Xavi Hernández poskytol rozhovor katalánskemu denníku Sport, v ktorom otvorene hovoril o možnosti návratu Lea Messiho do FC Barcelona. Tréner ubezpečil, že nemá žiadne pochybnosti o Argentínčanovom pozitívnom vplyve na hru Blaugranas.

 Má Messiho návrat zmysel, keď sa toľko hovorí o prestavbe?

"Áno, pre mňa to má zmysel. Z hľadiska toho, čo robím, teda na futbalovej úrovni, pre mňa niet pochýb, že ak sa Messi vráti, pomôže nám na futbalovej úrovni. O tom som informoval prezidenta. Nepochybujem o tom, že nám pomôže, pretože je stále rozhodujúcim hráčom, pretože je stále hladný, pretože je víťazom, pretože je lídrom a pretože je aj iným hráčom. Nemáme Barçu s takým talentom, aký sme mali napríklad v roku 2010. A čo by priniesol Messi? Priniesol by talent. Finálnu prihrávku, štandardné situácie, góly.... v záverečnej tretine je to iný futbalista ako všetci ostatní. Preto pre mňa niet pochýb, že by nám priniesol veľa, ale záleží to od neho. Nakoniec si myslím, že Leo je momentálne v situácii, ktorá je pre neho priaznivá. O tom niet pochýb."

Hovoríš s ním často?

"Áno, rozprávam sa s ním. Je pravda, že v ére po Messim sme už vyhrali a to má mimoriadnu hodnotu. Možno sa to nedoceňuje, ale ako culés sme sa obávali, čo budeme robiť, ak Leo odíde.... No Barça prežila. Myslím si, že sme veľmi dobre prebudovali mužstvo a táto liga a tento Superpohár majú tú veľkolepú hodnotu, že sme to dokázali bez najlepšieho hráča v histórii tohto klubu a svetového futbalu, čo má veľkú hodnotu."

Na poslednej tlačovej konferencii si povedal, že to závisí od neho, zatiaľ čo doteraz sme si mysleli, že kľúčom je finančné fair play. Čo je kľúčom k jeho rozhodnutiu? Existujú pochybnosti v jeho okolí?

"Je ťažké vžiť sa do kože hráča, ktorý vyhral všetko. Je to ťažké, však? Neviem, aké pochybnosti by som mohol mať. Možno to, že ide o ďalší projekt, že odchádzajú dôležití hráči, ktorí majú s Leom veľmi dobré vzťahy, ako napríklad Busi a Jordi. Neviem, nie som v jeho hlave. Myslím si, že som mu to dal veľmi jasne najavo prostredníctvom vzťahu, ktorý s ním mám. Dvere sú tu pre neho otvorené. Ak chce prísť, nemám ako tréner žiadne pochybnosti, žiadne, žiadne. Myslím si, že by nám priniesol veľa."


KLIKNI SEM a vyber si svoje tričko!

Zmení sa táto Barça, ak príde Messi?

"Nie, bude prakticky rovnaká, rovnaká myšlienka a model. Leo by mohol hrať na rôznych pozíciách, na rôznych postoch: ako falošná deviatka, ako krídlo, ako interior a dokonca aj v rozohrávke, odkiaľ by mohol dať finálnu prihrávku. Leo sa stal takmer stredným záložníkom, takmer ako tvorca hry, a má túto kvalitu v poslednej tretine ihriska. Je pravda, že možno stráca svoju dynamiku, ale na Majstrovstvách sveta sme videli aj pozoruhodného Messiho s dynamikou. Myslím si, že má pred sebou ešte roky na veľmi vysokej úrovni. Niet pochýb o tom, že by nám pomohol."

Netrpel by tím v defenzíve?

"Odpoveďou je vždy mužstvo. V konečnom dôsledku nemôžete od Dembélého požadovať rovnakú úroveň defenzívnej činnosti ako od Koundého. Krídelník sa mnohokrát stratí a v 80. minúte sa nevráti tak ako v 20. minúte. V konečnom dôsledku sú práca a povinnosti pre všetkých rovnaké. Videli sme to na príklade Roberta Lewandowskeho, hráča svetovej triedy, ktorý sa veľmi dobre adaptoval na náš vysoký pressing, na pressing po strate lopty, na náš nízky a stredný blok..... To isté platí aj pre hráčov, ktorých môžeme priviesť."

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
lojzo Premium
2023-05-29 20:34:34
Jasné, že to má zmysel, Leo nám môže dať veľmi veľa.
2023-05-29 23:22:22
Už som to kdesi písal, že Busi rokuje s arabmi, hneď po večeri s Letom to bali aj Jordi. Luis vraj končí v Grémiu a Ney je podľa všetkého tiež na ceste preč z PSG. Aby to nebolo tak, že ich ten šejk vezme všetkých naraz. No a, nezabudnime na Lucha. Vraj má aj ponuku od arabášov. Tak si to teraz spočítajte hypoteticky. Tréner Lucho, útok MSN, zálohu bude dirigovať Busi a LB Jordi, a to som zabudol ešte na nejakého brankára, ktorý vzišiel z La Masie, že vraj ide do tej Ligy. Trochu veľa zhodných udalostí sa rysuje. Nikde som nečítal o konkrétnych ponukách len o záujmoch o daných menovaných. Ale čo ak ide o jeden jediný klub?