Tréner FC Barcelona sa zúčastnil tlačovej konferencie pred zajtrajším ligovým zápasom proti Realu Valladolid, ktorý sa odohrá na výjazde. Xavi odpovedal na množstvo zaujímavých otázok prítomných novinárov.

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Rád by som sa ťa opýtal na rasizmus v španielskom futbale. Osobne si sa s ním stretol v prípade Neymara, Daniho Alvesa alebo Samuela Eto'o.... Aké sú v tomto smere nedostatky?

"Vo všeobecnosti sa, žiaľ, vyskytli prípady rasizmu a skutočnosť, že sa vyskytujú aj v roku 2023, je smutná a poľutovaniahodná. Odsudzujem všetky prejavy rasizmu. Neexistujú žiadne ospravedlnenia. Musíme odsúdiť všetky prejavy rasizmu, ako boli tie včerajšie na Mestalle. Valencia sa snaží identifikovať týchto ľudí a odsúdiť takéto správanie. Zdá sa, že v tomto smere nenapredujeme. Musíme byť v tomto radikálnejší, to je jasné."

[Marta Ramon, RAC1] Jules Koundé nebol povolaný, rovnako ako Ronald Araujo a Pedri, a nebolo žiadne lekárske vyhlásenie...

"Koundé hral prakticky všetko. Telo povedalo dosť. Sú to len drobné svalové problémy, nič viac."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Povedal si, že získanie defenzívneho záložníka je prioritou. Takže pravý obranca už nie?

"Určite už nie je prioritou číslo jeden. Busi odchádza a je logické, že v budúcej sezóne potrebujeme veľmi kvalitného defenzívneho záložníka. Odchádza kľúčový hráč, kapitán, takže ho musíme čo najlepšie nahradiť. Sú aj iné priority a čím viac pozícií posilníme, tým lepšie."

[Helena Condis, Cadena COPE] Myslíš si, že by sa zápasy mali prerušiť kvôli rasistickému správaniu?

"Áno, táto otázka sa mi páči, pretože som o tom vždy premýšľal. Je to jediný šport, v ktorom sú urážky povolené.... Pracujem na lavičke a volajú ma zmrd.... A ja pracujem. Nevidím, že by to prežíval nejaký pekár, stavbár alebo novinár (možno áno, ale vo svete futbalu). Myslím si, že toto je chvíľa, keď to všetko treba zastaviť. Urážky? Koniec, už nehráme! Myslím si, že je to odkaz prezidentom La Ligy, federáciám, že to všetko musíte zastaviť. Prečo musím strpieť urážky? Neurážajú žiadneho učiteľa.... Urážajte nejakého pracovníka na stavbe a na hlavu vám spadne tehla.... Tak to je, musíte sa brániť. Myslím, že tak by to malo byť: Urážky? Nehráme! Toto je ten moment. Prečo by som mal v pracovnom prostredí znášať akékoľvek urážky? Predtým som to nepovedal, ale teraz, keď mám ako tréner Barçy určitú "mediálnu moc", využijem príležitosť a poviem to. Toto je moment, keď môžem povedať dosť."

[German García, Radio Nacional] Čo by sa teda malo navrhnúť?

"Nie je na mne, aby som rozhodol, ale áno, musíte sa stretnúť a predstaviť tvrdé stanovisko. Je to téma vzdelávania. Musíte ľudí poučiť, že na futbalový štadión sa nechodí urážať. Ak idem do divadla a nepáči sa mi, odídem, ale neurážam. Urážky voči rozhodcom.... je výchovná téma pre nás všetkých."

[Adria Albets, SER Catalunya] Počítaš v budúcej sezóne stopercentne s Ansu Fatim alebo uvažuješ napríklad o jeho odchode na hosťovanie?

"Plánujeme všetko. V tejto súvislosti nie je potrebné hovoriť o žiadnom hráčovi. Busi nezostane - to je už jasné. Zvyšok uvidíme... Či sa nám podarí nakupovať alebo nie.... Všetci sme v atmosfére očakávania, čo sa stane."

[David Ibañez, Mediaset] Vinícius včera vo vyhlásení napísal, že predtým to bola liga Ronaldinha, Ronalda, Cristiana a Messiho a teraz je to rasistická liga a dokonca, že Španielsko je rasistická krajina. Myslíš si, že Španielsko je rasistická krajina?

"Nie, nemyslím si, že by malo prísť k tomu, že Španielsko je rasistická krajina alebo že La Liga je rasistická. Nie, ale k prejavom rasizmu dochádzalo a dochádza a treba ho odsúdiť a ľudí treba vzdelávať. Hovorí sa, že tréneri a futbalisti by mali byť príkladom pre spoločnosť.... ale keď nás urážajú a hovoria nám veci.... je veľmi ťažké byť tým príkladom, nereagovať, nerozčuľovať sa, a to sa deje Viníciusovi. Nielen jemu, ale každému hráčovi. Musíte ich brániť a vytvárať priaznivé a výchovné prostredie. Také niečo vo futbale neexistuje a to je smutné."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Hovoril si o Zubimendim ako o potenciálnom nástupcovi Sergia Busquetsa.... čo si myslíš o Kimmichovi?

"Športový riaditeľ Realu Sociedad sa nahneval, ale nechcem prejavovať neúctu ani destabilizovať žiadny tím.... Nemám takýto cieľ. Kimmich je veľkolepý hráč, jeden z najlepších na svojom poste. Nemôžem povedať viac."

[Ricardo Rosety, GOL] Myslíš si, že klubové farby majú prednosť pred farbou pleti? Chcel by som sa ťa opýtať na ten incident s Eto'om na La Romarede. Ako ste ho prežívali na ihrisku?

"Na La Romarede som nebol, bol som zranený. Ale zápas musíte ukončiť. Musí sa to zastaviť. Je to predmet výchovy. Nezáleží na tom, o akom hráčovi alebo erbe hovoríme. Nemáme dôvod, aby sme sa s tým museli zmieriť. Nevidím to v žiadnej inej profesii alebo športe. V basketbale je toho menej, v tenise sú všetci ticho, alebo keď hrajú golf: "Pssst..." musí sa sústrediť.... Tak o čo ide vo futbale? Musíte ľudí vychovávať, musíte povedať dosť. Skončíme zápas a ideme domov."

[David Bernabéu, Sport] Povedal si, že prostredie Barcelomy je niekedy kruté, že boli ľudia, ktorí ti neverili.... Mal si pocit, že s tebou v niektorých momentoch zaobchádzali nespravodlivo?

"Áno, v mnohých momentoch áno, ale keď pochopíte toto prostredie, uvedomíte si, že pre ľudí je možno dôležitejšie "kamarátstvo" ako barcelonismo. To je smutné. To je prostredie, to je moje zhrnutie."

[Josep Soldado, La Sexta] Madridismo a spoločnosť všeobecne ti určite zatlieskajú za to, čo si povedal o rasizme...

Nejde o madridismo, treba ho vyhodiť bez ohľadu na dres. Vinícius je ľudská bytosť, nie je v prvom rade hráčom Realu Madrid a až potom človekom. Musíte brániť každého športovca bez ohľadu na farby.

Soldado: Musel si urobiť silné vyhlásenie...

Áno, ale aká je otázka...? Odpusťte mi, nefungujem (smiech).

Využívaš svoju pozíciu a túto tlačovú konferenciu na to, aby si odovzdal toto dôležité posolstvo....

"Áno, áno, nič viac. Je potrebné ho obhájiť. Ale nielen Viníciusa, ale aj profesionála v športe. Ak ide o to, že je "pred a po", na to sme tu my profesionáli, aby sme bránili profesiu športovca, trénera, novinára.... Možno ste aj vy zažili takéto situácie s urážkami na štadióne. Prečo by sme to mali znášať? Ako človek, ako občan, tomu nerozumiem. Vždy som o tom premýšľal, ale teraz využívam situáciu, aby som to povedal."

[The Athletic] Môžeme očakávať šancu pre Pabla Torreho?

"Áno, Pablo určite dostane minúty, rovnako ako ostatní hráči, ktorí hrali menej. Toto je ten správny moment, aby sme im dali šancu. Nikomu nechýbalo nasadenie."

[Paula Muriel, L'Esportiu] Čo si myslíš o skandovaní fanúšikov na Camp Nou, ktorí chcú, aby tím prehral s Realom Valladolid a Español vypadol z ligy?

"Je to už fanatizmus a rivalita medzi Barçou a Españolom, čo v tomto prípade chápem, ale my chceme vyhrať. Nechodíme na trávnik s cieľom remizovať alebo prehrať. Hráme o prestíž, povesť.... Naposledy sme oslavovali titul, ale veľmi sme sa nevytiahli, pretože sme prehrali. Zajtra si pôjdeme po víťazstvo."

[TVE] V sobotu sme sa fanúšikov pýtali na možný návrat Lea Messiho a mnohí povedali, že ich srdce hovorí áno, ale hlava nie. Chcel by som vedieť, čo by si povedal tým skeptickejším fanúšikom?

"Zatiaľ je to vo vzduchu a závisí to od mnohých vecí. Nie je toho veľa, čo by som mohol povedať. Je to veľkolepý futbalista a spája ma s ním priateľstvo. Uvidíme, či to vyjde alebo nie. Závisí to od mnohých, mnohých faktorov a od jeho zámerov."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

[ARA] Kedy bude možné registrovať nové zmluvy? Čo je potrebné urobiť, aby to bolo možné?

"Mateu na tom pracuje ako vždy a každý deň nás informuje. Chceme, aby sa tak stalo čo najskôr, aby sme mohli čo najlepšie naplánovať novú sezónu. Je to téma, ktorou sa Mateu zaoberá."

[Carles Ruiperez, La Vanguardia] Hovoríš, že je potrebný klasický defenzívny záložník.... Valencia má Nica, ktorý v posledných šiestich zápasoch hral od začiatku.... Ako ho hodnotíš? V akej úlohe ho vidíš v budúcej sezóne?

"Vidím v ňom vysokú úroveň. Vyvíja sa. Je škoda, že sa zranil a nehral 3 mesiace. Je v našich plánoch. To isté platí aj pre Ansu alebo Pabla Torreho.... uvidíme. Začíname plánovať."

[Nacho Jimenez, Mas Que Pelotas] V ktorých mladých hráčoch vidíš najlepšie predpoklady na kapitánsku pásku?

"Táto téma ma príliš nezaujíma, pretože máme lídrov každého typu. Ter Stegen je skvelý líder, Araujo je dobrý líder, Koundé, Gavi môže byť kapitánom Barcelony, Pedri tiež, Robert Lewandowski je príklad, kapitán bez pásky. Sergi Roberto je skvelý kapitán, Jordi Alba... veľa futbalistov má tieto predispozície, takže ma to netrápi."

[Iniestazo] Rafa Yuste potvrdil, že Deco nahradí Jordiho Cruyffa v športovom riaditeľstve. Hovoril si s ním?

"S Decom ma spája priateľstvo, ktoré sme nestratili, odkedy sme spolu hrali v Barcelone. Uvidíme. Kým nie je nič oficiálne, nebudem to komentovať, ale je to skvelý človek."

[Culemania] V posledných dvoch kolách Ter Stegen dostal štyri góly. Je to vedľajší efekt víťazstva v La Lige?

"Áno, je to dôsledok toho, že hlavný cieľ už bol dosiahnutý. Teraz máme ďalšie ciele a ja by som chcel, aby Robert bol Pichichi, aby Marc vyhral Trefeo Zamora, aby sme sa stali tímom, ktorý v histórii inkasoval najmenej gólov.... To sú už vedľajšie ciele, ale pokúsime sa ich dosiahnuť v nasledujúcich kolách.

zdroj: YT marca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-05-22 15:27:41
"Musíme odsúdiť všetky prejavy rasizmu". Presne tak Xavi!