FC Barcelona včera porazila Español 4:2. Išlo o dôležitý zápas 34. kola, v ktorom si Xaviho zverenci 4 zápasy pred koncom zabezpečili titul v španielskej lige.

Po záverečnom hvizde hráči Blaugranas chvíľu oslavovali na ihrisku, ale čoskoro museli utekať do šatní, pretože na ihrisko vtrhli domáci fanúšikovia s úmyslom prekaziť radosť španielskych majstrov. "Fanúšikovia" Españolu na demonštráciu svojho hnevu hádzali na hostí aj rôzne predmety a demolovali zariadenie na ihrisku. Polícia musela použiť systém verejného rozhlasu na štadióne a požiadať fanúšikov, aby opustili ihrisko a že v prípade odmietnutia bude použitá sila.

Podľa správ španielskych médií budú incidenty, ktoré sa odohrali na štadióne Españolu, zaznamenané v zápise delegáta RFEF a La Ligy. Rozhodca do zápisnice nič nezaznamenal, keďže v tom čase už bol v šatni.

La Liga dnes ráno vydala krátke vyhlásenie týkajúce sa včerajších udalostí:


"LaLiga v nadväznosti na včerajší zásah na trávniku počas zápasu Españolu s Barcelonou:

- analyzovala všetky materiály od včerajšieho dňa
- v spolupráci s Españolom identifikuje všetky zodpovedné osoby, aby im zabránila v návrate na štadióny
- nahlási incident príslušným službám"


Po týchto udalostiach orgány Españolu rýchlo zareagovali a ospravedlnili sa za udalosti, ktoré sa odohrali po záverečnom hvizde: "Chceli by sme sa ospravedlniť celému futbalovému svetu za tieto udalosti. Osoby, ktoré vstúpili na ihrisko, nereprezentujú obraz Españolu. Nereprezentujú náš klub a my urobíme všetko pre to, aby sme eliminovali podobné situácie, ktoré sa na našom štadióne nemôžu odohrávať," uviedol Mao Ye, delegát Españolu.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Po zápase sa k incidentu vyjadril Luis García, tréner Pericos: "Nemal som možnosť vidieť, čo sa deje, pretože po zápase, bez ohľadu na výsledok, idem dole do šatne. Povedali mi, čo sa stalo. Nemôžeme byť na to hrdí. Násilie by sa malo vždy odsudzovať, a to vo všetkých oblastiach života. Boli prijaté všetky opatrenia, aby sa to zastavilo, ale nebolo to možné," vysvetlil tréner Españolu.

Ako píše katalánsky denník Sport, logickým krokom vzhľadom na to, čo sa stalo na Cornellà-El Prat, by bolo, aby Komisia proti násiliu podnikla kroky, keďže udalosti boli mimoriadne závažné.  Najpravdepodobnejším výsledkom je, že štadión Españolu bude na niekoľko zápasov uzavretý. Podľa madridského denníka AS bude mať vtrhnutie desiatok fanúšikov Españolu na ihrisko za následok neodpustiteľnú finančnú pokutu pre klub, ale mohlo by viesť aj k exemplárnym opatreniam, ktoré ovplyvnia budúce zápasy na štadióne RCDE.

Príklady sankcií, ktoré by mohli čakať klub z Cornellà, zahŕňajú "odohratie zápasov za zatvorenými dverami", "úplné alebo čiastočné uzavretie štadióna" alebo "odohratie zápasov na neutrálnej pôde". Ako uvádza AS, závažnejším by bol článok 74, ktorý sa týka "nesprávneho konania športových podujatí, ktoré predstavujú riziko pre divákov alebo účastníkov". V takom prípade by sa finančná pokuta pohybovala od 18 001 do 90 000 eur a predovšetkým by mohol byť štadión úplne uzavretý na obdobie "od jedného zápasu do jednej sezóny".

zdroj: marca.com sport.es mundodeportivo.es as.com
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2023-05-15 14:55:58
Dúfam že dostanú najvyšší možný trest a vypadnú do druhej ligy, takéto tímy s takými fanúšikmi v La Lige netreba...
2023-05-15 16:49:39
Tak nie je to prvy stadion, kde fanusikovia hadzali predmety na plochu