Jedným z hlavných cieľov Barcelony v nadchádzajúcom letnom prestupovom období je znížiť svoje nafúknuté mzdové náklady. Náklady na platy v sezóne 2022/23 boli na úrovni 655 miliónov eur a aby klub mohol voľne pôsobiť na trhu bez akýchkoľvek obmedzení zo strany finančného fair play, La Liga nariadila, že ich musí znížiť aspoň o 200 miliónov eur, okrem toho, že bude generovať aj nové príjmy.

Pre Kataláncov je to nevyhnutnosť, ak chcú zaregistrovať predĺženie zmlúv niektorých svojich kľúčových hráčov, ako aj pôsobiť na prestupovom trhu podľa pravidla 1:1. Zdalo sa, že je to nesplniteľný úloha, ale podľa Ferrana Correasa z katalánskeho denníka Sport je Barcelona blízko k dosiahnutiu svojho cieľa, ktorým je znížiť v lete svoje mzdové náklady o priepastných 200 miliónov eur. Stalo sa tak vďaka odchodu troch veteránov Gerarda Piquého, Sergia Busquetsa a Jordiho Albu.

Piqué v novembri minulého roka ukončil aktívnu kariéru, čím výrazne znížil náklady na platy v klube. Začiatkom tohto mesiaca potvrdil svoj úmysel odísť aj Busquets, čím sa opäť ušetrí veľká časť mzdových nákladov na budúcu sezónu. Po Busquetsovi sa rozhodol opustiť Camp Nou aj Alba, pričom ľavý obranca sa dokonca vzdal veľkej časti odloženého platu, ktorý mu patril. Ferran Correas uvádza, že vďaka Piquému, Albovi a Busquetsovi ušetrí Barcelona na platoch až 120 miliónov eur.

Okrem toho Blaugranas začiatkom tejto sezóny natrvalo predali Antoina Griezmanna do Atlética Madrid, čo tiež uvoľnilo veľký priestor z pohľadu platov. Mateu Alemany už skôr spomenul, že klub odchodom Piquého a Griezmanna znížil náklady na platy o približne 90 miliónov eur. Okrem toho Barcelona znížila rozpočty aj v iných oddeleniach, pričom zmeny sa uskutočňujú aj v ďalších športových tímoch klubu, ako sú hádzaná a basketbal.

Okrem toho Barcelona vynakladá približne 105 miliónov eur na akadémiu či ženský futbal, ktoré plánuje znížiť o 20 miliónov eur. To všetko by klubu mohlo pomôcť znížiť mzdové náklady na 450 miliónov eur, čo umožní fungovanie na letnom prestupovom trhu podľa pravidla 1:1.

zdroj: sport.es
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-05-26 13:07:25
Prečo si majú všetci odsrať problémy, ktoré spôsobil mužský futbal? Platy barcelonských hráčok nepresiahnu 4 milióny v hrubom ročne. Ale ide sa škrtať.
2023-05-26 17:29:37
Akadémia je super a najmä vlastní odchovanci. Ale mám pocit ,že v nej skôr produkujeme 95% hráčov pre konkurenčne kluby a veľmi malo sa dostane do Ačka mužov . Možno je dobre ju okresať a ísť viac na kvalitu opäť ,ako na kvantitu. Nepoznám presne fungovanie a konkrétne čísla len mám taký pocit ,že sa z nej stal masový kolos .