Xavier Hernández odpovedal na otázky novinárov na pozápasovej tlačovej konferencii po víťazstve nad Atléticom. Tréner Barcelony zdôraznil, že liga sa ešte neskončila, napriek jasnému náskoku pred hlavnými rivalmi.

[Catalunya Radio] Dnes ste mali viac pod kontrolou hru, v druhom polčase ste s Pedrim a De Jongom hrali oveľa plynulejšie. Veľa sa hovorí o tých, ktorí sa vrátili po zranení, ale ja by som sa ťa rád opýtal na Raphinhu a Ferrana. Prvý menovaný odohral jeden zo svojich najlepších zápasov v sezóne, zatiaľ čo Ferran strelil gól.

"Boli sme presvedčení, že kľúčom bude vzájomná pomoc a Raphinha a Ferran boli v tomto smere veľkolepí. Nahuel a Carrasco sú fyzicky na veľmi vysokej úrovni a my sme sa im chceli vyrovnať na krídlach. Museli sme tiež dobre interpretovať pohyb našich súperov, ako napríklad De Paula, v strede poľa. Pedri nám dodáva veľa pokoja a núti ostatných hrať lepšie, rovnako ako Frenkie. Je to ďalší krok k zisku trofeje. Som celkom spokojný s plnením plánu, ktorý sme si stanovili."

[Marta Ramón, RAC1] Marc-André Ter Stegen bol dnes kľúčový.

"Vždy hovorím, že Marc patrí medzi troch najlepších brankárov na svete. Pre náš model hry je podľa mňa číslo jeden. Mám v neho veľkú dôveru, v bránke je výnimočný. Je zárukou. Obranná línia sa tiež veľmi zlepšila. V druhom polčase sme trochu trpeli kvôli ich strelám. Marc bol v tejto sezóne rozhodujúci v mnohých momentoch."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je to prestížne víťazstvo, veľký zápas proti veľkému súperovi. Čo hovoríš na to, že máte 11-bodový náskok pred druhým miestom v tabuľke a 16 bodov pred tretím?

"Je to vzrušujúce, ale ešte sme nič nevyhrali. Musíme vycestovať do Vallecas, je to veľmi komplikované, ťažké ihrisko, kde vás vždy zatlačia. Je to tiež skvelý tím. Dnes mám taký pocit, že sme porazili seriózny tím. Museli sme vyhrať, aby sme si otvorili cestu k víťazstvu v lige. Na Metropolitano sme uspeli a potrebovali sme to zopakovať. Logicky sme mali problémy, pretože sú veľkým tímom, ale myslím si, že je to zaslúžené víťazstvo. Sme veľmi spokojní."

[Helena Condis, COPE] Dnes sme videli nadšený Camp Nou, najmä po príchode Pedriho, ktorý bol mimo hry 2 mesiace. Aj De Jong robil v strede poľa od začiatku rozdiel. Čo pre teba znamenajú ich návraty?

"Doceňme aj ostatných, ktorí sa tiež mimoriadne snažili, keď boli Pedri a Frenkie mimo hry, ale je jasné, že sú to futbalisti, ktorí robia rozdiel. Perfektne sa hodia pre náš spôsob hry, všetkému rozumejú, vďaka nim hrajú ostatní lepšie.... Pretože sú pre náš model hry kľúčoví. Frenkie odohral ďalšie partidazo, Pedri po príchode zlepšil celý zápas. Mám taký pocit, že všetko je pokojnejšie, keď sa lopta dostane k nim."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Videli sme situáciu s Lewandowskim a Raphinhom na konci. Nemáš pocit, že Lewandowski nutne potrebuje streliť gól?

"Súhlasím, ale to majú aj ostatní útočníci. Ferran bol dnes najšťastnejší chlap na svete. Lewandowski, Ansu, ktorý hrá menej, Raphinha sa trochu trápia, tešia sa z víťazstva, ale trápi ich, že sami nestrelili gól. Lewandowski je so 17 gólmi Pichichi La Ligy, predstavte si, ako sa musia cítiť ostatní."

Cholo na svojej konferencii hovoril o sile útoku. Ste veľmi silní vo svojom pokutovom území. Neviem, či súhlasíš s tým, že na druhej strane ihriska je to trochu iné. Mali ste veľa situácií na rozhodnutie tohto stretnutia.

"Áno, áno, aj ja mám takýto pocit. Boli tam situácie na 2:0, aj na viac gólov. Aj Atléti mali svoje, ale tie naše boli veľmi jednoznačné: Rapha, Roberto, Gavi... Stalo sa nám to počas celej sezóny. Potom trpíte na konci zápasov, v ktorých ste si zaslúžili viac ako jeden gól."

[El País] Ako veľmi potreboval Ferran tento gól?

"Neviem, neviem to vypočítať [smiech]. Je to pre neho veľmi dôležité. Dnes som s ním obzvlášť spokojný, pretože podľa toho, ako pracuje, nikdy nezaspí na vavrínoch, je vždy sebavedomý, aj my mu veríme. Hral na pozícii, ktorej veľmi dobre rozumie, vie, kedy má nabehnúť z druhej formácie.... Je to hráč, ktorý celkom dobre rozumie nášmu modelu hry, preto hrá takmer ako stredný záložník. Dnes som ho trochu veľa chválil, ale vždy robí rovnakú prácu pre mužstvo. To je pre trénera veľmi dôležité."

[Adria Albets, Cadena SER] Pri pohľade na oslavy na lavičke - cíti sa už mužstvo v istom zmysle ako majster?

"Nie. Ešte nemôžeme povedať, že sme majstri. Je to matematika. Oslavovať takéto víťazstvo je normálne, je to priamy súper. Ak by sme prehrali, mali by sme náskok 8 a 10 bodov, teraz ich máme 11 a 16. Máme náskok, zostáva nám 8 kôl, je to privilegovaná situácia. Ale nič nie je hotové. Bude to veľmi ťažké stretnutie vo Vallecas."

[Jordi Blanco, ESPN] Mohol by byť návrat Pedriho pre Lewandowskeho kľúčový?

"Áno, pre Roberta, Ferrana, Ansu, Rapha, pre každého. Pedriho prítomnosť posilní tím. Som o tom presvedčený, rovnako je to aj s Frenkiem. Ak mal Robert 2-3 situácie, teraz bude mať 4-5 a určite bude mať gólové príležitosti."

Prečo hral Ferran a nie Ansu?

"Vysvetlením je to, čo som videl počas týždňa. Takýto pocit som mal, je veľmi dôležité, ako trénujú, vždy o tom hovorím. Tréner musí vidieť vašu úroveň. Rozhodli sme sa pre Ferrana, pretože to bola ideálna pozícia vzhľadom na jeho kvality a vyšlo to perfektne."

[The Athletic] Ďalšie víťazstvo 1:0, máš z toho obavy? Čo si myslíš o tom, že sa hovorí o lige "1:0"?

"1:0 je pre nás veľmi dobrý výsledok, kiežby sme takto vyhrávali vždy. Vôbec ma to netrápi, máme 11 a 16 bodov náskok. Vytvorili sme si veľa príležitostí, ale chýbala nám efektivita. Z toho si ťažkú hlavu nerobím."

Doma ste dostali len dva góly, zaznamenali ste 23 čistých kont.... Na začiatku sezóny si hovoril o zlepšení defenzívy, ale očakával si niečo také? Je to úžasná štatistika.

"Trochu nás to prekvapuje, 9 inkasovaných gólov v 30 dueloch nie je normálne. Ukazuje to, že v defenzíve odvádzame skvelú prácu. Niekedy je to trochu aj zásluhou súpera, nielen nás. S prácou tímu som však spokojný, a to na individuálnej aj tímovej úrovni. Dáva nám to veľa teraz a bude nám to dávať aj v budúcnosti."

[La Vanguardia] Simeone povedal, že vyhráte ligu. Ako sa k tomu môžeš vyjadriť?

"V prvom rade si vážim Simeoneho slová. Má toľko skúseností, videl toľko vecí ako tréner.... Ale ešte nič nie je hotové. Zostávajú dôležité zápasy a my musíme naďalej vyhrávať."

Ako dôležité je okrem samotného titulu ukončiť túto sezónu v slušnom štýle? Ako veľmi chceš udržať súčasný káder aj pre budúcu sezónu? Futbalisti prichádzajú a odchádzajú...

"Na budúci rok ešte nemyslím. Pre mňa a pre klub je veľmi dôležité vyhrať ligu. Je to veľmi dôležité z hľadiska budúcnosti, hovorím to už od decembra. Je to kľúčové, dodá nám to stabilitu. Ale ešte nič nie je na konci. Neskôr budeme plánovať ďalšiu sezónu. Momentálne sa veľmi sústredíme na náš cieľ."

zdroj: YT La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

4 komentáre
2023-04-23 20:36:48
Vyhráli jsme dnešní zápas, a to je důležité. 💪👍
Marian Premium
2023-04-23 20:43:03
Konečne bol mokrý trávnik, aj keď slnko ho vysúšalo :-)