Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred ligovým zápasom proti Atléticu Madrid. Zápas proti Los Colchoneros je na programe už zajtra o 16:15.

[Marc Brau, BarcaTV] Bude zajtrajšie stretnutie veľmi odlišné od januárového, keď ste vyhrali bez Lewandowskeho?

"Zajtrajší zápas bude komplikovaný, bude v ňom vyhrotená atmosféra. Myslím si, že Atlético je momentálne v najlepšej forme v lige, vzhľadom na výsledky a hru. Hrajú skvelý futbal, a to nielen v defenzíve. Veľa tvoria, súperia na veľmi vysokej úrovni. Cholo odvádza fenomenálnu prácu. Po tom, čo vypadli v Lige Majstrov, si veľa ľudí myslelo, že sú "mŕtvi". Hovoríme o ťažkom súperovi. Bude to veľký a veľmi náročný zápas. Stretnutie z prvého kola nám môže byť referenciou. Chceme, aby nás za každých okolností spoznávali, to je náš zajtrajší cieľ, plus samozrejme 3 body."

[Ramón Salmurri, Catalunya Radio] Hovoríš o predchádzajúcej forme. Musíte sa do formy opäť dostať, pretože tím už dlho nevyhral. Ako dôležité je zajtrajšie stretnutie a návrat Pedriho a Frenkieho?

"Nevyhrali sme len v posledných dvoch kolách [smiech]. Teraz hovoríme o samotnej La Lige. Myslím si, že musíme byť odvážni, získať späť svoju identitu, dominovať v mnohých momentoch stretnutia. Myslím si, že zajtrajšie stretnutie je z tých, na ktoré je každý veľmi motivovaný. V poslednom čase sa nám nedarí úplne dobre, ale trénujeme dobre. Musíme vyhrať túto ligu."

[Marta Ramón, RAC1] Aké kvality môže Lamine Yamal priniesť do tímu? Má len 15 rokov.

"Je to hráč, ktorý nám môže pomôcť. V júli bude mať 16 rokov, ale má veľký talent a je veľkou osobnosťou. Má finálnu prihrávku, dribling. Je to futbalista, ktorý môže v klube vytvoriť epochu. Je šťastný a môže nám pomôcť."

[TV3] Čo požaduješ od tímu v posledných zápasoch, okrem víťazstva v lige?

"Chceme byť rozpoznateľní s loptou pri nohe, nestrácať ju, získať späť svoju identitu a vytvárať si viac príležitostí. Je to dobré stretnutie na reakciu, chceme vyhrať ligu. To je náš hlavný cieľ v tejto sezóne."

[La Vanguardia] Lamine Yamalovi skončí zmluva. Je to spôsob, ako ho povzbudiť, aby zostal v klube?

"Zameriavame sa na súčasnosť. Trénuje dobre, takže sme dospeli k záveru, že nám môže pomôcť. Situácia okolo jeho zmluvy nie je dôležitá. Je to veľký talent."

[ESPN] Je toto stretnutie kľúčové z hľadiska La Ligy?

"Každé stretnutie je veľmi dôležité. Ak vyhráme nad Atléti, naši súperi budú mať veľmi malú šancu vyhrať ligu. Sme vo výsadnom postavení, ale nemôžeme poľaviť, pretože Real a Atléti majú veľmi dobrú formu."

[Sport] Myslíš si, že Messiho návrat bude pre klub pozitívny, alebo môže byť pre niektorých frustrujúci?

"Mojou úlohou je trénovať. O potenciálnych prestupoch nerozmýšľam. Sústredím sa na futbal a na to, či zajtra vyhráme. Toto nie je chvíľa na to, aby sme hovorili o iných veciach."

[Onda Cero] Povedz nám niečo o Yamalovi, pripomína ti nejakých iných dôležitých hráčov? Ako by si porovnal mladých hráčov vašej generácie?

"Neviem, Pedri mi trochu pripomína Iniestu, ale Lamine? Ten je iný. Nemá profil niekoho konkrétneho, má vlastnosti mnohých rôznych hráčov. Mladí sa teraz ničoho neboja, myslím, že to je hlavný rozdiel v porovnaní s mojou generáciou."

[Radio Marca] Pedri a De Jong sú späť, a aká je situácia v prípade Dembélého?

"Ousmane je krok od návratu, rozhodli sme sa, že ho ešte nepovoláme, ale je takmer pripravený. Získame ho tento týždeň, v stredu alebo v sobotu. Pedri a Frenkie sú už pripravení, zajtra uvidíme, či budú hrať od začiatku alebo nie."

[Mundo Deportivo] Ako vyzerá práca v takomto týždni, po dvoch kolách bez gólu?

"Takéto týždne vám umožňujú viac odpočívať. Trénovali sme všetko postupne. Náš model hry, ako máme útočiť, ako brániť proti Atléticu. Trénovali sme aj zakončovanie akcií."

[Cadena COPE] Spomenul Laporta niečo o stretnutí s Čeferinom? Ste pokojní, čo sa týka nasledujúcej Ligy Majstrov?

"Trochu som s ním hovoril, povedal, že všetko je v poriadku. Nemáme obavy, sústredíme sa na našu prácu. Som pokojný."

[Radio Nacional] Z akého dôvodu sa Atlético oproti začiatku sezóny tak zmenilo? Je to zásluha trénera, hráčov? Hráči sú rovnakí ako predtým.

"Myslím si, že sa zmenil charakter. Je to jeden z tímov s najväčším charakterom. Je to niečo skvelé, ako trénerská lavička prenáša tento prístup na hráčov. Je to zásluha Chola, ale aj hráčov. Sú rodina, všetci pracujú, všetci behajú. Sú jednotní."

[Cadena SER] Zajtra hráte opäť o 16:15. Tvoje vyhlásenie o tom, že nie ste zvyknutí hrať na slnku, bolo nedávno kritizované. Aké to bude teraz, obávaš sa toho?

"Kritiky sa neobávam. A či mi slnko vadí? Áno. Svoj názor nezmením - neviem, koľko nových meme o mne vznikne, ale slnko nám vadí, suché ihriská nám tiež nepomáhajú. Ani pre nás, ani pre divákov, ani pre Getafe. Spýtal by som sa Quiqueho, prečo ihrisko nezalievali. Rovnako je to aj s výškou trávy - prečo v iných športoch existuje presné pravidlo, ale vo futbale nie? Ak to v golfe nevyhovuje - nehráte. To isté v tenise. Ale nejde o to, aby ste vysvetľovali výsledok. Počul som, že "Xavi o tom hovorí len vtedy, keď remizujú alebo prehrajú". Ale je to rovnaké, keď vyhráme. Ak chceme výkon, musíme dodržiavať určité pravidlá. Ale slnko nás neospravedlňuje, aj keď sa nám takto hrať nechce. Ak sa ma na to spýtate budúci týždeň, odpoviem rovnako."

Čo získa tím pri výstavbe akcií s Frenkiem de Jongom?

"Bez hráčov ako on, Ousmane, Lewy, Christensen tím stráca. Ale to je normálne, sú to dôležití hráči. Frenkie je fundamentálny. Je zárukou, že sa na neho môžeme spoľahnúť. Keď sa nám všetci vrátia, určite budeme lepší."

[TVE] Lewandowski mal v poslednom čase problémy s chémiou s ostatnými. Ako vyzeral na tréningu teraz?

"Je v dobrej forme, motivovaný. Stále hľadá riešenia, ako zlepšiť hru tímu. Sme s ním veľmi spokojní. Nemá čísla z jesenne časti, ale vráti sa k strieľaniu gólov."

[The Athletic] Ovplyvňujú posledné zápasy nejakým spôsobom plánovanie na budúcu sezónu?

"V procese plánovania budúcej sezóny nie sme. Zaoberáme sa zajtrajším dňom a zápasom s Atléticom."

[Jijantes] Simeone o tebe veľa hovoril a chválil ťa. Zajtra je deň svätého Juraja. Akú knihu by si pri tejto príležitosti daroval Cholovi?

"To neviem. Náš pohľad na hru, modely hry sú úplne odlišné. Všetko, čo Simeone s Atléti dosiahol, si zaslúži veľkú pochvalu. Spôsob, akým hráčom sprostredkúva svoje myšlienky, je veľkolepý. Páči sa mi, čo robí."

[Principal] Bude Pedriho návrat do hry kľúčom k znovuzískaniu vašej identity?

"Áno, ale všetci zranení hráči sú veľmi dôležití. Pedri a Frenkie môžu zmeniť tvár tímu."

[El Periódico] Aké Atlético očakávate zajtra?

"Atlético môže hrať akýmkoľvek spôsobom. Sú skvelí v nízkom a strednom bloku. Ich prechod z obrany do útoku je tiež na vysokej úrovni. Sú tím-chameleón, ktorý nám môže narobiť veľa problémov. Pripravili sme sa na všetky možné scenáre."

Ako sa darí tímu? Je tam nejaké podráždenie kvôli nedávnym zakopnutiam, alebo je to skôr motivácia vyhrať La Ligu? A otázka, ako hodnotíš Rafu Márqueza a Juliana Arauja, ktorý môže odísť na hosťovanie.

"Sme motivovaní, je to kľúčové stretnutie. Chceme ukázať našu najlepšiu verziu. Rafa odvádza skvelú prácu, sme v kontakte prakticky každý deň. Čo sa týka Juliana, je s nami, v dynamike prvého tímu. Na konci sezóny sa rozhodneme, čo ďalej, rovnako ako v prípade všetkých ostatných hráčov."

[Mas que pelota] Ako dôležitý je návrat Pedriho z hľadiska jeho dobrej spolupráce s Lewandowskim?

"Pedri je aj v tomto smere zásadný. Má skvelú finálnu prihrávku a veľmi dobre spolupracuje s Robertom. Je to skvelá informácia. Je tvorcom našej hry."

[Iniestazo] Griezmann je jedným z hlavných zodpovedných za zlepšenie hry Atlética. Čo si o ňom myslíš a mohli by sme v súčasnej Barcelone vidieť jeho najlepšiu verziu?

"To je hypotéza, ktorú nemožno overiť. Nemám na ňu vlastný názor. Je to však fantastický futbalista. Hlavnou výhodou Atléti je jeho jednota, kompaktnosť, ale niekedy sú kľúčové individuality ako Koke, Oblak... Griezmann je v neuveriteľnej forme, robí rozdiel."

[El 10 del Barca] Existuje šanca, že Éric García a Ferran budú častejšie hrávať na pozíciách, ako sú (v tomto poradí) pravá strana obrany a stred poľa?

"Nie, vo všeobecnosti nie. Len vo výnimočných prípadoch. Nedávno sme remizovali a potrebovali sme niečo viac v útoku, takže Ferran hral nižšie. Zo všetkých našich útočníkov má najbližšie k vlastnostiam stredného záložníka. V prípade Érica to bolo výnimočné, kvôli Sergiho zraneniu sme nemali príliš veľa iných možností. Potom sme ho vymenili s Julesom. Nemyslím si, že sa to bude opakovať."

[Culemania] Aký je tvoj názor na Yannicka Carrasca?

"Je to veľmi dobrý futbalista. Má kvality na to, aby hral dobre pri čiare, je skvelý v priamych súbojoch, je veľmi silný, veľa pracuje. Dokáže nám narobiť veľa problémov."

[Mediaset] Hovoríš, že si zvyknutý na kritiku. Ale ak by ste tento rok nevyhrali ligu... Ajajaj, však?

"Zajtra nás čaká stretnutie a musíme ho vyhrať. Máme výrazný náskok a chceme si ho udržať. Ak by sme ho stratili. Bola by to naša chyba."

Viackrát si hovoril o znovuzískaní vašej identity. Je to možné len s návratom Pedriho?

"Nie, nie, Pedri a Frenkie sú veľmi dôležití, veľmi nám pomáhajú, ale aj bez nich sme odohrali skvelé zápasy. V konečnom dôsledku je to o myšlienke, o hre. Samozrejme, je lepšie, keď sú s nami, pretože sú to úžasní hráči."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-04-22 15:55:46
Jasné, určite Lamine pomôže, maximálne podávaním vody z lavičky - máločo Xavi nasadzuje mladých z béčka, za mňa sú tie vyjadrenia mimo....a ferran má najlepšie vlastnosti na stredného útočníka v tíme? Akože krása, keď nemáme náhradu za z formy hrajúceho Lewu a ferran je údajne to najlepšie 🙄 snáď sa zajtra Lewa zobudí 👍
2023-04-22 17:51:00
Tak toto s tým slnkom je ultra hlúposť akože čo kedy chce hrať futbal o23 večer stále? 🤣Tu trávu ešte ako akceptujem ale to slnko pritom sa rozum zastavuje