Počas pozápasovej tlačovej konferencie proti Getafe sa Xaviho pýtali najmä na trávnik na Coliseum Alfonso Pérez. Tréner Barcelony s ním nebol spokojný, čo niekoľkokrát zdôraznil, ale zároveň dodal, že to nemôže byť pre jeho tím výhovorka.

Urobil si veľa taktických zmien, ale mužstvo nehralo požadovaným spôsobom. Okrem problémov s bodmi a ligou pociťuješ frustráciu z futbalového výkonu, ktorý tím ukázal?

"Áno, nie sme v najlepšom momente sezóny, to je evidentné, ani z hľadiska hry, ani výsledkov, ani efektivity, ani mnohých iných aspektov. No snažili sme sa vo všetkých smeroch, ale pocitovo to nebolo dobré, cítili sme sa nepríjemne a herne nám to nepomohlo. Myslím si, že nie sme v najlepšom momente sezóny, ale to bol jeden z faktorov. Dnes sme trénovali s vedomím, že ihrisko bude suché. Museli sme byť praktickí a veľmi pevní v obrane. Súper toho vygeneroval veľmi málo a to je pozitívne. Myslím si, že najväčšiu príležitosť mal Borja Mayoral. Mali sme 4-5 čistých gólových šancí, ale nie sme v najlepšom období. Nie je to o frustrácii, ale o tom, že musíme ísť ďalej, nesmieme psychicky skloniť hlavy, pretože prídeme o náskok. Musíme zlepšiť našu hru a vyhrať viac zápasov."

[Marta Ramon, RAC1] Musíte byť teraz pragmatickí? Ako môžete zlepšiť hru, aby ste získali späť dobré pocity?

"Potrebujeme získať späť dobrú náladu. Zasekli sme sa v dnešnom zápase, ktorý bol náročný kvôli ihrisku. Ten, kto nehral futbal, to možno nepochopí. Zaväzuje vás to lepšie kontrolovať, ako predpokladáte, lopta sa nekĺzala po trávniku. Pozičný útok je ťažký sám o sebe, takže si predstavte, čo sa stane, keď je trávnik suchý. Je to dvakrát ťažšie. To však nie je ospravedlnenie, boli sme pomalí, nie sme v najlepšej forme. Ale nie je ani čas na bilancovanie, pretože na ťažkom ihrisku je to o bod viac a my sme si vytvorili 4-5 jasných príležitostí na víťazstvo v zápase."

[Xavi Lemus, Esport3] Do akej miery chýbali hráči, ktorí sa postarali o rozdiel, ako Pedri, Dembélé, De Jong?

"Áno, tieto absencie bolo cítiť. Ani to však nemôže byť ospravedlnením, pretože musíme vyhrávať zápasy. Nie sme spokojní, pretože sme chceli získať tri body. Nie je to o nedostatku ambícií, nádeje a túžby, sú to futbalové problémy, musíme sa zlepšiť, pretože nie sme v najlepšej forme. Máme dobrý náskok, ale nemôžeme usnúť na vavrínoch."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Do akej miery sa obávaš nedostatočnej efektivity streľby?

"Áno, takéto momenty sa počas sezóny môžu vyskytnúť, ale nestrácame ani veľa gólov, takže záleží na tom, ako sa na to pozeráte. Dnes je to bod na ťažkom teréne, treba sa pozerať na pozitívne veci a na to, čo treba zlepšiť. Getafe hralo dobre, stiahlo sa dozadu, čo je samo o sebe ťažké, byť v pozičnom útoku, najmä kvôli okolnostiam, že lopta cirkulovala pomaly po ihrisku. Boli agresívni a veľmi dobre organizovaní v obrane, to je práca Quiqueho, ktorý je podľa mňa výnimočný tréner. Bolo to pre nás ťažké, ale netreba biť na poplach."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Rafinha bol po striedaní veľmi nahnevaný. Hovoril si s ním po zápase?

"Nie, s hráčmi som ešte nehovoril, zvyčajne sa rozprávame na druhý deň. Nie sú žiadne problémy. Už som im povedal, že treba byť naštvaný, najprv na seba a potom na trénera, žiadny problém. Viackrát som povedal, že budem naštvaný, ak uvidím nedostatok správneho prístupu, ambícií. Majú túžbu a dušu, to je najdôležitejšie, v tomto smere nie je žiadny problém."

[Helena Condis, COPE] S Ter Stegenom si hovoril o zlom trávniku, o tom, že tráva bola vysoká a suchá. Prekážala vám aj atmosféra, alebo len ihrisko?

"Nie, nič som necítil. Ihrisko nie je výhovorka, nepodali sme dobrý výkon, neboli sme efektívni, nevytvorili sme si toľko príležitostí, koľko sme chceli, a v tých, ktoré sme si vytvorili, sme nemali šťastie a presnosť, aby sme skórovali. Ak sa ma pýtate na trávnik, ublížil nám z hľadiska cirkulácie lopty, pozičného napádania, uvoľňovania sa do priestoru. Ak lopta po trávniku nekĺže, škodí to tímu, ktorý má loptu častejšie."

[Adria Albets, Cadena SER] Do akej miery to škodí alebo ovplyvňuje hru, ak sa hrá o takomto čase, keďže budete hrať o 16:15 aj proti Atléticu.

"Sme zvyknutí hrať bez slnka. Nie je to výhovorka, ale nie sme na to zvyknutí, sme viac zvyknutí hrať v noci. Musíme si na to zvyknúť, pretože aj ďalší zápas budeme hrať v túto hodinu. Aj včera sme trénovali, aby sme si zvykli na suchý trávnik, ale je to ťažké."

[Dani Montero, Chiringuito] Mal trávnik rozhodujúci vplyv na výsledok?

"Nie, nie, nie. Rozhodujúcim faktorom bolo, že sme si nedokázali dostatočne dobre vytvárať príležitosti, boli sme pomalí a opäť neefektívni. Nehrali sme dobre, necítili sme sa v žiadnom momente pohodlne a tomu všetkému nepomohlo ani ihrisko."

Čo sa deje s Lewandowskim?

"Je to o sérii, rovnako sa to týka tímu. Lewandowski je stále Pichichi v La Lige. Záleží na tom, ako sa na to chcete pozerať. Prvé kolo bolo výnimočné, v druhom kole už čísla nie sú také skvelé, pretože nie sú také výnimočné ako v prvom kole, to je všetko. Vždy sa na všetko pozerám pozitívne. Vytvára príležitosti, pracuje pre tím a góly prídu, pre Roberta aj pre tím."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-04-16 21:38:11
Zase ta tráva, ale že tam chybí tvořivý záložník nebo dobrý centr to nic.
2023-04-16 21:49:11
Můžu mít jen dotaz prosím proč je takový problém s hráči chodit do posilovny atd....to není útočná otázka...jen se ptám hra s míčem je důležitá to beze sporu ale proč nejsou víc v posilovně jak o tom dost hráčů co jdou z Barcelony nebo přijdou mluví...třeba na hodinu...získají svaly větší sílu sebevědomí testosteron bojovnost atd...předem děkuji za odpověď