FC Barcelona vypracovala ekonomickú správu, aby zistila, aký vplyv by mal návrat Lea Messiho na klub. Výsledok tejto internej štúdie, ku ktorej mal katalánsky denník Sport prístup, prekvapil aj vedenie klubu.

Návrat Lea Messiho by pre Barcelonu znamenal výrazný ekonomický impulz, keďže podľa denníka Sport by možnosť vidieť Argentínčana v drese Blaugranas znamenala ročný príjem vo výške 230 miliónov eur. Barça si mädlí ruky a sníva o možnosti návratu 35-ročného Messiho, keďže výhody sú finančné aj športové.

Samotný Xavi Hernández najviac tlačí na to, aby bol jeho návrat možný, pretože si uvedomuje, že napriek svojmu veku môže dnes len málo hráčov zaručiť taký potenciál v útoku ako Leo.

Ekonomická správa podrobne opisuje niektoré zaujímavé aspekty, ktoré umožňujú pochopiť význam argentínskeho hráča. Barcelona verí, že Messiho príchod by pomohol prilákať nových sponzorov, ktorí by mohli naplniť klubovú pokladnicu sumou približne 150 miliónov eur. Zdá sa to ako veľká suma peňazí, ale stačí porovnať, aký vplyv mal Messi pri príchode do PSG, ktorý výrazne zvýšil svoje príjmy a stal sa klubom, ktorý v minulej sezóne vygeneroval najviac peňazí. Podľa zverejneného prieskumu sa príjmy zo sponzorstva zvýšili o 13% a z predaja dresov o 60%.

Ďalším aspektom, ktorý sa v tejto správe zohľadňuje, je, že samotná Messiho prítomnosť v Barcelone by znamenala výrazné zlepšenie predaja vstupeniek. Je potrebné pripomenúť, že v prvej sezóne Barçy bez Messiho došlo k výraznému poklesu počtu divákov na Camp Nou, čo sa v tejto sezóne výrazne zmenilo a po príchode Lewandowskeho a zlepšení situácie v tíme sledovalo zápasy FCB na Camp Nou v priemere 83 049 divákov.


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Barça sa v budúcej sezóne presťahuje na Montjuïc a Messiho návrat by mohol byť pre fanúšikov stimulom. Zisk by mohol byť 80 miliónov eur. V analýze, ku ktorej získal prístup denník Sport, Barcelona hodnotí aj čistý prínos pre klub, pričom zohľadňuje hypotetický plat hráča (približne 25 miliónov eur ročne brutto), zvýšenie investícií, ktoré musí klub vynaložiť, aby získal viac výhod, a ďalšie dohody, ktoré by sa mohli uzavrieť: v správe sa uvádza, že Barcelona by zarobila 100 miliónov eur v čistom. To je suma, ktorá hovorí v prospech podpisu zmluvy s Argentínčanom.

Pripomeňme, že podľa médií sa práve dnes očakáva, že La Liga schváli "finančný plán" FC Barcelona, ktorý zahŕňa návrat Lea Messiho. Klub začne okamžite pracovať na ďalších bodoch tohto plánu, ktorý Barcelonu okrem iného zaväzuje k predaju hráčov a zníženiu platov.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2023-05-22 08:50:42
Ekonomicky prinos jednoznacne, no opytam sa inak, je sucasna barca schopna ci s messim alebo bez neho dosuahnut vyznamny uspech na medzinarodnom poli ???
2023-05-22 09:08:20
ja by som si ešte počkal na analýzu od jano_1987