Alejandro Balde poskytol rozsiahly rozhovor časopisu CQ. 19-ročný ľavý obranca hovoril o svojich výkonoch a rýchlom rozvoji v tejto sezóne, o svojom vzťahu s Jordim Albom, o svojich začiatkoch v La Masii, ako aj o probléme rasizmu, ktorý je v španielskom futbale nepochybne prítomný

"Na začiatku sezóny nebola moja budúcnosť vôbec jasná. Nevedel som, či pôjdem na hosťovanie. Vedel som, že nebudem dostávať minúty, ale bral som to ako výzvu, veril som si."

Debut

"V prvom zápase som neodohral ani minútu. V druhom, proti Realu Sociedad, som nastúpil v základnej zostave a zaznamenal som svoju prvú asistenciu v prvom tíme. Vtedy som si uvedomil, že môžem byť dôležitý, že toto je moja chvíľa."

Majstrovstvá sveta

"Reprezentovať svoju krajinu na šampionáte je skvelé. Tieto zápasy si pamätám ako vo sne. Futbal je taký rýchly, že nemáte čas si tieto momenty vychutnať. Keď sa turnaj skončil, uvedomil som si, čo sa stalo, bolo to niečo veľké."

Veteráni

"Veteráni nám, mladým, hovoria, aby sme stáli pevne na zemi, že futbal je len na pár rokov a potom sa všetko skončí. Tiež nám hovoria, aby sme si uvedomili, že sme privilegovaní, že každý by chcel byť v našej situácii."

Xavi

"Xavi kladie veľký dôraz na systém a nápravu našich chýb. Je to veľmi blízky tréner, je vidieť, že bol hráčom, je pre nás veľmi dôležitý."

Jordi Alba

"Jordi bol ku mne vždy veľmi dobrý, mal zásadný vplyv na môj rozvoj. Pomáhal mi na každom tréningu, hovoril mi, ako brániť, ako útočiť. Veľmi mi pomohol aj v národnom tíme. Prišiel som ako nový hráč a on mi povedal, ako Luis Enrique rozostavuje krajných obrancov. Povedal mi, aby som bol pokojný. Vždy mi bol veľmi blízky, vždy mu budem vďačný."

Titul v La Lige

"Real Madrid si nenechá nič ujsť. Určite by chceli vyhrať La Ligu. Je to veľmi ťažký titul, ktorý odmeňuje za konzistentnosť a o ktorý sme bojovali 9 mesiacov. Ľudia si môžu hovoriť, čo chcú, ale vyhrali sme vďaka úsiliu."

Európske súťaže

"V Európe nám chýbala konkurencieschopnosť. V nevhodných chvíľach sme sa stretli aj so zraneniami, bolo veľa nových akvizícií.... Neexistujú však žiadne výhovorky: budúci rok dáme do Ligy Majstrov všetko, je to titul, ktorý chceme najviac."

Súperi

"Súperi, ktorí na mňa najviac zapôsobili, boli Musiala na Majstrovstvách sveta a Kimmich z Bayernu Mníchov. Veľmi ma prekvapil aj Luka Modrić, ktorý má 37 rokov a vyzerá ako 20. Je šialené, ako hrá."

La Masia

"Do Barçy som prišiel, keď som mal 7 rokov, a v klube už nie je nikto z tohto tímu. Od prvého dňa vám hovoria, že futbal je veľmi komplikovaný, že možno jeden alebo nikto z nás nezostane. Aké je tajomstvo úspechu? Povedal by som, že je to kombinácia talentu, tvrdej práce a veľkej obetavosti. Ak máte talent a nie ste ochotní sa obetovať alebo pracovať a zlepšovať sa, nemôžete dosiahnuť nič."

Detstvo

"Moja mama ma zvykla voziť na zápasy metrom. Cestovali sme po celej Barcelone verejnou dopravou, aby sme sa dostali na toľko ihrísk.... Môj otec mal auto, ale stále pracoval. Možno si iné rodiny povedia "to je koniec" a nie sú ochotné toľko obetovať. Keď ste mladí, chýbajú vám aj také veci, ako sú narodeniny priateľov, ktorí chodia na tréningy. Teraz však vidíte, že to všetko stojí za to. Čo som urobil so svojím prvým platom ako profesionál? Kúpil som otcovi Audi Q3."

Rasizmus

"Rasizmus sa nedá nijako ospravedlniť. Nemôžete útočiť na hráča kvôli jeho farbe pleti, bez ohľadu na to, čo robí. Vo futbalovom svete som nemal žiadne problémy s rasizmom, ale stretol som sa s ním na ulici. Ja aj moja rodina. Keď som bol malý, pamätám si, ako som sa chcel hrať v parku a deti mne a môjmu bratovi hovorili, že ich rodiny im nedovolia hrať sa s černochmi. Moji rodičia mali problém nájsť si prácu kvôli farbe pleti. Môjho brata zastavili a bezdôvodne od neho žiadali doklady. Povedali: "Čo tu robíš?" len kvôli farbe pleti. Čím vyššie postavenie, tým menej rasizmu na ulici. Problémom je, že ak rodič povie Viníciusovi "zasraná opica", je veľmi pravdepodobné, že jeho syn, ktorý je vedľa neho, to povie čiernemu dieťaťu v škole. Správanie na štadiónoch sa opakuje aj na uliciach. Rasisti urážajú pracovníkov kvôli farbe ich pleti. Nezáleží na tom, či má dotyčný peniaze alebo nie. Pri prvej rasistickej urážke by sa mal zápas prerušiť a už by sa nemal hrať. To by ľudí prinútilo prestať to robiť. Rasizmus na ulici je ťažšie zastaviť, ale vo futbale sa dá niečo dôležité urobiť."

zdroj: CQ
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-05-26 21:05:08
"Pri prvej rasistickej urážke by sa mal zápas prerušiť a už by sa nemal hrať."
S tým súhlasím.
Ale.
Samozrejme že žijeme v mrzkom svete a hneď ma napadlo x možností ako by sa to dalo nepekne zneužiť napr. skupinke asociálov kúpim oblečenie, kúpim lístky tam a tam a poviem že vtedy a vtedy majú skandovať toto a toto.
Keď zápas skontumujú v neprospech domácich samozrejme, tak dostanú ešte 10 násobok. Preto prípady podobného razenia zatiaľ neukončujú zápasy, podľa mňa...
Lebo keby sa už zápas nemal hrať, čo s tým ďalej, to predsa nie je koniec udalosti.
Možno by nakoniec neboli potrestaní domáci kontumáciou ale:
- zápas by sa niekedy opakoval
- pred prázdnym hľadiskom a neskoro večer za trest
- divákom by nejako museli vrátiť vstupné
- ťažko hľadať v preplnenom kalendári termín
- mužstvo pri opakovačke bude práve z formy
- nestihli by byť nominovaní "správni" rozhodcovia
- Tell A Vision práva
- atď atď...
Proste celá udalosť ukončenia zápasu by musela byť zo všetkých strán vopred legislatívne ošetrená, schválená a daná na známosť.