Xavi na tlačovej konferencii po remíze 0:0 s Gironou na Camp Nou priznal, že to pre neho bola skôr strata dvoch bodov ako zisk jedného. Podľa trénera tímu chýbalo predovšetkým rozhodovanie a efektivita.

[Ricard Torquemada, Catalunya Radio] Prečo je pre Barcelonu také ťažké vytvoriť si nejaké príležitosti z hry?

"Myslím, že sa nám podarilo vytvoriť si niekoľko šancí. Éric prihral Gavimu a Gavi rozohral na Lewandowskeho... dobiehanie krídelných hráčov... to sú šance z hry. Myslím, že sme mali 3 alebo 4 príležitosti po pozičnom útoku. Naozaj nám chýba efektivita a dobré rozhodnutia, ale snažili sme sa vo všetkých smeroch. Keď si vytvoríte takéto príležitosti, mali by ste využiť aspoň jednu. Taký je futbal. Musíme byť sebakritickí a zlepšiť sa."

[Marta Ramon, RAC1] Teší ťa viac váš 13-bodový náskok pred Realom, alebo ťa mrzí premárnená príležitosť vzdialiť sa na 15 bodov?

"Sú to dve rozdielne veci. Myslím si, že dnes sme skôr stratili 2 body. Je to premárnená príležitosť. Povedal som, že nemôžeme zlyhať, a to sa nám nepodarilo. Na druhej strane, v lige máme 13-bodový náskok a je to hlavná súťaž. Hrá sa ťažko. Villarreal vyhráva na Bernabéu, Girona už remizovala na Bernabéu... Je to skvelý tím s dobrým trénerom."

[Francesc Latorre, Esport3] Myslíš si, že by sa hráči mali častejšie snažiť strieľať z diaľky?

"Áno, Rapha to skúša, Ansu hľadá priestor na streľbu, ale nakoniec obrancovia dobre bránia. Ronald to raz skúsil... Rapha je hráč, ktorý sa vždy snaží trafiť z diaľky. Dnes sme to skúšali všetkými spôsobmi, ale nepodarilo sa nám to."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Máš po tomto zápase trpkú príchuť? Je to však pre vás krok k titulu?

"Nie, myslím si, že sme zakopli. Stratili sme 2 body. Áno, Real prehral a my sme získali jeden bod a to je pozitívny pohľad, ale chceli sme vyhrať. Mali sme príležitosti, ale urobili sme zlé rozhodnutia."

[Helena Condis, Cadena COPE] Fanúšikovia sú s tímom od začiatku sezóny... Čo si myslíš o fanúšikoch, ktorí v 10. minúte kričali meno Lea Messiho?

"Myslím si, že úroveň podpory zo strany fanúšikov je pozitívna. Keď sa pozrieme na to, kde sme začali, sme momentálne vo výsadnom postavení. Leo? Je vidieť, že možnosť návratu Messiho do klubu vyvoláva vo fanúšikoch vzrušenie. Už v druhom zápase je na tribúnach počuť jeho meno. Uvidíme však, či to vyjde. My sa zatiaľ sústredíme na dokončenie sezóny."

[Adria Albets, Cadena SER] Keď hovoríš, že výkony Barcelony v tejto ligovej sezóne by sa mali viac doceniť, koho tým oslovuješ?

"Okolie. Dnes som pozeral program v televízii a počul som, že toto je "najlacnejšia" liga za posledné roky. To ma prinajmenšom prekvapuje... a možno aj trochu rozčuľuje. Sme v ére "po Messim" a klub vynaložil veľké úsilie, aby vybudoval takýto tím, mužstvo dáva do toho všetko... a nerád počúvam niečo také. Vo vnútri klubu si to však veľmi vážime, ale stále je potrebné tú ligu vyhrať."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Dnes sme videli Ansu umiestneného veľmi centrálne. Aký bol tvoj plán pre neho? Takisto, prečo si sa rozhodol poslať Albu na ľavé krídlo?

"Ansu je hráč, ktorý veľmi dobre chápe, kedy má nabehnúť na prihrávku medzi línie, rozumie pohybu defenzívneho záložníka... S Jordiho príchodom sme hľadali finálnu prihrávku. Spomínam si na jednu veľmi dobrú prihrávku Gaviho na Roberta, jednu od Busiho na Raphu, jednu od Sergiho..."

[Josep Capel, Radio Nacional] Nakoľko sú pre tím dôležití hráči ako Pedri a Frenkie de Jong?

"Sú veľmi dôležití. Frenkie aj Pedri si takmer vždy vyberú tú najlepšiu možnosť. Nielen tú správnu - vybočujú zo schémy a vyberajú najlepšiu možnosť. To je rozdiel, najmä v dnešnom fyzickom futbale. Frenkie a Pedri to majú... a tak to má len málo iných futbalistov na svete. Nemali sme ani Ousmane, Andreasa, ale to nie je ospravedlnenie."

[Jordi Blanco, ESPN] Tvoja Barça je v tejto fáze La Ligy najlepším lídrom za viac ako 10 rokov... Prečo sa v Európe vždy stretáva s týmto neúspechom?

"Ak vyhráme La Ligu, budeme to oslavovať. Možno je to tak, že ak Barcelona vyhrá, je podceňovaná. Kiežby sme vyhrali ligu a mohli oslavovať s fanúšikmi. Barometrom Barcelony sú fanúšikovia na štadióne."

[David Ibanez, Mediaset] Neobávaš sa, že odskočenie na 13 a nie 15 bodov by mohlo "oživiť" Real, ktorý "má 7 životov"?

"Áno, povedal som, že ma to mrzí. Získali sme bod, ale myslím, že sme stratili 2. Mali sme vyhrať, ale nevyhrali sme."

[The Athletic] Myslíš si, že prekonanie rekordu Tita Vilanovu, ktorý získal 100 bodov v ligovej sezóne, by mohlo byť dodatočnou motiváciou?

"Nad tým som ešte nepremýšľal. Myslíme na víťazstvo v lige, nie na rekordy."

[Tuttosport] Myslíš si, že by tento zápas mohol spôsobiť zhoršenie nálady v šatni a vyvolať minikrízu?

"Čo (novinár: minikríza) Haha! To je úžasné. Minikríza? (novinár: mohol by to byť istý znak?) Pre mňa je neuveriteľné hovoriť o "minikríze", keď máte 13 bodov náskok pred Realom Madrid a 15 pred Atléticom. (novinár: myslím tým, či sa neobávaš, že by mohla klesnúť morálka v šatni) Nie, myslím, že sme sa dnes snažili. Nevidel som, žiadnu negativitu. Dali sme zo seba všetko."

zdroj: YT la liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-04-11 06:24:16
)))) Vidím, že novinári v španielsku sú rovnako blbi ako na Slovensku... česť výnimkám
2023-04-11 06:56:44
Za posledne 2 zapasy si hraci Barcelony vytvorili 0 velkych sanci, kym superi 6. Nulu sme videli i v zapase s Bayernom 26.10 a s Malorkou 1.10. Spolu 4x za sezonu.