Xavi sa na tlačovej konferencii pred zápasom s Realom Betis vyjadril k nedávnej prehre s Rayom. Zároveň priznal, že Andreas Christensen a Jules Koundé prestúpili do Barcelony na jeho osobnú žiadosť.

[Marc Brau, Barça TV] Keď sa pozrieme na posledné zápasy proti Betisu, ale aj na posledné stretnutie s Rayom, budete robiť veci inak?

"Betis je skvelý tím. Je nám jasné, ako hrajú. Je to fyzicky veľmi silný tím so skvelou technikou. Guido a Williams na hrote sú na vysokej technickej úrovni, Canales, Ayoze, Luiz Henrique, Rodri, Borja Iglesias... Budeme sa snažiť, aby hra išla cez nás. Chceme dominovať. S Rayom sme odohrali najhorší zápas v sezóne vo všetkých smeroch. Musíme vymazať všetko, čo bolo v zápase s Rayom."

[Roger Posada, Catalunya Radio] Prečo sa Dembélého zranenie tak natiahlo?

"Všetko záviselo od pocitov a tie neboli dobré. Išlo o akúsi zónu vo svale, ktorá je zodpovedná aj za strelu, čo sťažuje liečenie. Diskutovali sme o tom s lekármi a fyzioterapeutmi. Zranenie sa natiahlo, ale teraz sa cíti dobre a je spokojný. Uvidíme zajtra, či bude hrať od začiatku, alebo naskočí z lavičky. On aj Andreas sa vracajú, čo je pre nás veľmi dobrá správa."

[Damia López, RAC1] Nezačína byť pre vás tento boj o šampionát dlhý? Chcete to už rozhodnúť?

"Nechápem, prečo by sa mal pre mňa "predlžovať". V minulej sezóne sa pre mňa liga "predĺžila", keď sme bojovali o druhé miesto. Vtedy to pre mňa bola celá večnosť. Teraz som šťastný a vy sa ma pýtate, či sa mi to predlžuje... Sme krôčik od triumfu v La Lige. Niekedy vám nerozumiem. Myslím si, že súťažíme dobre... 7 zápasov pred koncom máme 11 bodov. Ktorý culé by sa pod to nepodpísal? Naposledy sme odohrali najhorší zápas v sezóne, ale zajtra máme ďalšiu šancu."

[Laura Brugues, TV3] Neobávaš sa, že postoj fanúšikov na Montjuïc bude iný ako teraz?

"Možno. Na štadióne nebude viac ľudí, ale Barça letí do Miami a štadión je plný, letí do Maroka a štadión je plný. To vytvára Barcelonu. Pôjdeme na Montjuïc a fanúšikovia určite tiež prídu, ale musíte vyvolať to nadšenie."

[Anais Marti, La Vanguardia] Čo chýba Ansu Fatimu, aby hral od začiatku?

"Má konkurenciu. Teraz Ferran, Raphinha vyzerajú o niečo lepšie... Robert je vždy zárukou. Všetci, nielen Ansu, musia súťažiť medzi sebou a my rozhodneme. Ansu hral a bol dôležitý v mnohých momentoch. Strelil niekoľko dôležitých gólov, ale je tu konkurencia."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Chýbala tímu v poslednom čase vyrovnanosť? Ako celkovo hodnotíš túto sezónu z tohto hľadiska?

"Vzhľadom na posledných 20 zápasov to vyzerá veľmi dobre. Keď sa pozriete na posledné štyri, sú tam dve remízy a jedna prehra. Nevyzerali sme dobre v Getafe, v zápase s Rayom... V zápase s Atléticom sme v mnohých momentoch hrali vynikajúco. Chceme za každých okolností dominovať. Zajtrajší zápas je kľúčový, aby sme odpovedali na veľmi dobrého súpera, ktorý je nám veľmi podobný. Pellegrini chce mať tiež loptu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] V prvom polčase zápasu s Rayom sa Pedri často objavoval v hĺbke poľa, a nie v blízkosti bránky, ako to bolo často zvykom. Prečo?

"Takto sme hrali už vo viacerých zápasoch a fungovalo to dobre. To, že sme teraz prehrali, neznamená, že Pedri musí hrať iba ako interior v diamante. Bez problémov môže hrať v rozohrávke, ale proti Rayu nám nič nevychádzalo."

[Victor Navarro, Cadena COPE] Bruce Springsteen pricestoval do Barcelony a odohrá koncert na Montjuïc... vieš si predstaviť, že by tam v budúcej sezóne hral Messi?

"Nerozumiem tejto otázke... (smiech v miestnosti; Navarro: Po prvé: Išiel by si na koncert Springsteena na Montjuïc? Po druhé, vieš si predstaviť, že by tam hral Leo Messi?") Xavi: Nerozumiem podobnosti (smiech v sále). Čo sa týka Lea, nevieme, či sa mu to podarí alebo nie. Ešte je príliš skoro o tom hovoriť. Sústredíme sa na zápas proti Betisu a na záver sezóny. To je pre nás najdôležitejšie, pretože by nám to zabezpečilo stabilitu. A na koncert Brucea by som rád išiel, ale nemám lístky! Jedine, že by ste mi ich zohnali..."

[German García, Radio Nacional] Analyzovali ste, prečo v zápase proti Rayu vôbec došlo k takému "nesúladu"? Vieš, čo urobiť, aby sa to už neopakovalo?

"Áno, áno. Rozprávali sme sa o tom s hráčmi, pozreli sme si videoanalýzu... je to normálne. Takéto veci sa stávajú a Real našťastie prehral predtým, ale bola to naša chyba. Mohli sme Realu utiecť na 14 bodov."

[Adria Albets, Cadena SER] Prečo vám Dembélé toľko chýbal?

"Chýbal nám, ale aj iní futbalisti. Žiadni dvaja hráči nie sú rovnakí. Chýbal nám Andreas, teraz nám chýba Sergi Roberto. Ousmane chýbal, pretože v tíme a vo svete všeobecne nie je veľa ľudí, ktorí majú také schopnosti v hre jeden na jedného. Mohol by som urobiť anketu medzi krajnými obrancami a spýtať sa ich, či by radšej bránili proti Dembélému alebo proti akémukoľvek inému krídelníkovi. Tieto súboje jeden na jedného vytvárajú veľa situácií. Obranná línia súpera sa potom musí stiahnuť, pretože hovoríme o veľmi rýchlom hráčovi."

[David Bernabéu, Sport] Tréneri hovoria, že vo futbale je najťažšie vyhrať, keď už ste vyhrali. V poslednom zápase bolo v jedenástke 8 hráčov, ktorí ešte nikdy nevyhrali La Ligu. Tak to bolo aj v prípade Almeríe. Hovoril si o túžbe, o hlade... bol tvoj odkaz hráčom dostatočne silný?

"O tom to nie je. Je to skôr športová téma. Musíte byť aj sebakritický. Aj ja ako tréner robím veľa chýb. Možno nás prehra s Realom, priamym súperom, trochu uvoľnila. Mal to byť pozitívny aspekt a vyšlo to naopak. Musíme to napraviť a mať vždy hlad po víťazstve."

[Pol Ballus, The Athletic] Christensen sa ukázal byť ešte dôležitejší, ako si niektorí predtým mysleli. Ako hodnotíš jeho návrat? Nakoľko je pre tím a váš projekt kľúčový?

"Je to môj osobný prestup. Voči Andreasovi mám veľkú vieru a dôveru. Veľmi nám chýbal, nielen čo sa týka vyvážania lopty, pretože je vždy sústredený, do obrannej línie prináša veľa. Je to futbalista, ktorý vždy dáva pozor na to, čo sa môže stať. Pre mňa je úplnou zárukou, je to veľkolepý hráč. Veľmi si ho vážime. Je k dispozícii a pripravený nastúpiť na sto percent."

[Marc Fuste, La Sexta] El Chiringuito informoval o stretnutí La Ligy s Barcelonou, na ktorom sa porozprávali o Messiho návrate. Povedal ti o tom Mateu niečo? Dúfaš, že plán uskutočniteľnosti bude v prospech Barçy a Leo sa bude môcť vrátiť do klubu?

"Áno, ale nie je to len o možnom príchode Lea, uvidíme, ale aj o možnosti skvalitnenia kádra pre budúcu sezónu. To však teraz nie je téma, nie je to dôležité, stále musíme vyhrať La Ligu, zajtra máme kľúčové stretnutie, to je dôležité. Ostatné témy patria Mateu, ale on nás informuje a teoreticky všetko prebieha dobre."

[David Ibañez, Mediaset] Čo sa stalo, že sa nepodarilo rozhodnúť La Ligu? Je to futbalová téma, uvoľnenie?....

"Možným dôvodom je aj to, že Real deň predtým prehral. Stalo sa to. Rayo tiež hralo intenzívne, veľmi dobre, v mnohých momentoch bolo lepšie ako my. Taký je futbal, takéto veci sa počas sezóny stávajú. Nemôžete byť vždy vynikajúci. Nemôžeme sa obzerať späť, ale musíme reagovať, opäť ukázať náš model hry, naše normálne hodnoty, ktoré nám umožňujú vyhrávať zápasy, hrať dobre a dominovať."

[Gabriel Sans, Mundo Deportivo] Pablo Torre odohral niekoľko minút proti Rayu, ale nepodáva také výkony, aké sa od neho očakávali. Hovoríš o jeho hre, tréningu alebo prístupe. Aký je váš názor na neho?

"Čítal som, že Pablo má zlé návyky, že sa o seba nestará, ale to nie je pravda, klamstvá. V šatni je vzorom, je oddaný a profesionálny. V šatni ho majú veľmi radi a rešpektujú ho, je to veľmi dobrý chlapec. Rovnako ako v prípade Ansu ide o konkurenciu, dostáva minúty v prvom tíme Barçy a to je veľa. Pomáha nám. Dúfam, že bude dôležitý a vždy pripravený hrať."

[Jordi Blanco, ESPN] Barça je v tejto fáze sezóny druhým najlepším lídrom za posledných 10 rokov. Okolie si to však neváži. Aký je dôvod, že sa mu nepripisuje taká hodnota?

"Neviem, ale neprekvapuje ma to. Už veľakrát som povedal, že toto je najťažší klub na svete. Už som to povedal počas svojej prezentácie. Vyhrať 1:0 nestačí. A mnohokrát sme vyhrali 1:0, hrali sme veľmi dobre a nebolo to docenené. Musíte vyhrať a presvedčiť. Lenže koho presvedčiť? Takisto si na seba neupletieme bič, ak to ľudia nevidia tak, ako to vidíme my interne. Myslím si, že hráme dobrú sezónu, predovšetkým v lige, vyhrali sme Superpohár... V klube si veľmi vážime to, čo robíme. Musíte vyhrať tento šampionát, aby to bola naozaj skvelá sezóna. Pripisujem to tomu, že je to najťažší klub na svete."

[Carlos Monfort, Jijantes] Aleix Garrido je blízko k predĺženiu zmluvy. Môže vám pomôcť na konci sezóny? Čo si myslíš o pokračovaní spolupráce s ním?

"Áno, bol som informovaný, že je veľmi blízko. Je to pre nás dobrá správa, veríme mu, je to veľmi talentovaný hráč, má finálnu prihrávku. Má pred sebou veľkú budúcnosť v tomto klube."

[Joan Domenech, El Periódico] V súvislosti s ďalším zápasom si hovoril o futbalových hodnotách. Čo si mal na mysli?

"Ide o snahu, nasadenie, vyhrávanie súbojov, koncepciu hry, boli sme veľmi pomalí a slabí pri vyvážaní lopty. Nevedeli sme hrať v trojuholníkoch, boli sme uponáhľaní, bolo tam veľa dlhých prihrávok. Neboli sme na úrovni duelu s Rayom."

[Television Española] Zajtra to bude Joaquínov posledný zápas na Camp Nou. Boli ste súperi a spoluhráči z národného tímu. Ako hodnotíš jeho kariéru? Aká je tvoja najlepšia spomienka na Joaquína?

"Môžem povedať, že okrem futbalistu, ktorého všetci videli, si ho budem pamätať aj ako človeka. Bol výnimočný, brutálny talent. Jeden z najlepších krídelníkov, akých som počas svojej kariéry videl. Vždy som si myslel, že by mohol hrať v Barcelone, pretože vzhľadom na spôsob našej hry by sa mohol prispôsobiť našej filozofii. Okrem futbalových záležitostí si ho budem pamätať ako človeka, veselého, ušľachtilého, vtipného, dobrého človeka. Dobrý spoločník, pracovitý."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako celkovo hodnotíš sezónu v podaní Raphinhu?

"Hrá skvelú sezónu, čo sa týka čísel, gólov a asistencií, tvrdej práce, pressingu, ktorý zakladá. Je perfekcionista, čo ho často frustruje, pretože chce všetko robiť dokonale. Mám ho veľmi rád, pretože stále pracuje, má pozitívne predispozície na úspech. Povedal by som, že vo svojom prvom roku vo veľkom klube, akým je Barcelona, hrá skvelú sezónu."

[Iniestazo] Koundé ťa presvedčil, že môže byť dlhodobou alternatívou na poste pravého obrancu, myslíš si, že je potrebné hľadať špecialistu na tento post?

"O budúcej sezóne budeme ešte premýšľať, máme na to čas. Áno, v tejto sezóne sa adaptoval. Viem, že je to stopér, je to aj môj osobný prestup. Vzhľadom na okolnosti, zranenia, sa musel prispôsobiť hre na pravej strane obrany a zvládol to veľmi dobre. Je logické, že to nie je jeho najlepšia pozícia, keď viem, že je stopér a najviac mu vyhovuje stred, hovorili sme o tom, ale prispôsobil sa, je pokorný. Je na veľmi vysokej úrovni, vždy je dobre postavený, vedie obranu, vyhráva súboje, je zárukou defenzívy, či už je to na pravej strane obrany alebo v strede."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
jirkam Premium
2023-04-28 17:25:09
Zapomněl dodat, že střílí i góly ,ale do vlastní sítě
buggo7 Premium
2023-04-28 20:29:34
Jako sorry, ale že Robert je zárukou vždy, tak to já si pamatuju Lewu na jiným levlu. A Raphinha rozhodně nemá čísla. Ale bojovnost a snahu určitě.