Español včera zverejnil oficiálne vyhlásenie týkajúce sa vtrhnutia fanúšikov klubu na trávnik jeho štadióna po záverečnom hvizde ligového zápasu proti Barcelone. Nižšie je uvedené celé vyhlásenie.

RCD Español by rád zhodnotil situáciu, ktorá sa odohrala minulú nedeľu na štadióne RCDE:

1. Bez výhovoriek opakujeme, že odsudzujeme ojedinelé udalosti, ku ktorým došlo na konci zápasu. Ako vždy spolupracujeme s príslušnými orgánmi a bezpečnostnými zložkami na objasnení zodpovednosti za to, čo sa stalo. Chceli by sme zdôrazniť, že ako potvrdil Mossos, pred udalosťami, počas nich a po nich klub naplánoval a zmobilizoval všetky potrebné prostriedky na zápas tohto typu, pričom splnil aj všetky bezpečnostné požiadavky organizátorov.

2. Chceme tiež apelovať na zdravý rozum a proporcionalitu. V týchto dňoch sme svedkami nadmerného a rozsiahleho útoku, najmä v našej krajine, na náš klub aj na našich priaznivcov. Nemôžeme povedať, že sme prekvapení, pretože sme, žiaľ, zvyknutí trpieť rôznymi formami analýz v závislosti od toho, o koho ide. Ako inštitúcia sa však domnievame, že v niektorých prípadoch boli prekročené hranice úcty, prezumpcie neviny a rozsiahlych útokov na našich fanúšikov, čo v mnohých oblastiach viedlo k situácii spoločenského obťažovania.

3. RCD Español vždy konal tak, aby zabránil a zastavil akékoľvek konanie, ktoré by mohlo byť v rozpore s hodnotami klubu a športu. Ako sa ukázalo a napriek tomu, že v posledných sezónach sa v našich zápasoch, žiaľ, vyskytlo niekoľko incidentov a epizód rasizmu; jeden z nich, o ktorom teraz vieme, že ho vyšetrujú súdy, sa odohral na našom štadióne v januári 2020. Príčiny tejto hanebnej udalosti totiž pomohol identifikovať samotný RCD Español. Nech to slúži ako príklad našej oddanosti a odhodlania: RCD Español nielen hovorí, ale aj koná. Dúfame, že tí, ktorí v týchto dňoch prednášajú a rozoberajú, urobia to isté, keď sa ich problém dotkne.

4. Napokon, rovnako ako budeme pracovať všetkými dostupnými prostriedkami na objasnení skutočností, ktorých sme prvou obeťou, podnikne RCD Español aj právne kroky proti tým, ktorí ohovárali, vyhrážali sa alebo obťažovali náš klub a/alebo všetkých našich fanúšikov.

To nás nemôže ospravedlniť ani zbaviť nášho odsúdenia a zodpovednosti za udalosti, ktoré sa stali, ale rovnako rozhodne musíme odsúdiť pokusy kriminalizovať subjekt s viac ako 122-ročnou históriou, ktorý má príkladné a výsostne rodinné zázemie a podlieha dvojakému morálnemu meradlu: je neúprosný voči pokorným a zhovievavý voči mocným.

Budeme konať rozhodne, aby sme objasnili fakty, a rovnako neúnavne budeme brániť našu inštitúciu a našich fanúšikov.

zdroj: rcdespanyol.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2023-05-18 09:39:40
Zase sa ti vsivaci z Cornella len vyhovaraju, namiesto toho aby sa chlapsky postavili k veci, ze zapas podcenili a neboli schopni po zavere zapasu reagovat na vbehnutych fanusikov na ihrisko.....
2023-05-18 10:49:15
Zákeráci s 122 ročnou históriou...))