Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Osasune, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Osasuna hrá cez víkend finále Kráľovského pohára. Očakávaš iný prístup od súpera, ktorý možno ušetrí niekoľko hráčov?

"Zatiaľ nevieme, s akou jedenástkou by Osasuna mohla nastúpiť. V sobotu odohrajú možno najdôležitejší zápas vo svojej histórii. Hrajú skvelú sezónu, sú veľmi dobrým tímom. Chceme hrať tak, ako sme hrali proti Betisu. Sú to pre nás dôležité 3 body."

[Laia Col, RAC1] Lamine Yamal v sobotu debutoval. Čoskoro podpíše svoju prvú profesionálnu zmluvu.... Ako ho riadiš? Čo je pri takýchto očakávaniach najdôležitejšie?

"Myslím, že je to pokojný človek. Stojí nohami pevne na zemi, je inteligentný... Nestráca ľahko lopty, postupne sa spoznáva so spoluhráčmi... Nemyslím si, že napriek jeho mladému veku budú pri jeho vedení problémy. Chceme, aby u nás zostal a zapájal sa do hry."

[Xavi Lemus, TV3] Myslíš si, že v posledných zápasoch už vidíme toho Lewandowskeho zo začiatku sezóny?

"Áno, áno. Už to ani nie je o góloch. Je cítiť, že je dynamickejší, urobil krok vpred. V jednom momente nebol v úplnej forme. Má tú zrelosť a sebavedomie. Posledné dva zápasy Roberta boli veľmi dobré a celá sezóna dokonca výborná."

[Jordi Blanco, ESPN] Chcel by si, aby Kráľovský pohár vyhrala radšej Osasuna alebo Real Madrid?

"Sakra, čo myslíš?! Nebudem odpovedať (smiech)."

[Anais Marti, La Vanguardia] Vyhral by si radšej titul proti Españolu na výjazde alebo na Camp Nou?

"Čím skôr, tým lepšie. Chcem vyhrať ligu. Klub to potrebuje, tím, zamestnanci, hráči. Bola by to skvelá sezóna. Ak to padne na Cornella, tak do toho. Najprv však musíme zajtra vyhrať nad Osasunou a potom uvidíme, čo urobí Real Madrid."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Ako hodnotíš výkony Abdeho v tejto sezóne? Budeš s ním počítať aj v predsezónnej príprave?

"Uvidíme. Rozhodneme sa po sezóne. Abde veľmi dozrel. Som veľmi spokojný s týmto hosťovaním v Osasune. V mnohých zápasoch urobil rozdiel. Vidím v ňom veľký, veľký talent na to, aby v Barcelone triumfoval, ale všetko závisí od jeho mentality."

[Santi Ovalle, SER Catalunya] V akom štádiu je predĺženie zmluvy s Lamine Yamalom?

"Dúfame, že rokovania budú úspešné. Situácia je pod kontrolou. Keď sa s ním rozprávate, nemyslí na nič iné ako na triumf v Barcelone. Som pokojný, pretože tu chce zostať."

[Ricardo Rosetti, GOL] Predtým si to nechcel priznať, tak sa ťa spýtam priamo: Budeš v sobotu fandiť Osasune?

"Zajtra budem podporovať Barçu. V sobotu si budem finále len užívať. Uvidíme dnes, či ho vôbec budem môcť sledovať, pretože sa mám zúčastniť na nejakom podujatí. Nech vyhrá ten lepší."

[David Bernabéu, Sport] Mnoho ľudí porovnáva zostavy Barcelony a Realu. Hovoria, že je zázrak, že Barça môže vyhrať La Ligu s takýmto rozdielom. Súhlasíš s tým?

"Nie, zázrak nie, podľa mňa máme veľkú zásluhu na tom, že sme na takomto mieste. Vo finále sme Realu zobrali španielsky Superpohár, to je tiež veľká zásluha, aj kvôli spôsobu, akým sme to urobili. Stále sme v procese výstavby tímu, hoci to ľudia nechcú počuť. Musíte však budovať víťazstvami. Táto liga je pre klub veľmi dôležitá, priniesla by nám veľkú stabilitu, aj projektu. Myslím si, že sme súťažili veľmi dobre, máme na tom veľkú zásluhu. Nie je to žiadny zázrak, aj preto, že sme urobili dobré prestupy, klub sa snažil aj po finančnej stránke. Ako som povedal pred sezónou na Gamper Cupe, cieľom je vyhrávať trofeje, a to sa nám darí."

[David Ibanez, Mediaset] Minulý rok si povedal, že si veľa trpel. Trpel si aj v posledných týždňoch, keď sa situácia v La Lige nevyriešila, alebo si to užívaš?

"Užívam si to. Od januára až doteraz boli moje pocity ako trénera Barcelony spojené s radosťou. Predtým bolo viac utrpenia ako radosti, ale myslím si, že to bolo súčasťou procesu. Nezostávalo mi nič iné, len pracovať, tlačiť na pílu, byť tvrdohlavý ako tréner, snažiť sa presvedčiť hráčov o svojej koncepcii. Áno, teraz som šťastný."

[Marc Fuste, Jugones] Real hrá v blízkej budúcnosti o dve trofeje proti Osasune a City. Ak sa im to podarí, bude majstrovský titul o to väčšou zásluhou Barcelony?

"Myslím, že pre fanúšikov áno, určite v prípade barcelonských culés. My v klube ako profesionáli bez ohľadu na to, čo vyhrá Real, by sme veľmi ocenili zisk Superpohára a prípadné víťazstvo v lige. Ocenili by sme ich rovnako bez ohľadu na to, či Real vyhrá alebo prehrá. Sezónu by sme v prípade víťazstva v Superpohári a La Lige hodnotili ako veľmi dobrú a pozitívnu."

[Albert Hernández, Television Española] Bol by si šťastnejší, keby ste vyhrali ligu doma alebo napríklad vo vonkajšom zápase proti Españolu v nepriateľskej atmosfére?

"Ak si mám vybrať, tak samozrejme radšej doma. Chceme to však urobiť čo najskôr. To je hlavný cieľ tejto sezóny. Nemôžeme si vyberať."

V pohárových zápasoch ste niekoľkokrát výrazne prehrali. V prípade, že sa to v budúcej sezóne zopakuje, čo sa, dúfam, nestane, ako to riešite a ktorý prestup by mohol byť rozhodujúci?

"Hovoríme o budúcej sezóne a sústredíme sa na aktuálnu sezónu. Je pravda, že sa musíme zlepšiť, musíme byť konkurencieschopnejší, najmä v pohárových zápasoch. V Kráľovskom pohári, Lige Majstrov, Európskej lige sme neboli na úrovni, ktorá sa od nás v týchto súťažiach vyžaduje, keďže sme Barcelona."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Bude to z futbalového hľadiska spravodlivé, ak City vyhrá treble?

"Áno, pre mňa sú najlepším tímom na svete. Hrajú veľmi dobrý futbal, majú najlepšieho trénera. Je to futbal, ku ktorému musíme vzhliadať, takže je to úplne fér."

[Carlos Monfort, Jijantes] Môže byť Ansu Fati dôležitý na konci sezóny? Ako je na tom psychicky?

"Je na tom dobre, je pokojný. V poslednom zápase podal veľmi dobré výkon, bol veľmi odhodlaný, dynamický, mal túžbu. Bude dostávať minúty."

[Aurora Fuste, ElPrincipal.cat] Mohol by Raphinha po návrate Dembélého stratiť svoju dôležitosť?

"Nie, Rapha je veľmi dôležitý. Môžu hrať spolu. Dobrí futbalisti sa vždy dokážu prispôsobiť. Rapha hrá skvelú sezónu, čo sa týka štatistík, práce, robenia rozdielu. Som s ním veľmi spokojný."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] Prekvapuje ťa, že Ter Stegen ešte nevyhral Trofeo Zamora, keď je to najlepší brankár na svete?

"V tíme, ako je Barça, je obrana exponovaná, hráme s vysoko postavenou obrannou líniou. Nie sme defenzívny tím, ale v tejto sezóne hráme v tomto smere veľkolepo. V posledných 20-30 rokoch sme boli úplne ofenzívny tím a veľa sme riskovali, ale v tejto sezóne máme mimoriadne dobrú obranu."

[Carlos Dominguez, Culemania] Môže byť Abde v tíme aj v budúcej sezóne?

"Neviem, uvidíme. Plánovať budeme po skončení sezóny."

[Iniestazo] Je Christensen jedným z najlepších prestupov v nedávnej histórii Barcelony?

"Áno, v tejto sezóne a v posledných rokoch určite. Je to výnimočný obranca, pretože filtruje prihrávky, rozohráva, hrá v trojuholníku, všetkému rozumie. Ako záložník hrajúci vzadu. Som veľmi spokojný."

[10 del Barca] Lamine Yamal predstavuje novú generáciu...

"Táto generácia je odvážnejšia. U nás bolo viac zdržanlivosti a strachu. U neho, Pedriho, Gaviho, Baldeho, týchto mladých hráčov, to nevidíte. To sa zmenilo. Nová generácia je odvážnejšia."

[Rut Vilar, Catalunya Radio] Myslíš si, že je ťažké podávať vyrovnané výkony, aby ste odohrali 3-4 dobré zápasy za sebou?

"Áno, potrebujeme to dosiahnuť a je to veľmi dobrý moment, pretože by to znamenalo, že vyhráme ligu. Zajtra hráme proti Osasune; uvidíme, či sa viac sústredia na Kráľovský pohár... Musíme sa sústrediť na seba a hrať tak ako naposledy. Počas tejto sezóny sme mali rôzne fázy, ale v poslednom čase sme naozaj nemali tú kontinuitu. Zajtra musíme potvrdiť našu dobrú formu."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo je podľa teba najväčšou silou tímu v tejto sezóne?

"O tom budeme hovoriť, keď sa staneme majstrami. Zatiaľ vidím predovšetkým tím, skupinu. Každý z nás postavil tím vyššie ako individuálny aspekt. Vďaka tomu sme v januári dokázali vyhrať Superpohár a sme lídrami s 11-bodovým náskokom pred Realom... Sme tím a rodina, a to je pri získavaní trofejí v každom kolektívnom športe veľmi dôležité."

[Helena Condis, COPE] Carlo Ancelotti dnes povedal, že ak Barcelona vyhrá Majstrovský titul, urobí to zaslúžene. Čo si myslíš o týchto slovách v porovnaní s madridskými rečami o "lacnej lige"?

"Realu Madrid sme gratulovali aj v minulej sezóne, keď sa už v podobnej fáze stal majstrom. My profesionáli vieme, že ligu prakticky vždy vyhrávajú tí najlepší, najvyrovnanejší. Preto hovoríme, že súťaž vo forme KO je nespravodlivejšia. Liga vám však dáva pocit, že ste svoju prácu odviedli dobre. Ešte sme nevyhrali, ale samozrejme ďakujem Ancelottimu za tieto slová."

[Josep Capel, Radio Nacional] Myslíš si, že hráči oboch tímov môžu byť zajtra ovplyvnení tým, že sú tak blízko k poháru?

"Neviem, čo Jagoba Arrasate plánuje. Myslím si, že ich myšlienky budú vo finále Kráľovského pohára. Je to pravdepodobne najdôležitejší zápas v histórii Osasuny. K zápasu proti nám budú určite pristupovať inak, ako keby v sobotu nehrali toto finále. Určite však budú chcieť súťažiť, čo sa im podarí a môžu nám spôsobiť veľa problémov."

[Toni Juanmarti, Relevo] Viem, že La Liga ešte nie je vyhratá, ale ak bude, posledné zápasy by mohli poslúžiť na vytvorenie zoznamu týkajúceho sa nákupu a predaja hráčov alebo zlepšenia dojmov z rôznych aspektov hry?

"Všetko je dôležité, dokončiť sezónu s dobrými dojmami, urobiť všeobecnú diagnózu. La Liga sa ešte neskončila, čakajú nás významné zápasy - zajtra, proti Espanyolu, Realu Sociedad... Sú to zložité zápasy. Keď vyhráme La Ligu, budeme to hodnotiť. Aj keď si zabezpečíme prvenstvo, všetky stretnutia budú dôležité, každé oficiálne stretnutie je pre Barcelonu dôležité."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-05-02 06:00:21
Těším se až uvidím na křídlech po spolu Dembélého s Rafinhou.