Xavi Hernández odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii po prehre s Realom Sociedad a oslave majstrovského titulu. Tréner priznal, že hra tímu bola spôsobená rozdielom v cieľoch medzi oboma mužstvami.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Dnes Barça hrala s dvoma krídlami, zatiaľ čo v poslednej dobe si mal tendenciu uprednostňovať formáciu so štyrmi záložníkmi. Čo vám dáva hra s krídlami?

"Záleží na tom, kde je krídelník. Môže to byť aj interior, krajný obranca... Dnes sme mali veľa alternatív, ale bolo to pre nás ťažké. Nebola to naša najlepšia verzia. Real Sociedad odohral veľmi dobrý zápas, Sorloth hral partidazo. My sme dnes nemali jasný cieľ a oni áno, takže vyhrali zaslúžene."

[RAC1] Je to prvá prehra v tejto ligovej sezóne na Camp Nou, tesne pred oslavami majstrovského titulu. Zanecháva to vo vás zlú pachuť?

"Áno, neradi prehrávame, ešte menej doma. Ale je to normálne. Oslavovali sme celý týždeň, ale súťažili sme. Oni však veľmi dobre bránili a bojovali o postup do Ligy Majstrov. Keď ide o šampionát, barcelonismo potrebovalo takéto oslavy."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Je ťažké súťažiť, keď má súper jasný cieľ a váš tím už nie?

"Áno, už som to povedal. Real Sociedad mal stále čo riešiť. Mali sme príležitosti, ale nedarilo sa nám. Cieľom bolo vyhrať a udržať si čisté konto. Nakoniec sme v 35. kole prvýkrát prehrali doma. Aj to o niečom svedčí. Dôležité bolo osláviť to s našimi fanúšikmi. Túto jednotu nemôžeme stratiť."

[Cadena COPE] V utorok hráte proti Realu Valladolid, ktorý bojuje o záchranu...

"Chceme vyhrať. Dnes sme sa snažili až do konca, ale niektoré veci nám nevyšli."

[Raúl Fuentes, Radio Marca] Ak by si mal vybrať jednu spomienku z Camp Nou z tejto sezóny, aká by to bola?

"Možno Kessíeho gól, ktorý nám dal veľa. Bolo tam veľa kľúčových momentov: výhra vo Valencii, v Pamplone... ale predovšetkým Kessíeho gól, ktorý nám zabezpečil 12-bodový náskok. Viac ako gól je to jednota s fanúšikmi. Za to fanúšikom ďakujem."

[Josep Capel, Radio Nacional] Ako budeš motivovať hráčov na tieto posledné zápasy?

"Nemôžeme znížiť intenzitu. Ukázali sme, že keď súper hrá s vyššou intenzitou ako Rayo alebo Almería, je to pre nás ťažké. Hlavný cieľ sme dosiahli, ale sú tu aj ďalšie: byť tímom s najmenším počtom inkasovaných gólov, Ter Stegenov rekord, Pichichi pre Roberta... to sú už individuálne ciele, ale aj tie chceme dosiahnuť."

[Adria Albets, SER Catalunya] Prezidentovi si na ihrisku povedal, že ste predsa len neboli takí zlí. Bolo to plánované alebo to tak vyšlo?

"Prišlo to za pochodu (smiech). Videl som, aký bol plný eufórie v lóži. Zaslúžil si to. Aj on si veľa vytrpel, aby sme boli tam, kde sme. Je to titul celého tímu. Xaviho La Liga je nespravodlivá, je to La Liga Barçy, tímu, vedenia, športového riaditeľstva a celého barcelonismo."

[The Athletic] Ako ste pracovali na vytvorení tejto jednoty s fanúšikmi?

"Hráčom som povedal, že najdôležitejší je tím. Nikto nevyčnieva nad mužstvom. Všetci to dokonale pochopili."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[Jordi Blanco, ESPN] Pablo Torre odohral len posledných 5 minút, keď už bola liga vyhratá. Ako si to vysvetľuješ?

"Vysvetlenie je športové. Máme veľa stredopoliarov a útočníkov. Dnes začali Ousmane a Rapha, potom prišli Ansu a Ferran, je tu Robert. Má konkurenciu, ale za týchto 5 minút plus nadstavený čas nám pomohol a určite bude hrať v týchto troch zápasoch. Je to rozhodnutie trénera a nič viac."

Dnes bolo cítiť absenciu Ronalda Arauja. Ako sa cíti? Ako hodnotíš jeho sezónu? Je podľa teba jedným z najlepších obrancov na svete?

"Prekvapilo ma, že Ronalda nezaradili do jedenástky sezóny La Ligy. Myslím si, že urobil taký rozdiel, že by v nej mal byť. Veľa nám dal, je to prirodzený líder. Je silný, môže hrať v strede obrany aj na kraji, je to aj skvelý človek, sústredí sa na detaily... Mal nejaké neduhy, rovnako ako Pedri. Chceli sme dať odpočinok aj hráčom s väčšou minutážou."

[El País] Busquetsovi sa dnes dostalo ovácií a on nie je zvyknutý na takéto pochvaly...

"Áno, myslím si, že ak to nie sú prvé ovácie jeho smerom, tak sú to jedny z prvých, ktoré som počul. Znie to ako lož. Pre mňa je to legenda, najlepší defenzívny záložník, akého som videl. Na tie posledné minúty sme ho vystriedali, aby sa mu dostalo tých ovácií. Zaslúži si veľkú poctu budúci týždeň za všetko, čo urobil. Je veľkolepý ako hráč aj ako človek."

[Nacho Jimenez, Mas que Pelotas] Busquets povedal, že toto je len začiatok. Povieš to isté aj ty fanúšikom?

"Áno, sme veľmi nadšení. Dúfajme, že Busi má pravdu. Už som mu povedal, že na nás vyvinul veľký tlak a že ak to hovorí, nech zostane. Budúca sezóna nebude jednoduchá. Budeme hrať na Montjuïc, ale myslím si, že aj s pomocou fanúšikov môžeme odohrať skvelú sezónu. Potrebujeme sa posilniť a už teraz to plánujeme."

[El 10 del Barca] Máš nejaký plán pre Érica Garcíu na budúcu sezónu? Bude hrať na poste pivota?

"Už som mu osobne povedal, že mu verím, pokiaľ ide o túto pozíciu. Má kvality na to, aby hral na tomto poste. Máme v jeho prípade predstavu a uvidíme to v ďalších zápasoch."

zdroj: La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-05-21 09:40:45
"Vysvetlenie je športové. Máme veľa stredopoliarov a útočníkov." - Ale nastoupili jsme v záloze bez špetky kreativity. Gavi out, Pedri out, zbývá jediný kreativní střední záložník a dostane v utkání stejně jen 4 minuty. Prostě Ta včerejší záloha nemůže hrát spolu. Z té trojice musí vždy hrát maximálně 2 + někdo kreativní. Torre mohl nastoupil klidně v základu, nebo jít minimálně alespoň na půl hodiny. Kdy jindy než teď měl hrát, když je titul jasný, navíc Pedri, Gavi out? Ta včerejší záloha mi připomněla zálohu ve složení Vidal, Busqutes, Rakitič. I když v té včerejší byl aspoň Frenkie, který se snaží i dopředu.
Marian Premium
2023-05-21 11:42:16
Tri zápasy do konca, takže teoreticky môže Stegi spraviť rekordy, ale podarí sa to len s Araujom. Hráme vo Valladolide a vo Vigu a medzitým doma s Mallorcou. 2 zápasy udržať čisté konto a inkasovať max 2 góly je potrebné.