Dnes sa uskutočnila prezentácia financovania projektu Espai Barça za účasti prezidenta FC Barcelona Joana Laportu, viceprezidenta pre ekonomické záležitosti Eduarda Romeu, riaditeľky pre podnikové záležitosti Maribel Meléndez a finančného riaditeľa Manela del Río. V tomto článku nájdete podstatné vyhlásenia a informácie.

Joan Laporta: "Projekt nebude pre klub predstavovať riziko a majetok klubu nebude nikdy použitý ako záruka. Budeme pokračovať v modeli riadenia s našimi partnermi. Uzavreli sme dohodu s 20 investormi za 1,45 miliardy, pričom podmienky boli pre Barcelonu uspokojivé. Pracovali sme tvrdo a veľmi dobre. Dosiahli sme to, pretože sme pracovali spoločne ako tím. Veľmi dobre sme koordinovali všetky oblasti klubu."

"Inštitúcia je silnejšia a životaschopnejšia ako kedykoľvek predtým. Tešíme sa najvyššej reputácii na národnom a medzinárodnom trhu. Napriek tomu, že nám niektorí chceli klásť prekážky, Barça z toho vyšla silnejšia. To svedčí o viere a dôvere trhov. Za dva roky sme prerobili projekt, nanovo definovali náklady a získali financovanie, pričom sme sa zaviazali vrátiť sa v roku 2024 na 125. výročie založenia FC Barcelona. Nový Camp Nou, nový Palau a nový Campus budú dedičstvom pre naše deti."

Eduard Romeu: "Všetci poznajú situáciu na trhu s vyššími úrokovými sadzbami a niektorými problémami bánk. Tieto veci nám nepomáhajú. Máme aj zvláštnu situáciu, že sú problémy s registráciou hráčov alebo so znižovaním výdavkov na platy. Všetci títo investori sú do toho zapojení. To nám bráni v tom, aby sme boli flexibilnejší, ale veríme, že sa to dá zlepšiť. Musíme myslieť dlhodobo a napriek určitým obavám sa nám podarilo vyriešiť problém Barcelony. Je Palau súčasťou financovania? Odpoviem stručne: áno."

"Chcel by som tiež poďakovať spoločnosti Goldman Sachs, ktorá v roku 2018 poskytla najprv úver vo výške 90 miliónov a potom ďalší úver vo výške 90 miliónov, ktorý bol teraz začlenený do tejto dlhodobej operácie."

"Prieskum o súčasnom modeli riadenia klubu? Zdá sa mi, že ide o prieskum so 100 otázkami a vy sa držíte tejto. Sme demokratický klub. To, čo nám táto operácia umožňuje, je vyzbrojiť sa formou riadenia. Som si vedomý tohto prieskumu, ale je mi jasné, ktorú kolónku musím zaškrtnúť."

Manel del Río: "Táto operácia je úspech. Cieľom bolo snažiť sa o flexibilitu, aby sme mohli analyzovať trh a zlepšiť dlhovú službu. V prvých piatich rokoch to bude 583 miliónov eur, v období siedmich až deviatich rokov 477 miliónov eur a v období 20 až 24 rokov 390 miliónov eur. Čistá úroková sadzba 5,5% je pozoruhodným úspechom. Ak analyzujeme schopnosť návratnosti, obchodný plán s týmto typom produktu bol konzervatívny a je to zvládnuteľná výzva."

Maribel Melendez: "Z 1,45 mld. finančných prostriedkov pôjde 1,071 mld. na projekt Spotify Camp Nou, finančné náklady sú 179 mil. a máme nepredvídané náklady vo výške 200 mil. Potenciálne môžeme vydať ďalších 50 miliónov."

Očakáva sa, že nový Spotify Camp Nou prinesie ročne ďalších približne 247 miliónov eur.

24 % - VIP
24 % - sponzorstvo a práva na názov štadióna
22 % - predaj vstupeniek a stravovanie
15 % - múzeum a prehliadky
15 % - stretnutia a podujatia

Eduard Romeu: "Tento odhad príjmov je konzervatívny. Ak by sa však nenaplnil, stále hovorím to isté: nie je to dlh. Museli by sme hľadať spoločné riešenia. To nám pomohlo prijať tieto príjmy. Investori podstupujú riziko, to vedia. A poznajú červené čiary. Tieto mimoriadne peniaze vstupujú a vystupujú z akciového trhu. Podstupujú riziko, a preto platíme túto rizikovú prémiu, ktorá je podľa nás vyššia, než by mala byť, pretože je to spôsobené určitým prostredím."

zdroj: sport.es mundodeportivo.es fcbarcelona.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-04-27 22:53:35
Vedel by to niekto dať aj jasnejšie a zrozumiteľnejšie, než je to v článku? Som ekonomicky zdatný, no stále mi prichádzajú na um otázky, ktoré by položil aj priemerný krízový manažér. Bolo by to super pre všetkých. Som už myslel aj na vedenie fanklubu PBEAT.