Tréner FC Barcelona Xavi Hernández sa zúčastnil tlačovej konferencie po včerajšom zápase proti Malorke, na ktorej odpovedal na otázky novinárov.

Veľa emócií, že?

"Je to veľmi emotívny deň, keď sa lúčime s Jordim a Sergiom. Sú to dve legendy Barcelony. Pre mňa sú vôbec najlepší na svojich pozíciách. Boli pre nás veľmi dôležití a v šatni boli príkladom. Som šťastný, pretože obaja si takúto rozlúčku zaslúžili."

Je to historický moment, keď sa lúčite s Camp Nou po náročnom prechodnom období, však?

"Áno, keď som prevzal funkciu, klub prechádzal ťažkým obdobím. Myslím si, že sa z toho pomaly zotavujeme. Klub sa teraz nachádza v oveľa lepšej situácii. Na Montjuïc však budeme potrebovať rovnakú podporu ako na Camp Nou."

Ansu Fati strelil dva góly. Chce ukázať, že s ním môžeš počítať aj v budúcej sezóne a nechce Barçu opustiť.

"Odohral skvelý zápas, strelil dva góly, veľa pracoval a bol plný energie. Absolútne nič sa však nemení. Čoskoro uvidíme, ako na tom budeme. Nie je to však odkaz pre Ansu, ale pre všetkých. Uvidíme, koho môžeme priviesť, aby sme boli konkurencieschopní a posilnili tím."

Zlou správou je zranenie Baldeho. Ako sa cíti?

"Pre mňa bol tento faul cez čiaru. Ale je to futbal, hráči hrajú s intenzitou, nemôžeme kontrolovať túto silu. Nie je to také zlé, nič nie je úplne zlomené, ale čiastočne áno. Viac budeme vedieť po zajtrajších testoch. Zatiaľ to vyzerá tak, že bude pauzovať 6-7 týždňov."

Videli sme video s najlepšími momentmi z histórie Camp Nou. Ktorý moment je pre teba najvýnimočnejší?

"Je ich veľa. Johan, 5:0 proti Realu, hviezdne momenty: Messi, Ronaldinho.... Puyol, ktorý bol zbožňovaný.... Na tento štadión mám veľa neuveriteľných spomienok. Je to emotívny deň."

Prestupy

"Nebudeme nečinne stáť. Máme naplánovaných niekoľko scenárov. A: Posilníme sa, ako budeme chcieť. B: posilníme na polovicu. C: neposilníme vôbec. Veľa závisí od fair play. Bohužiaľ, zdedili sme takú ekonomickú situáciu a nie inú."

Existuje možnosť, že uvidíme ešte aspoň niekoľko minút Xaviho hrať po boku Iniestu a Busquetsa?

"Nie, ak chcete, môžem nosiť dres, ale nie som pripravený hrať. Busquets bude odteraz odpočívať. Odchádza z Barçy a pravdepodobne nepôjde do Viga. Toto bol posledný zápas Sergia Busquetsa, rovnako ako Jordiho Albu. Dávame im odpočinok, ktorý si zaslúžili."

Počuli sme skandovanie na Messiho počesť. Aké sú šance, že bude hrať na Montjuïc?

"Všetci ho máme radi. Je to najlepší futbalista všetkých čias. Závisí to predovšetkým od neho. On rozhodne."

Bude teraz Sergi Roberto prvým kapitánom?

"Je to futbalista, ktorý je vzorom. So svojimi spoluhráčmi sa rozpráva oveľa viac, ako si ľudia myslia. Má tiež väčšiu osobnosť, než si ľudia myslia. Je veľmi podceňovaný, jeden z najviac nedocenených hráčov, ktorých som videl. Bezpochyby bude skvelým kapitánom."

Počítaš s Ferranom Torresom aj v budúcej sezóne?

"V súčasnosti sú definitívne rozhodnuté len odchody Albu a Busquetsa. Nič iné nemôžem oznámiť."

Máš pocit, že ľavá strana obrany je lepšie chránená ako stred poľa vďaka Alejandrovi Baldemu?

"Áno, povedal som, že ľavá obrana nepotrebuje posily, máme Marcosa a Baldeho. Naopak, budeme hľadať prirodzeného nástupcu Busiho."

Na ktoré zo stretnutí na Camp Nou budeš ako tréner spomínať najviac?

"Je to ťažké. Bolo tam niekoľko veľmi dobrých momentov a niekoľko horších. Boli aj veľkolepé, ako napríklad Kessiého gól v záverečných minútach, ktorý nám veľa dal z hľadiska víťazstva v lige. Výsledok 4:2 proti Atléticu bol pre nás meradlom, že môžeme konkurovať veľkým tímom. Boli tam aj skvelé zápasy proti Villarrealu, Atléticu. Bolo veľa zápasov, nemôžem vybrať jeden."

Zaslúži si Messi rozlúčku ako dnes?

"Áno, samozrejme. Všetci sa zhodneme, že si zaslúži takúto rozlúčku, poctu.... Uvidíme."

zdroj: YT La Liga
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-05-29 07:49:46
Roberto je perfektný kapitán hlavne keď nehraje a ma byt prvý kapitán, to ako v Reále bol Marcelo v jeho poslednej sezóne ani nehral ale hlavne ze bol prvým kapitánom
2023-05-29 08:26:34
"ľavá obrana nepotrebuje posily, máme Marcosa a Baldeho"

Bože...Hlavně ať je Balde zdravej co nejdřív