s Realom bolo pre nás stretnutie s Gironou veľmi dôležité. Teraz sa tento zápas stáva ešte dôležitejším, pretože môžeme Realu odskočiť na 15 bodov a do konca by zostávalo už len 30 bodov. Je to veľká príležitosť a my nemôžeme zlyhať. Hráme výbornú ligovú sezónu. Víťazstvo by nám prinieslo výrazný náskok. Bude to však komplikovaný zápas. Girona hrá dobre, je to mužstvo, ktoré vie, čo má robiť s loptou, a vie brániť, čo sme videli už v januári."

[Roger Posada, Catalunya Radio] Ako vyzerá tím po poslednom El Clásicu po psychickej stránke?

"Analyzovali sme tento zápas a hľadali sme odpoveď na otázku "prečo?". Po prvom polčase sme si nezaslúžili prehrávať 0:1, ale proti Realu Madrid nemôžete premárniť šance, pretože za to neskôr zaplatíte. Už sme však otočili list a sústredíme sa na La Ligu. Chceme ju vyhrať, to je náš hlavný cieľ."

[Marta Ramon, RAC1] Je dôvodom tohto 'vypnutia' v druhom polčase skôr mladé neskúsené mužstvo alebo absencia dôležitých hráčov kvôli zraneniam?

"Nehľadáme výhovorku v absenciách, ktoré však pociťujeme. Sme mladý tím a potrebujeme dozrieť. Musíte súťažiť, skúšať, zlepšovať sa, byť konkrétnejší, nemôžeme robiť chyby... Myslím si, že sa ako tím vyvíjame a dobre súťažíme. Niekedy však chýba zrelosť a objavujú sa chyby."

[Francesc Latorre, TV3] Zajtra môžete odskočiť na 15 bodov... V čom vidíš najväčšiu zásluhu tak dobrej ligovej sezóny?

"Ešte sme ligu nevyhrali a nemôžeme bilancovať. Stále musíme vyhrávať zápasy. Najdôležitejší je zajtrajší zápas. Musíme si prinavrátiť dobré pocity, napríklad z prvého polčasu posledného El Clásica, ktorý bol podľa mňa výborný. Musíme sa zlepšiť, ale sme na dobrej ceste."

[Didac Peyret, Šport] Čo si myslíš o Abdem? Chcel by si, aby zostal v Barcelone aj po skončení jeho hosťovania?

"Abde výborne využíva toto hosťovanie. Robí rozdiely, v Pamplone sú s ním spokojní, je profesionálny, hrá veľmi dobre. Nie v každom zápase je na takej úrovni ako je v Osasune potrebné a v Barcelone musí byť v každom zápase minimálne na takej úrovni ako v Osasune. Toto je Barcelona. Keď sa vráti, budeme ho sledovať a rozhodneme sa. V budúcnosti môže byť dôležitý. Som šťastný, pretože z tohto hosťovania ťaží."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Hovoríš, že Barcelona je stále vo výstavbe, ale čo jej ešte chýba? Tituly? Prestupy? Detaily v hre?

"Viac času. Ak by sme za ten čas nevyhrali žiadny pohár, nebolo by viac času. Vyhrali sme však Superpohár, v La Lige sme v dobrej pozícii a v Kráľovskom pohári sme sa dostali do semifinále... V Európe sme, pravda, nesúťažili dobre, ale sme v štádiu výstavby, pretože máme mladý tím, pretože sme vybudovali nový tím... Ešte 2-3 roky spoločného hrania a už nebudeme v štádiu výstavby. Ale počas tejto výstavby musíte vyhrávať aj poháre."

Čo sa dá zlepšiť, aby ste v budúcej sezóne mohli lepšie súťažiť, najmä na medzinárodnej scéne?

"Veľa vecí. To nám poslúži, aby sme dozreli, nerobili chyby, boli rozhodnejší, využívali naše momenty... Súperi ako United, Real Madrid a Inter využili svoje príležitosti. Na druhej strane mám pocit, že my sme v mnohých momentoch nedokázali využiť tie naše."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Momentálne ste na ceste k zisku viac ako 100 bodov, čo sa v histórii La Ligy ešte nikomu nepodarilo. Všimol si si, že napriek tomu nie je liga tak docenená, a to práve preto, že už je tu takýto bodový náskok?

"Nevšimol som si to. Nebudem sa púšťať do "vojny" o tom, čo sa hovorí a čo nie. Táto vojna je už úplne prehratá. Hodnotíme, odkiaľ sme vyšli a kde sme teraz. Túto ligu si budeme veľmi, naozaj veľmi vážiť, ak ju vyhráme. Hráme veľmi dobrú sezónu, o to viac proti zaslúženému súperovi, akým je Real Madrid, ktorý je obhajcom titulu a víťazom Ligy Majstrov. Ak to zvonku nebude ocenené, nemôžem to ovplyvniť, ale interne to určite doceníme. Prezident, vedenie, hráči, zamestnanci... všetci si uvedomujeme, že to treba veľmi oceniť."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Do konca sezóny zostávajú dva mesiace... Aký je tvoj "pocit" zo Sergia Busquetsa, ktorý sa ešte nerozhodol o svojej budúcnosti, pokiaľ ide o plánovanie tímu na novú sezónu?

"Musíte vidieť, ako skončíme sezónu. Stále je veľmi dôležitý. Už veľakrát som povedal, že Busi je kľúčový v hre aj mimo nej. Má veľký vplyv na mladých, je pre nich zrkadlom, a to nielen z futbalového hľadiska. Chcem, aby v klube zostal, ale dokonale ho chápem. Po tejto sezóne, ak všetko pôjde dobre, bude môcť odísť, vyhrať trofeje. Odišiel by vo veľmi dobrom čase. Je to ťažké. Aj ja som mal svojho času pochybnosti... vyhrali sme trofej a ja som odišiel, ale mal som pochybnosti. Hovoril som si: "Do frasa! Chcem zostať ešte jednu sezónu, aby som si to mohol naďalej užívať a vyhrávať trofeje!""

[Helena Condis, Cadena COPE] O čom ste sa rozprávali na stretnutí s Mateu Alemanym? Je potrebné uskutočniť ďalšie prestupy?

"Prakticky každý deň sa stretávam s Mateu a Jordim a rozprávame sa. V žiadnom prípade to nebolo "mimoriadne stretnutie". Po sezóne sa rozhodneme. Už 3 sezóny sme nevyhrali ligu a myslím si, že to bude treba veľmi doceniť. Teraz nie je vhodná chvíľa na to, aby sme hovorili o prestupoch."

[German García, Radio Nacional] Aký je tvoj odkaz fanúšikom po nedávnej prehre v El Clásicu?

"Budeme pokračovať v súperení, budeme sa snažiť, aby boli na nás hrdí. Tím necháva na ihrisku svojho ducha. Myslím si, že aj po prehre 0:4 dalo mužstvo do zápasu všetko, prvý polčas sme odohrali výborne, ale v druhom sme nevedeli, ako konkurovať takému skvelému tímu, akým je Real Madrid. Už teraz myslíme na Gironu a chceme tento zápas s pomocou našich fanúšikov vyhrať."

[Santi Ovalle, Cadena SER] A čo zranenia Pedriho a Dembélého?

"Pocity nie sú dobré, všetko je to o pocitoch. Boli veľmi radi, že sú súčasťou tímu, ale nechceme riskovať. Ich pocity rozhodnú o ich návrate."

Bol by Arnau Martínez dobrým hráčom pre Barcelonu?

"Nechcem hovoriť o hráčoch na budúcu sezónu. Je to zaujímavý futbalista, má skvelú sezónu a teším sa z neho, pretože vo svojom klube robí rozdiel. To je všetko."

[La Vanguardia] Všimol si si, že vám chýbajú súboje jeden na jedného, keď nehrajú hráči ako Dembélé, Pedri alebo De Jong. Ako sa môžete v tomto smere zlepšiť?

"Nie, nemyslím si, že nám chýbajú situácie jeden na jedného. Po analýze posledných zápasov sme si ich vytvorili veľa. Je pravda, že v poslednom zápase to mal Raphinha proti Camavingovi ťažšie, ale vygenerovali sme ich veľa, pamätám si veľa gólov po súbojoch jeden na jedného z pravej aj ľavej strany. Ansu sa sám snaží. Nedávno strelil gól po akcii jeden na jedného. Nemyslím si, že nám takéto situácie chýbajú. Musíme byť pokojnejší v záverečnej tretine ihriska, aby sme sa rozhodli čo najlepšie. Je pravda, že v tomto aspekte sa môžeme zlepšiť. Práve preto máme mladých ľudí. Musíme pokračovať v našom raste a zažiť senzačnú sezónu."

Ako sa cítia obrancovia po stredajšej prehre, keďže v lige odvádzajú veľmi dobrú prácu?

"Tím sa cíti dobre, otočili sme list, je to stratený titul a teraz sa sústredíme na ligu, to bol náš hlavný cieľ po vypadnutí z Ligy Majstrov. Vyhrali sme Superpohár a teraz chceme ligu a ideme za ňou. V obrane sme vo forme, trénujeme dobre a mužstvo je pripravené na zajtrajší zápas."

[David Ibanez, Mediaset] Prekvapila ťa včerajšia prehra Realu Madrid s Villarrealom? Myslíš si, že Real sa vzdá ligy a sústredí sa na Ligu Majstrov?

"Neviem, či sa vzdajú, ale ak sa vzdajú, bude to naša zásluha. Spoliehame sa na seba, zajtra je veľmi dôležité získať náskok 15 bodov. Zajtra síce ligu nevyhráme, ale bol by to veľkolepý odstup. Nezaujíma ma, čo urobí alebo neurobí Madrid. Zaujíma ma, čo sa stane nám. Získať 3 body a vyhrať ligu by pre nás bolo skvelé."

[Paula Muriel] Ak zajtra vyhráte, zvýšite svoj náskok na 15 bodov. Nemyslíš si, že ak vyhráte, bude to znamenať víťazstvo v lige?

"Nepovažoval by som to za víťazstvo v lige, pretože stále musíme získať ešte 16 bodov. Keď vyhráme ligu, budeme oslavovať, ale ešte nič nie je vyhraté. Musíme si to zaslúžiť na ihrisku a zajtra nás čaká veľmi dobrá skúška, aby sme zareagovali na to, čo sa stalo v pohári, a získali dôležité 3 body, aby sme dosiahli náš cieľ."

Premárnili ste mnoho šancí. Ako to môžete zlepšiť?

"Tvrdou prácou. Túto otázku mi kladiete veľmi často. Ak chcete strieľať góly, závisí to od sebadôvery hráčov. Samozrejme, že im veríme. Naši útočníci strelili veľa gólov, dôležitých gólov. Musia tiež trénovať, robiť dobré rozhodnutia a my naďalej tvrdo pracujeme na tom, aby sme sa v tomto aspekte zlepšili."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako vnímaš absenciu toľkých hráčov v kľúčovom momente sezóny?

"Dostal som údaje, ktoré ukazujú, že na fyzickej úrovni sme tím, ktorý najviac behá, robíme najviac šprintov. Myslím si, že sme číslo jeden. Keď sa pozriem na informácie, ktoré som dostal, sme najlepší vo všetkom. Zranenia sú súčasťou futbalu. Ktorý tím nemá zranenia? Girona má zajtra niekoľko zranených hráčov. Mnohé kluby trpia zraneniami. Zraneniam sa tu prikladá príliš veľký význam. Neviem, prečo o tom toľko hovoríme."

[Iniestazo] Araujo spomínal, že po inkasovanom gólu proti Realu sa mužstvo rozpadlo. Rovnako to bolo aj v zápase proti Manchestru United, Bayernu Mníchov. Malo by mužstvo pracovať na svojej hre, keď sa musíte naháňať za výsledkom?

"Už som to povedal predtým, chýba nám vyspelosť. Sú momenty, keď sa musíme psychicky zomknúť. Sme mladý tím, sme v štádiu budovania a sklamaniami dozrievame, ale tak to už býva. Keď sa vám nedarí, učíte sa. Taký je život. Musíme dozrievať, v športe je vždy čo zlepšovať. Máme pozitívny prístup, chceme vyhrať ligu a myslím si, že máme veľmi dobrú sezónu."

Cieľom je vyhrať ligu. Ako motivuješ mužstvo k hre, pretože ak zajtra vyhráte, máte 15-bodový náskok.

"Ale my hovoríme o víťazstve v lige. Tomu nerozumiem. Vyhrať ligu je skvelé, v našej histórii sme vyhrali 5 titulov Ligy Majstrov a ľudia chcú, aby sme vyhrali Ligu Majstrov. Ale víťazstvo v La Lige vám dáva stabilitu. Pamätám si, ako Zidane po víťazstve v Lige Majstrov povedal, že cieľom je vyhrať ligu. Máme 12-bodový náskok. Nemám kontrolu nad tým, čo sa deje vonku, ale interne si ceníme to, čo robíme proti veľmi silnému Realu Madrid. Vyhrať ligu bude pre nás výnimočné."

[Relevo] Ako pracujete na aspekte rohových kopov a je niečo, čo treba zlepšiť?

"Nepovedali ste, že po rohových kopoch nedostávame góly. Ak hovoríme o rohových kopoch, musíme hovoriť najprv o tom, aby sme nedostávali góly, a potom o tom, že ich nestrieľame. Snažíme sa, aby si hráči vytvárali možnosti v strategických rozohrávkach. Proti Elche sme strelili prvý gól po štandardnej situácii, takže to je dôležité a musíme na tom naďalej pracovať."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-04-09 16:43:18
...."Nie v každom zápase je na takej úrovni ako je v Osasune potrebné a v Barcelone musí byť v každom zápase minimálne na takej úrovni ako v Osasune..."
Tak hlavne, že na tej úrovni v Barcelone sú Roberto, Fati, Ferran, Alonso, Garcia, atď....