Nasledujúce týždne budú pre Barcelonu kľúčové nielen z hľadiska finančného fair play. Ako píše katalánsky denník Mundo Deportivo, blíži sa ukončenie informačného konania, ktoré sa začalo koncom marca v súvislosti s "prípadom Negreira". UEFA poverila jeho vykonaním Švajčiarov Jeana Samuela Leubu a Mirjana Kollera.

Existujú tri možné scenáre pre FC Barcelona po ukončení uvedeného konania. Najpriaznivejším pre katalánsky klub bude uzavretie prípadu bez akýchkoľvek disciplinárnych dôsledkov. Druhým a najhorším scenárom v záujme Blaugranas je, že klub bude dočasne vylúčený z Ligy Majstrov. Mohlo by sa tak stať v súlade s článkom 4.2 pravidiel najvyššej európskej súťaže.


Ak UEFA na základe všetkých skutočností a dostupných informácií dospeje k uspokojivému záveru, že klub bol od nadobudnutia účinnosti článku 50.3 stanov UEFA, t. j. od 27. apríla 2007, priamo a/alebo nepriamo zapojený do akejkoľvek činnosti zameranej na organizovanie alebo ovplyvňovanie výsledku zápasu na národnej, resp. medzinárodnej úrovni, UEFA vyhlási klub za nespôsobilý. Takýto zákaz bude platiť len počas jednej futbalovej sezóny. Pri prijímaní svojho rozhodnutia sa UEFA môže opierať o rozhodnutie národného alebo medzinárodného športového orgánu, arbitrážneho súdu alebo štátneho súdu, ale nie je ním viazaná. UEFA môže upustiť od vyhlásenia klubu za nespôsobilý, ak je presvedčená, že vplyv rozhodnutia prijatého v súvislosti s tými istými skutočnosťami národným alebo medzinárodným športovým orgánom, rozhodcovským súdom alebo štátnym súdom už mal za následok zabránenie účasti tohto klubu v klubových súťažiach UEFA.


V tomto prípade a vzhľadom na naliehavosť veci, keďže by ovplyvnila nasledujúci ročník Ligy Majstrov, by sa prípad dostal priamo na odvolací orgán UEFA. Proti tomuto rozhodnutiu sa môže klub vždy odvolať a požiadať o preventívne opatrenia na Športovom arbitrážnom súde.

Posledným scenárom je, že Komisia UEFA pre kontrolu, etiku a disciplínu rozhodne o otvorení mimoriadneho spisu, čo by však zostalo bez okamžitých sankcií a na úkor budúceho riešenia trestného konania začatého v Španielsku v súvislosti s vyplatením sumy bývalému prezidentovi CTA. Nepochybne ide o rozhodnutie UEFA, ktoré poznačí najbližšiu budúcnosť FC Barcelona.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2023-05-30 09:18:08
Tak myslim ze je naivni si myslet, ze Barca vyvazne bez trestu, kdyz to vsechno je soucast “honu na Barcelonu” z vyssich mist a jako “odplata” za Superligu. V kazdem pripade si za vsecale Barca muze sama - od hloupych prevodu penez az po usilovani o nesmyslnou Superligu bez budoucnosti a navic v jednom chomoutu s RM… Byvaly vedeni zkazilo co mohlo, rozlozilo tym, rozkradlo, co se dalo a nakoupilo nedmyslny hrace, ktery s velkou ztratou v lepsim pripade prodalo… A ted si to Barca bude nekolik dalsich let vyzirat i s uroky brz vetsi perspektivy na evropsky trofeje. Messi by byl blazen, kdyby do takovyho klubu sel… Jediny plus pro nej, ze uz tam neni parazit Pique, ktery (nejen) jeho z klubu vystipal…
2023-05-30 10:40:58
Blbost, nie je o com pisat?