Je nemožné jednoznačne vysvetliť, čo sa v tejto sezóne deje s FC Barcelona. Xaviho tím má jednu z najpevnejších obrán v histórii La Ligy. V iných súťažiach však Katalánci inkasovali množstvo gólov, ktoré ich pripravili o všetko.

Xavi od prvého dňa vedel, že tím musí byť vzadu silný. Forma Ter Stegena je mimoriadne dôležitá a návrat jeho najlepšej verzie sa považoval za kľúčový pre oživenie tímu. Nemecký brankár, ktorý staval na svojej sebadôvere, získal späť rešpekt a úlohu nespochybniteľného hráča prvého tímu.

Brankár FC Barcelona si v ligových zápasoch udržal 20 čistých kont, pričom dostal len 9 gólov v  7 zápasov. Celkovo má Ter Stegen na konte 365 oficiálnych zápasov, v ktorých inkasoval 355 gólov a udržal si 151 čistých kont, vyplýva z údajov, ktoré spracoval katalánsky denník Sport. Nemec bol kľúčový, ale na tieto čísla mal vplyv aj obranný blok, ktorý ukázal dve tváre. Jeden v La Lige a druhý v ostatných súťažiach.

Liga Majstrov

Išlo o prvé zakopnutie v tejto sezóne. V náročnej skupine s Interom a Bayernom sa Xaviho tímu nepodarilo postúpiť do osemfinále súťaže a veľkú vinu na tom mala zlá defenzíva, ktorá v 6 zápasoch dostala 12 gólov: 5 proti Bayernu, 4 proti Interu a 3 proti Viktorii Plzeň.

Európska liga

Súperom Barcelony pri jej návrate do Európskej ligy bol Manchester United. Anglický tím, ktorý bol na vrchole svojej formy, porazil Xaviho zverencov. V prvom zápase, ktorý sa odohral na Camp Nou, sa zrodila remíza 2:2. V odvete na Old Trafforde vyhrali Červení diabli 2:1 a Barcelona už druhú sezónu po sebe vypadla z tejto súťaže.

Španielsky superpohár

Podľa nového formátu navrhnutého RFEF pozostával Španielsky superpohár zo semifinále a finále. V prvom kole proti Realu Betis postúpila FC Barcelona po penaltovom rozstrele, keď predtým v zápase strelila 2 góly a rovnako 2 inkasovala. Vo finále proti Realu Madrid získala Barcelona trofej, hoci si nedokázala udržať čisté konto, čo však nemalo vplyv na konečný výsledok.

Kráľovský pohár

V tejto súťaži sa to pre Barcelonu nezačalo dobre. Barcelona už v prvom kole inkasovala 3 góly od treťoligového Intercity. Našťastie sa Xaviho tímu podarilo streliť o jeden gól na viac, ale až v nadstavenom čase. V ďalšom kole proti Ceute FC Barcelona zlepšila svoju hru a neinkasovala ani jeden gól, rovnako ako vo štvrťfinále proti Realu Sociedad.

Proti Realu Madrid sa zdalo, že Barcelona sa poučila a vie, ako ďalej, a na Santiago Bernabéu si udržala čisté konto. Na Camp Nou sa však všetko vrátilo do "normálu". Real Barcelonu prevalcoval a strelil jej 4 góly, čo je o 5 menej ako v 27 zápasoch La Ligy. Slabá defenzívna hra mimo ligovej súťaže je problém, ktorý bude musieť Xavi v budúcej sezóne vyriešiť.

zdroj: Relevo
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-04-10 12:33:52
Problém je v tom, že La Liga dosť skresluje. Úroveň ligy išla podľa mňa rapídne dole a preto tam vyzeráme tak suverénne. Druhá vec je, že ak by sme mali na každý zápas k dispozícii našu najsilnejšiu zostavu tak nepochybujem, že pokračujeme v Copa del Rey a možno aj v európe. A tu je ten problém. Ak nám vypadnú kľúčoví hráči tak ideme výkonom rapídne dole, pretože nemáme adekvátne náhrady na postoch. Na tom musíme v lete zapracovať. Kostra mužstva je skvelá, len to chce ešte vhodne doplniť a budeme valcovať. O tom nepochybujem. Len ktovie aké budú možnosti po finančnej stránke.
2023-04-11 14:39:02
Už behám na tvoj rozkaz 😄ty chod radšej na tréning aby si nabudúce nahral na gól Lewandowskemu 😂