Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Realu Sociedad, na ktorej odpovedal na otázky prítomných novinárov. Vzhľadom na to, že Katalánci ligu vyhrali, v zajtrajšom stretnutí im o nič nejde.

[BarçaTV] Prvý cieľ sezóny, vyhrať ligu, bol splnený. Čo očakávaš od zajtrajšieho zápasu?

"Sme veľmi šťastní, hrdí na náš úspech. Zajtrajší zápas je stretnutie, ktoré si musíme užiť, chceme oslavovať pred našimi fanúšikmi. Samozrejme, že sme oslavovali aj počas pondelkovej prehliadky. Zajtra na Camp Nou dostaneme trofej, ale chceme aj ukončiť ligu v dobrej nálade a stále máme ciele, ktoré chceme dosiahnuť, napríklad stať sa tímom s najmenším počtom inkasovaných gólov, takže takto chceme ukončiť sezónu."

[Catalunya Radio] Chcel by som sa opýtať na zmeny vo vedení. Povedz nám, čo sa stalo s Mateu a aké vysvetlenia máš alebo si dostal.

"Mateu sa jasne vyjadril o svojich zámeroch, chce tu zostať. Povedal, že Barcelona je veľký klub a že tu chce zostať. Myslím si, že je to skvelá správa. Mateu je úžasný človek, pracuje veľmi tvrdo, veľmi nám pomohol a je tu veľmi potrebný. Jordi Cruyff odchádza, potrebuje nové výzvy. Je to pre mňa veľmi blízky človek, lojálny, veľmi nápomocný. Takže taká je súčasná situácia. Mateu zostáva, uvidíme, čo bude zajtra (smiech), a Jordi odchádza. Takto to vyzerá."

[Marta Ramón, RAC1] Čo sa ti páči na futbalistovi ako Zubimendi a aké podobnosti má s Busquetsom?

"Imanol tam robí veľmi dobrú prácu a Zubimendi sa mi ako hráč veľmi páči. Rozumie nášmu štýlu hry, Imanol hrá s vysokou obrannou líniou, nechcú strácať lopty a Zubimendi je úžasný defenzívny záložník s loptou aj bez nej, vyhráva súboje.... Na tomto poste je to neuveriteľný futbalista."

[TV3] Môžu tieto posledné 4 kolá niečo zmeniť v tvojich plánoch na budúcu sezónu?

"S klubom plánujeme budúcu sezónu, máme stretnutia s vedením. Zatiaľ nehovoríme o príchodoch alebo odchodoch hráčov. Máme dva týždne do konca sezóny a ten moment príde. Je pravda, že sme dosiahli najdôležitejší cieľ."

[La Vanguardia] Som si istý, že si videl semifinále Ligy Majstrov s účasťou Realu Madrid. Má vypadnutie Los Blancos zo súťaže väčšiu hodnotu pre vaše víťazstvo v lige?

"Myslím si, že pre fanúšikov Barcelony áno. Musia byť veľmi šťastní, ale my ako profesionáli si víťazstvo v lige ceníme rovnako, bez ohľadu na to, čo robia ostatné tímy v iných súťažiach. Užívame si radosť fanúšikov Barcelony, a keď vidíte ich radosť, viete, že úsilie nebolo márne, a to si vážime. Nie to, že Real Madrid prehral alebo že Manchester City vyhral 4:0, na tom nám nezáleží. Chceme sa sústrediť na seba a dosiahnuť ciele, ktoré sme si stanovili."

Real Madrid a Barcelona sú dva kluby bojujúce o rovnaké ciele....

"Áno, ale teraz by som si s nikým nevymenil miesto. Musíme si uvedomiť, v akej situácii sme boli v minulej sezóne. Teraz sa nám podarilo vyhrať ligu a získať Superpohár. Máme za sebou skvelú sezónu. Som spokojný s tým, čo máme."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Od prehliadky uplynulo niekoľko dní. Si unavený? Prekvapilo ťa, koľko fanúšikov Barcelony prišlo?

"Áno, boli sme trochu prekvapení, ale keď sa nad tým zamyslíte, uvedomíte si, že klubu trvalo dlho, štyri sezóny, kým získal majstrovský titul. Zažili sme pandémiu, veľa ľudí bolo doma a chceli oslavovať. Vyvolali sme nadšenie. Hráči boli skvelí a ja som z toho mal veľkú radosť. Veľa sme si vytrpeli, aby sme boli tam, kde sme, aby sme vyhrali ligu a bol to dobrý moment na oslavu.

[Helena Condis, Cadena COPE] Hovoríš o utrpení, aby ste vyhrali ligu. Je to najšťastnejší týždeň, odkedy si trénerom?

"Áno. Som veľmi šťastný aj z víťazstva v Superpohári v Saudskej Arábii proti Realu Madrid. Aj to nám prinieslo veľa pokoja a stability. Bol to magický týždeň pre nás, pre celý klub. Môžem zablahoželať prezidentovi, že má konkurencieschopný tím, Mateuovi, Jordimu, celému personálu, predovšetkým hráčom, pretože oni boli hlavnými protagonistami. Vynaložili sme veľa práce, aby sme boli na tomto mieste."

Aké sú tvoje pocity po zápase Manchestru City s Realom Madrid ako futbalistu, a nie ako trénera Barcelony?

"Nechcem povedať, že to bola katastrofa. Myslím si, že to tomuto víťazstvu uberá na hodnote, ale myslím si, že City boli oveľa lepší. Na Bernabéu to také nebolo. Pep Guardiola je pre mňa najlepší tréner na svete."

[The Athletic] Prezident povedal, že cieľom je predĺžiť tvoju zmluvu. Ty si povedal, že chceš počkať, kým vyhráte ligu. Ligu ste vyhrali, tak ako je to teraz?

"Áno, hovorili sme spolu. Nebude to problém. Momentálne to nie je najdôležitejšia vec. Stále mám platnú zmluvu, takže sa chcem uistiť, že štáb a tím predĺžili svoje zmluvy a že sme pripravení vyhrávať trofeje. To pre mňa nebude problém. Videl som informácie, ktoré sa objavili v novinách, ale nie je to pravda."

[David Bernabéu, Sport] Môžeme povedať, že "záhradník" [narážka na Xaviho nie veľmi priaznivú prezývku - pozn. red.] má lepšiu sezónu ako Real?

"Ak chcete, napíšte to [do článku] [smiech]. Odohrali sme skvelú sezónu, ale musíte ju porovnávať s tou predchádzajúcou alebo s históriou klubu, nie s inými tímami. Máme interné meradlo. Zdôrazňujem úsilie prezidenta a vedenia, celého klubu. Je to zásluha všetkých, Mateu, Jordiho, hráčov, štábu... Je to kolektívna práca klubu, som na to veľmi hrdý."

[David Ibañez, Mediaset] Povedal si, že ligu oslávite vo veľkom štýle. Bude sa oslavovať aj po ceste mestom?

"Nie, nie, viac osláv nebude. Nemám na to hlas [smiech]. Oslava bola veľká. Prehliadka po meste bola veľkolepá, mal som husiu kožu. Musíme sa poďakovať fanúšikom. Pre hráčov to bolo veľmi pozitívne a ukazuje to veľkosť tohto klubu."

[Josep Soldado, La Sexta] Vidíš sa tu na dlhé roky, alebo chceš ísť krok za krokom?

"Chcel by som tu zostať na celý život, ale záleží to od výsledkov a výkonnosti. Momentálne mám kredit do začiatku novej sezóny. Dôležité budú aj dojmy. Toto je najťažší a najnáročnejší klub na svete. Veľmi sa tešíme, že dosiahneme ešte väčšie veci. To je cieľ, ale neviem, uvidíme, závisí to od výsledkov."

[Joan Domenech, El Periódico] Môžu byť tieto zostávajúce 4 zápasy pre niektorých hráčov testom, či zostanú v klube, alebo je už rozhodnuté?

"Myslím si, že všetko je už rozhodnuté, prakticky na 100%. Nemôžete hodnotiť sezónu hráča na základe štyroch zápasov. Budú slúžiť na zlepšenie ich imidžu, na ukončenie sezóny s dobrými dojmami na individuálnej a kolektívnej úrovni, ale nebudeme sa rozhodovať na základe štyroch zápasov."

[Paula Muriel, L'Esportiu] Aký význam majú teraz individuálne góly, ako napríklad Trofeo Zamora pre Ter Stegena alebo Pichichi pre Lewandowskeho?

"Áno, neboli to prioritné ciele, ale teraz sú dôležité tie menšie. Zapísať sa do histórie ako tím s najmenším počtom inkasovaných gólov, Pichichi pre Roberta, Marc ako brankár s najmenším počtom inkasovaných gólov. Teraz sú dôležití, áno."

[Television Española] Do akej miery myslíš na svoje ďalšie ciele v Európe?

"Chceme naďalej vyhrávať trofeje, hrať v Európe väčšiu úlohu, to je jasné. To je tiež hlavný cieľ. Vyhrať ďalšie trofeje, La Ligu, Kráľovský pohár, Superpohár, Ligu Majstrov, stúpať nahor. V európskych súťažiach sme neboli na úrovni, ktorú klub vyžaduje, a sme si toho vedomí."

[Joan Poqui, Mundo Deportivo] Ako hodnotíš sezónu? Výborná, dobrá, dostatočná...

"Hodnotil by som ju ako dobrú. V Európe sme nenaplnili očakávania, v španielskom Superpohári sme po skvelom zápase s Realom vo finále súťažili veľmi dobre. V Kráľovskom pohári sme, žiaľ, nedokázali dobre konkurovať doma v druhom polčase. Liga bola mimoriadna. Celkovo to bolo dobré."

[Carlos Monfort, Jijantes] Posilnenie pozície Busquetsa je prioritou po jeho odchode?

"Áno, určite. Teraz už vieme, že Busi nezostane, takže je to prioritný prestup, je to logické."

[Canal+ France] Tvoja Barça je defenzívnejšia, má pragmatickejší štýl?

"Nie, nepovedal by som, že sme defenzívny tím. Boli sme istí v defenzíve, áno, je dôležité byť veľmi dobrý bez lopty. Ale sme ofenzívny tím, hráči vedia, že hlavným cieľom je odobrať loptu súperovi, útočiť, vytvárať si príležitosti... Boli sme výborní v defenzíve a nie až takí výborní v ofenzíve. V tejto oblasti sa musíme zlepšiť, ale hráči vedia, že je neoddiskutovateľné, že sme ofenzívne mužstvo."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.