V 36. kole španielskej ligy odohral Español zápas proti Atléticu Madrid. Zápas sa skončil nerozhodne 3:3, ale gól na 2:0 pre hosťujúci tím padol po analýze VAR, s ktorou klub z Cornellà nesúhlasí.

Español sa domnieva, že boli "porušené jeho práva" a požaduje "anulovanie" zápasu po tom, čo sa ukázalo, že neexistuje žiadny záznam, ktorý by potvrdil, že lopta zasiahnutá Antoine Griezmannom padla do brány. Fernando Pacheco vyrazil loptu z čiary a hlavný rozhodca gól neuznal, ale rozhodca zodpovedný za systém VAR konečné rozhodnutie zmenil a gól bol uznaný.

Zdá sa, že iba na jednom z troch záberov kamier, ktoré boli odvysielané v televízii, je lopta v bráne, ale kamera nie je nastavená v správnom uhle, aby sa to dalo overiť. Takéto sporné situácie by sa dali vyriešiť pomocou technológie na meranie gólov nazývanej Hawk-Eye, ktorá sa používa vo väčšine európskych líg, ale La Liga ju nemá a minimálne v budúcej sezóne mať nebude.

Bývalý rozhodca a analytik El Larguero Iturralde González vysvetlil, prečo je to tak: " Licenciu na gólovú technológiu udeľuje FIFA. Táto technológia stojí tri a pol milióna eur. Tebas a La Liga nechcú dať tieto peniaze FIFA," vysvetlil Španiel.

V súvislosti so situáciou v zápase 36. kola vydal Español vyhlásenie, v ktorom žiada Technickú komisiu rozhodcov (CTA), aby zápas napadla. Vo vyhlásení sa môžeme dočítať, že podľa klubu z Cornellà "jediný obrázok použitý na priznanie gólu ponúka pohľad, z ktorého nie je možné určiť, či lopta padla do brány celá alebo nie. Navyše, všetky naše vlastné (klubové) analýzy a analýzy tretích strán, ku ktorým sme mali prístup, by naopak ukázali, že lopta v žiadnom momente neprešla bránkovú čiaru celá."

Español sa vo svojom vyhlásení odvolal aj na rozhodcovský orgán a použitie systému VAR.

"Porušuje pritom protokol VAR, keďže opravuje rozhodnutie rozhodcu bez toho, aby mal k dispozícii jediný presvedčivý dôkaz. Došlo teda k zmanipulovaniu zápasu a zjavnej nedbanlivosti pri uplatňovaní pravidiel a využívaní dostupnej technológie, čo spôsobilo nášmu klubu nenapraviteľné škody v dôsledku včerajšieho zápasu, a teda aj našej klasifikačnej situácii."

zdroj: Cadena SER
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2023-05-26 13:41:26
Hajzli z Cornellà sa budú chytať aj tej najmenšej slamky, len aby sa zachránili v LL. Pritom svojím primitivizmom a agresivitou nemajú čo v LL robiť (to ukázali po zápase s nami). Ja len verím že vypadnú z LL a už nikdy sa im do LL nepodarí vrátiť!!!