Tréner FC Barcelona absolvoval tlačovú konferenciu pred zajtrajším ligovým zápasom proti Malorke. Ide o výnimočné stretnutie, nakoľko pôjde o posledný zápas v histórii na starom Camp Nou a tiež rozlúčku Jordiho Albu a Sergia Busquetsa.

"Ťažko nájsť lepšiu motiváciu ako rozlúčiť sa s Camp Nou, ktorý je plný histórie, a rozlúčiť sa so Sergiom Busquetsom a Jordim Albom. Chceme odohrať skvelý zápas, aby sme zvíťazili a ukázali našu najlepšiu verziu."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Jordi Alba oznámil, že opúšťa Barcelonu. Čo si o tom myslíš? Myslíš si, že je to najťažšia časť tvojej práce?

"Neviem, či je to najťažšia vec, ale určite je to jedna z najťažších. Riadim ľudí, s ktorými ma spája veľmi veľa vecí. Dokážem rozlíšiť, do akej miery ide o priateľstvo a do akej o profesionalitu. Som tréner Barçy a robím rozhodnutia, z ktorých mnohé sú bolestivé. Pre mňa je najdôležitejší tím."

[Laia Col, RAC1] Toto je posledný zápas na Camp Nou.... Ktorý moment bol tvoj najobľúbenejší?

"Fíha... Asi by som si vybral rozlúčku na Camp Nou. Dôležitý bol aj debut, tituly.... Ale aj ľudia, sympatie..."

[Xavi Lemus, TV3] Čo si myslíš o tom, že si posledným trénerom, ktorý vyhral majstrovský titul na starom Camp Nou?

"Premýšľal som o tom, bude to dojímavá, ale aj smutná rozlúčka. Zažili sme tu toľko vecí. Je to veľa emócií. Budeme sa snažiť urobiť čo najlepšiu rozlúčku. Ale na druhej strane je to všetko aj pre spoločné dobro, aby sme mali nový Camp Nou."

[Albert Hernández, TVE] Ako veľmi je v šatni dôležité, aby Lewandowski vyhral Pichichi a Ter Stegen Zamora?

"Je to jeden z cieľov. Po dvoch prehrách v rade chceme ukončiť sezónu víťazstvom. Chceme si zápas užiť a ukončiť sezónu s dobrými dojmami. Chceli by sme, aby sa Robert stal Pichichi, chceli by sme, aby sa Marc stal brankárom s najmenej inkasovanými gólmi a s najväčším počtom čistých kont..."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Odchod Piquého, Busquetsa a Albu v priebehu niekoľkých mesiacov.... Neobávaš sa, že tím príde o vodcov?

"Samozrejme, že nám budú chýbať. Busi a Alba boli v šatni veľmi dôležití. Nakoniec si úlohy určia sami. V prvom, druhom, treťom týždni už môžete vidieť rôzne typy líderstva. Niektorí musia urobiť krok vpred. Nemám obavy. Budú nám chýbať, ale nebudú žiadne problémy. V šatni bude poriadok."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Jules Koundé v posledných hodinách na sociálnych sieťach napísal, že nikdy nepožiadal o odchod z Barcelony.... Pokiaľ vieš povedať, aký bol rozhovor s Koundém? O čo ťa požiadal? Chápe situáciu klubu a tímu? Je pre teba nedotknuteľný?

"Túto otázku ste mi položili už pred štyrmi dňami a ja som vám odpovedal. S Koundém nebude žiadny problém a vy píšete, že je problém. Teraz hovorím, že žiadny problém nie je, a vy to pravdepodobne napíšete znova. Hovorím s hráčmi. Hovoril som s Koundém a nie je žiadny problém. Ani jeden. Bol to veľmi dobrý, zdravý rozhovor. Jules je veľmi dobrý chlap, profesionál. Pre mňa je kľúčovou postavou, hrá na kraji alebo v strede, niekedy ako polovičný ľavý.... Nie je v tom žiadny problém."

[Victor Navarro, Cadena COPE] V Barcelone teraz hrá skupina Coldplay. Všetci si pamätáme pieseň "Viva la Vida", ktorú si každý spája s touto najlepšou Barçou, s Pepom Guardiolom.... Vieš si predstaviť nejakú pieseň 'Xaviho Barçy'? V akom štýle by si chcel takúto pieseň?

"Nuž, požiadali by sme skupinu Coldplay, aby nahrala novú! (smiech). Čo sa týka hudby... Dídžeji sú hráči. Zvyčajne idem na zápas v inom autobuse a oni si vo svojom hrajú, čo chcú. Ale ak zaznie "pieseň najlepšej Barçy v histórii", znamená to, že sme sa zapísali do histórie. Kiežby sme sa do histórie zapísali znova a mali k tomu pieseň."

[German García, Radio Nacional] Začal si sa už zaujímať o novú sezónu s cieľom presťahovať sa na Montjuïc?

"Myslím, že to nebude ľahké. Spotify Camp Nou sme cítili z veľmi blízka, ako náš domov, naše prirodzené prostredie.... fanúšikovia odviedli v tejto sezóne skvelú prácu. Teraz sa musíme presťahovať do nového domova. Predovšetkým potrebujeme, aby fanúšikovia pochopili, že to nebude jednoduchá sezóna. Dúfam, že táto podpora z Camp Nou sa prenesie aj na Montjuïc."

[Santi Ovalle, Cadena SER] Pedri má nejaké zdravotné problémy a Španielsko hrá v júni Ligu Národov. Uprednostnil by si, aby v lete odpočíval?

"Máme priamu komunikáciu s federáciou, dobre si rozumiem s trénerom Luisom de La Fuente. Myslíme si, že Pedri potrebuje odpočinok. Má svalové problémy a často sa obetoval, aby bol pripravený na zápasy. Odkedy prišiel do Barcelony, odpočíval veľmi málo."

[Anais Marti, La Vanguardia] Myslíš si, že je to koniec určitej etapy? Lídri odišli, sú tu mladí hráči, presun na Montjuïc...?

"Ja si myslím, že táto sezóna už začala novú etapu. Teraz meníme Camp Nou za Montjuïc. Nemám však pocit, že ide o "generačnú výmenu". Skôr o prirodzený vývoj tímu. Balde prinútil Albu hrať menej. Busquets hral veľa, ale nemal prirodzeného nástupcu, takže na tento post potrebujeme špičkový prestup."

[Albert Roge, Jijantes] Hovoril si nedávno s Ansu Fati? Zostane alebo odíde?

"Nehovoril som s ním o tom. Nepoznáme ekonomickú situáciu klubu, nevieme, aká je otázka finančného fair play. Nie je to len otázka Ansu, ale aj ostatných hráčov, či hráči odídu alebo prídu. Toto začneme plánovať už teraz, ale nevieme, aká bude situácia."

Ako si spomenul, prioritou je nájsť náhradu za Sergia Busquetsa. O akom hráčskom profile uvažujete, čo budete hľadať? Počuli sme o Amrabatovi, Zubimendim.... Kto by sa podľa teba mohol v budúcnosti stať defenzívnym záložníkom Barcelony?

"Chceme, aby bol kompletným hráčom, ale zároveň chceme, aby bol najlepšou náhradou za Busquetsa, a to nebude ľahké. Ako som už spomenul, všetko závisí od finančnej fair play situácie, od ekonomickej situácie klubu a na základe toho sa budeme rozhodovať. Potrebujeme hráča, ktorý hrá na tomto poste, ktorý je fyzicky silný, ktorý vyhráva súboje, s taktickou inteligenciou, musí sa cítiť pohodlne s loptou, pretože v tom chceme pokračovať."

[Mas Que Pelotas] Trval si na tom, aby Sergio Busquets zostal. Aká bola situácia s Jordim Albom? Chcel si, aby zostal ešte jednu sezónu?

"Bolo to Jordiho osobné rozhodnutie, rozhodol sa odísť, on bol ten, kto urobil prvý krok. Povedal mi, že je najlepší čas odísť z klubu. Nebudem citovať celý rozhovor, ale bol pozitívny. Jordi nám v mnohých momentoch veľmi pomohol, bol príkladom a ja to očakávam."

Ako si vysvetľuješ neschopnosť Barcelony získať hráča podobného Busquetsovi z La Masie? Je pre teba prekvapením, že takého futbalistu nemáte?

"Myslím, že sme ho mali. Sampera, Romeua... Je to preto, že Busquets bol na svojom poste taký dobrý, že sa nedokázali presadiť. Rovnako to bolo aj s Yayom Tourém, musel odísť do iného klubu, a to hovoríme o fantastickom hráčovi. To, čo sa stalo s Busquetsom, nebolo normálne, z 50 zápasov odohral 48 alebo niečo podobné, takže futbalista zvažuje, či odísť a hľadať svoju šancu v inom tíme. Teraz musíme nájsť náhradu. Možno nemáme v klube ideálneho kandidáta, takže sa musíme pozrieť von."

[Iniestazo] Tvoja prvá celá sezóna vo funkcii trénera sa blíži ku koncu. Ako sa pozeráš na tím? Je na mieste, na ktorom si ho chcel mať?

"V niektorých aspektoch áno. Myslím si, že sme mali dobré momenty, ale aj zlé momenty, keď sme neboli dobrí, a tým sa zaoberám. Musíme sa zamerať na pozičnú hru, hru s loptou, robiť lepšie rozhodnutia, lepšie útočiť a dostať z našich hráčov to najlepšie. Uznávam, že som skúšku zvládol, ale usilujem sa o vyššie známky.

Chápeš, prečo v Španielsku nemáme technológiu Goal-line a spoliehame sa len na systém VAR?

"Videli sme to tento týždeň. V zápase s Españolom boli pochybnosti, či lopta prešla cez bránkovú čiaru alebo nie. V klube sa snažíme o dokonalosť a mala by sa o ňu snažiť aj liga, aby sme sa vyhli takýmto situáciám."

Guardiola opäť vyhral Premier League. Myslíš si, že Pep zmenil futbal?

"Áno, pre mňa je Pep človek, ktorý mal najväčší vplyv na futbal od začiatku svojej trénerskej kariéry v roku 2008, teda za posledných 15 rokov. Tréneri väčšinou išli za Guardiolovou filozofiou alebo proti nej. On ovplyvnil futbal obrovským spôsobom, bezpochyby najviac za týchto posledných 15 rokov. Je to skvelý tréner a vzor pre mnohých z nás."

[David Ibañez, Mediaset] Ako veľmi si teraz unavený v porovnaní s minulou sezónou. Tréneri tu veľmi trpia, ako sa s tým vyrovnávaš?

"Ako vidíte, moja vlasová línia sa posúva čoraz vyššie. (smiech) Je to normálne, človek veľa trpí. Boli dni, ktoré sú veľmi komplikované, keď prehrávate a ste za to zodpovedný, snažíte sa udržať morálku tímu, ale som veľmi vďačný, že som tu. Ak tu nie ste, chcete tu byť. Keď ste šťastní, je to skvelé, ale keď prídu horšie chvíle, cítite sa ako tréner veľmi osamelý. Stáva sa to každému z nás. Som veľmi spokojný s tým, ako sa tu v Barcelone všetko podarilo."

[Paula Muriel] Chcela by som sa ťa spýtať aj na Guardiolu. Pep povedal, že ako pozná Španielsko, problém s rasizmom sa nevyrieši. Súhlasíš s tým?

"V tomto ohľade s Pepom nesúhlasím. Zvyčajne s ním súhlasím, ale myslím si, že je to otázka výchovy. Musíme sa rozvíjať, nemôžeme stáť na tom istom mieste, musíme sa zmeniť. Keby hráči v poslednom zápase odišli z ihriska, možno by sa niečo zmenilo. Myslím si, že deti by mali vidieť, že urážať nie je správne. Nie je normálne urážať mňa a moju prácu, preto musíme niektoré veci zmeniť. Nesúhlasím s Pepom. Musia existovať nejaké zákony, pravidlá, ktoré sa budú dodržiavať v boji proti rasizmu."

[Jordi Blanco, ESPN] Pýtali sa ťa na tvoje spomienky na Camp Nou a spomenul si Schustera. Keď Schuster odišiel, Barcelona za neho nemohla nájsť náhradu a napriek tomu bola úspešná. Mohla by sa teraz, keď odchádza Busquets, situácia zopakovať? Možno vzhľadom na osobnosť tímu nie je potrebné hľadať náhradu.

"Myslím si, že je to dôležité. Musíme nájsť ten kúsok skladačky, v mojom systéme je to pre mňa veľmi kľúčový hráč. Busquets zohral v tejto sezóne dôležitú úlohu, takže za neho musíme nájsť náhradu, aby sme mohli v budúcej sezóne súťažiť."

Ak porovnáme tím, ktorý si prebral, a ten, ktorý máš teraz, zostane v ňom len 9 hráčov. Ako sa ti podarilo zmeniť a riadiť tím za taký krátky čas?

"Ak sa nedarí, určité veci sa zmenia. Každú sezónu nám odišli a prišli štyria alebo piati futbalisti. Každý rok musíte posilniť mužstvo. Ak sme teraz vyhrali ligu a Superpohár, budúci rok musíme opäť vyhrať titul, Ligu Majstrov... Je to pre mňa prirodzený proces."

zdroj: BarçaTV
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2023-05-27 22:17:51
... zase kopec kecov. Blb. Ak by skutočne chcel čisté kontá pre Stegena, tak by dal poriadne zostavy. Tieto zápasy by malo byť odporúčané pozerať len s pripraveným papierovým sáčkom. Pripomína mi to, ako zosabotoval Európsku ligu Alonsom a Piquém. Jeho terajšie zostavy sú ani ryba ani rak - ani moc slabé, aby dal napríklad možnosť mladým, ale ani moc silné, veď načo, treba hráčov šetriť. A potom sú z toho iba také výsledky, že Barcelona vyzerá akoby bola v pásme zostupu, no hanba, škoda vôbec pozerať. Takto si majú veriť na Ligu majstrov?