Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Españolu, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

[Marc Brau, Barça TV] Už zajtra môžete vyhrať ligu. Aké sú tvoje pocity? Stres, nadšenie?

"Zajtrajší zápas bude prvým matchballom na víťazstvo v lige. Veľmi sa tešíme. Zajtra je to moja prvá šanca v barcelonskom derby. Očakávame veľmi agresívne hrajúci Español, zlepšili svoju hru s loptou. Klub urobil dobré rozhodnutie, keď na post trénera angažoval Luisa Garcíu. Opäť skórujú, dobre bránia, ale hrajú dobre aj na protiútoky. Dokážu podržať loptu. Sú veľmi ťažkým tímom, bojujú o udržanie sa v lige. Veľmi sa tešíme, že môžeme v derby zvíťaziť a stať sa majstrom."

V takýchto situáciách futbalisti často myslia na to, kedy získajú trofej. Ako je tím psychicky pripravený na to, čo príde?

"Sme pripravení na 200%. Trénujeme s vysokou intenzitou, sme nadšení. Chceme vyhrať ligu, zajtra máme prvú príležitosť. Pre klub je to veľmi dôležitá trofej. Ak by sme vyhrali ligu, bola by to veľmi dobrá sezóna."

Je skutočnosť, že môžete vyhrať ligu na Cornellà, ďalšou motiváciou?

"Mám motiváciu vyhrať zajtra ligu. Je mi jedno, proti komu budeme hrať. Je to derby a je to motivácia navyše, ale ligu nevyhráme proti Españolu, vyhráme ju proti všetkým ostatným súperom, proti ktorým sme hrali. Zajtrajší zápas bude potvrdením našej veľmi dobrej sezóny."

[TV3] Bude v zajtrajšom zápase dôležitejší futbalový alebo mentálny aspekt?

"Samozrejme, že mentálny aspekt je dôležitý, aby sme zvládli nervy, napätie a emócie. Myslím si, že to bude ťažké stretnutie a derby zápasy sú vždy stretnutia s veľkým napätím. Bude tam veľká intenzita, budeme ju musieť kontrolovať a hrať dobre takticky, technicky. Musíme dobre útočiť a brániť. Español má veľmi dobré mužstvo a som prekvapený, že sa nachádza na dne tabuľky."

[La Vanguardia] Zajtrajšie derby bude posledné pre Sergia Busquetsa, ktorý odchádza...

"Pre Sergia bude veľmi dôležité vyhrať túto trofej, keďže je dôležitým hráčom. Myslím si, že urobil správne rozhodnutie. Pre nás ako tím je to ťažké. Je to kapitán, ale myslím si, že odíde v dobrom čase aj pre tím. Sme veľmi blízko k víťazstvu v lige, vyhrali sme Superpohár. Rešpektujem jeho rozhodnutie a želám mu všetko najlepšie. Bol to priateľ a najinteligentnejší hráč, s ktorým som hral. Bolo niečo úžasné mať ho v tíme z pozície trénera, zdieľať s ním šatňu ako hráč. Barcelona sa vždy snaží o tie najvyššie méty. Sergio bol vždy najlepší vo všetkom, v rešpekte, solidarite, oddanosti, ale samozrejme aj po futbalovej stránke. Busquets bude etalónom na poste pivota a najlepším defenzívnym záložníkom v histórii Barcelony."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Mateu Alemany opustil klub niekoľko dní predtým, ako Sergio Busquets oznámil svoje rozhodnutie. Prekvapilo ťa toto rozhodnutie?

"Sú to podobné situácie. Prišli sme o veľmi dôležitého človeka. S Mateu sa mi pracovalo veľmi dobre. Je to človek, ktorý bol dôležitý pri prestavbe klubu. Jordi a Mateu spolu veľmi dobre spolupracovali. Je to dôležitá strata, ale je to osobné rozhodnutie. Musíme to prijať. Mal inú ponuku a rozhodol sa odísť. Prajem mu všetko najlepšie, pretože bude naďalej tvrdo pracovať. S Mateu Alemanym bolo radosť pracovať."

[Helena Condis] Povedal si, že najlepší defenzívny záložník v histórii klubu odchádza, predtým ty, Iniesta a teraz Busquets. Blíži sa koniec istej éry?

"Myslím, že začíname novú. Keď sa Busi rozhodol, že odchádza, objavili sa správy o tom, akú stredovú formáciu sme vytvorili v období plnom úspechov. Dúfame, že nás čaká ďalšia skvelá éra stredopoliarov. Gavi, Pedri, takéto typy hráčov nás môžu dostať ďalej a byť lepší, ako sme boli. Dúfam, že to tak bude. Máme skvelých hráčov aj z La Masie, najmä v strede poľa, a dúfam, že dokážu vyhrať toľko trofejí ako Sergio. Myslím si, že začíname novú éru."

[Albert Hernández, Television Española] Zažil si veľa derby zápasov. Možnosť vyhrať La Ligu na Cornellà kvôli rivalite s Españolom ťa motivuje osobitným spôsobom?

"Pre mňa osobne je najdôležitejšie vyhrať ligu. Či to bude doma, vonku, na štadióne Españolu, Realu, Getafe, je mi to úplne jedno. Chcem len vyhrať ligu, to je náš hlavný cieľ pre túto sezónu. Pre culés to bude určite ďalšie plus. V klube si však ceníme celkovú prácu z celej súťaže, nie to, že v derby na štadióne Españolu vyhráme majstrovský titul. Celú sezónu si ceníme oveľa viac ako derby, ale pre culés áno, bude to plus."

[David Ibañez, Mediaset] Dal si tímu 5 dní voľna. Niektorí ľudia hovoria, že je to príliš veľa. Prečo si to urobil a čo si myslíš o týchto obvineniach?

"Ak mám byť úprimný, uvažoval som o 8, ale potom som sa rozhodol, že je to priveľa, pretože sme stále museli vyhrať La Ligu, nemohli sme sa dekoncentrovať. Nakoniec sme to po rozhovore so špecialistami na fyzickú prípravu znížili na 5."

[Marc Fuste, Jugones] Čo by si si myslel, keby Español nevytvoril uličku slávy v prípade, že Barça by bola istým majstrom pred zápasom? Aké sú tvoje názory na tému uličky slávy vo všeobecnosti?

"Myslím, že môj názor na to už poznáte. V minulej sezóne sme jednu urobili Betisu. Ako futbalista som ju urobil aj Realu na Bernabéu. Podľa môjho názoru je to prejav úcty a dokonca obdivu k víťazovi, ale predovšetkým rešpektu. Musí sa toho veľa stať, aby existovala možnosť, že Español nám urobí uličku slávy alebo nie. Môj názor je jasný, je to otázka rešpektu a športového správania. Ja by som ho vždy urobil."

[Jordi Blanco, ESPN] Povedal si, že Busquetsa môžu nahradiť mladí odchovanci. Môžu byť postavení nad hráčov, o ktorých sa hovorí, že prídu, ako napríklad Zubimendi alebo Gündoğan? Urobiť to tak, ako to urobil Guardiola s Busquetsom alebo Koeman s Gavim?

"V mojom prípade je našou prioritou vždy pozerať sa na to, čo je v klube. Ktokoľvek môže prísť zvonka, musí byť lepší ako ten, kto je v klube. To je absolútna priorita. Keď si myslíme, že úroveň tam nie je, musíte ju hľadať mimo klubu."

[Tuttosport] Ak zajtra vyhráte nad Españolom, Los Pericos budú vo veľmi komplikovanej situácii. Madrid má v lige 4 tímy a Barcelona by v prípade zostupu Españolu mala dva. Chcel by si ako culé, aby zostali v lige?

"O tom som príliš nerozmýšľal. Musíme sa sústrediť na to, ako Español útočí a bráni. To nie je naša zodpovednosť. Neprikladáme tomu žiadnu dôležitosť."

[Carlos Monfort, Jijantes] Hovorí sa, že Alemany by mohol byť nahradený Decom. Stretol si sa s ním. Už si s ním hovoril o prípadných posilách?

"Sú to len hypotézy. Teraz nie je vhodná chvíľa o tom hovoriť, rozhodnutie ešte nepadlo. Keď sa tak stane, budeme vás informovať. Jediné, čo je známe, je, že Mateu odchádza."

[Sergi de Juan, Sport] Bude futbalista, ktorý nahradí Busquetsa, pod väčším tlakom?

"Áno, ale toto je Barcelona a toto je šport. Už sme vymenili veľmi dôležitých futbalistov. Musíte to prekonať úsilím a osobnosťou. Budeme sa snažiť pomôcť Busquetsovmu budúcemu nástupcovi, aby sme mu uľahčili život."

[Pol Ballus, The Athletic] Bude Piqué v prípade zisku titulu oslavovať s vami?

"Áno, uvažovali sme o tom. Je to špeciálna vec, Gerard v novembri ukončil kariéru a samozrejme, že ho pozveme na oslavu, ak vyhráme majstrovský titul."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] Ako sa má Ousmane Dembélé po takom dlhom čase bez hry? Je pripravený hrať v základnej zostave, alebo ho bude do tímu uvádzať postupne?

"Áno, darí sa mu dobre. Je stopercentne pripravený, tento týždeň trénoval veľmi dobre, celý tím trénoval dobre, intenzívne a rytmicky, on tiež. Rozhodneme sa zajtra, uvidíme, ako sa všetci cítia, či bude hrať od začiatku alebo v druhom polčase."

[Iniesta] Hovorí sa, že ty a Iniesta patríte medzi najlepších stredopoliarov v histórii Barcelony a Španielska. Prizval by si do tejto skupiny aj Busquetsa?

"Áno, bez akýchkoľvek pochybností. Veľmi súhlasím, čo sa týka mňa a Iniestu [smiech]. Busquets je najlepší defenzívny stredopoliar, akého som videl na vlastné oči, najinteligentnejší futbalista, akého som počas svojej športovej kariéry videl. Keď nebol medzi nominovanými na Zlatú loptu, považoval som to za strašnú nespravodlivosť, ale taký je futbal, tento šport je veľmi často plný nespravodlivosti. Pre mňa je to najlepší defenzívny záložník, akého som kedy videl."

[El 10 del Barca] Čo je po odchode Busquetsa najdôležitejšie, zmeniť fungovanie stredu poľa, hľadať niekoho podobného, nájsť niečo iné...?

"Áno, bude treba nájsť niečo podobné, pretože náš spôsob hry bude rovnaký. Tento profil futbalistu musí robiť veľa vecí dobre a byť inteligentný. Nie je ľahké nájsť niekoho takého. Budeme tvrdo pracovať, aby sme našli správneho nástupcu."

[Angel Álvarez, Culemania] Ako dôležité bude pre teba a tvoj štáb získať majstrovský titul?

"Je to veľmi dôležité, mám veľkú motiváciu a teším sa, že vyhráme ligu, je to výnimočný moment. Je v tom trochu napätia. Bol by to krok vpred v mojej trénerskej kariére, ale najdôležitejšie je, aby sa klub rozvíjal. Vyhrať ligu a Superpohár by bola skvelá sezóna pre tím aj pre mňa."

[Mundo Deportivo] Aká bude teraz úloha Jordiho Cruyffa po odchode Mateu Alemanyho?

"Jordi je veľmi lojálny ku klubu, teraz sa musí rozhodnúť, ako bude vyzerať káder. Musíme počkať, ale Jordi bol kľúčovou súčasťou nášho projektu a veľmi mi pomohol. Ak zostane alebo odíde, je to človek, ktorého si veľmi vážime. Musím mu poďakovať za jeho pomoc."

Myslíš si, že Jordi Cruyff zostane v klube?

"Je to aj rozhodnutie prezidenta Barcelony. V prvom rade chceme vyhrať ligu a potom sa rozhodneme, čo ďalej, ale ešte sme neurobili žiadne rozhodnutie."

Ako si vysvetľuješ zmenu Ter Stegena v tejto sezóne, keďže bol jedným z kľúčových hráčov ligy?

"Myslím si, že je späť na svojej úrovni. Je to skvelý brankár, špičkový. Snažili sme sa mu dodať dôveru. Je dôležitým hráčom nielen medzi žrďami, ale aj pri rozohrávke zozadu, rozumie nášmu štýlu hry. Je úžasný. Keď som bol hráčom, cítil som, že je skvelý, a teraz je opäť na svojej najlepšej úrovni."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-05-13 15:49:04
Možná tak pře osmi lety,ale teď by to byl vysměch ho nominovat
2023-05-13 16:09:34
Xavi a jeho bublinová realita, ve které žije.