Xavi poskytol ďalší rozhovor, tentoraz pre katalánsku televíziu TV3, v ktorom komentoval cestu, ktorú Barcelona prešla od jeho príchodu. Tréner upriamil pozornosť na nespravodlivé porovnávania s Guardiolom a niektorými toxickými prvkami prostredia Blaugranas. Vyjadril sa aj ku kritike svojho kádra a k vypadnutiu z Ligy Majstrov.

Zhodnotenie sezóny

"Skvelá sezóna, najmä vzhľadom na to, odkiaľ sme prišli. Prišli sme sem v novembri 2021, boli sme 9. v tabuľke a s tímom v polodepresívnom stave. Ľudia potrebovali takúto sezónu. Dali sme do toho všetko, zamestnanci, hráči, riaditelia aj fanúšikovia. Počas osláv v uliciach Barcelony si zo mňa hráči robili srandu, pretože som sa najviac zabával ja. V mnohých momentoch som trpel. Ako tréner to prežívate s trojnásobnou intenzitou, v dobrom aj zlom, ste zodpovedný za všetko. Hovorí sa o Xaviho lige a ja to vnímam ako nespravodlivé, ale nespravodlivé je aj to, keď vás za všetko obviňujú."

Liga Majstrov

"Pocit, že nemôžeme súťažiť v Európe, bol veľmi ťažký, jeden z najhorších, aké som ako tréner zažil. Nedokázali sme to stráviť. Je to pre tento tím naďalej úloha. Musíme súťažiť a usilovať sa o všetko. Musíme sa dobre posilniť."

Laporta

"Stretol sa s klubom, ktorý bol na športovej a finančnej úrovni v úpadku. Sme v druhom roku post-Messiho éry a veľmi sme trpeli. Laporta je veľmi odvážny človek, dodáva nám sebavedomie a istotu. Prináša charizmu, pozitívny prístup a vodcovstvo. Cítime sa ako rodina. Viem, čo si počas sezóny vytrpel, ale nakoniec to dopadlo celkom dobre."

Finále Superpohára

"Bol to najlepší zápas sezóny. Odchádzal som s pocitom, že sme mohli vyhrať aj vyšším gólovým rozdielom. Toto stretnutie má veľkú zásluhu, pretože sme porazili kompletný Real Madrid, ktorý má pôsobivý tím."

Porážka proti Realu

"Po prehre na Bernabéu som sa stretol s tímom, požiadal som zvyšok štábu, aby ma nechali s hráčmi osamote, pretože tento zápas bol jediný, v ktorom som videl, že nám chýbala duša. Chýbala vášeň a tie hodnoty, ktoré som žiadal od začiatku, prístup, rešpekt a úsilie. Všimol som si, že s tímom nie je niečo v poriadku, a stretol som sa s nimi na dlhší čas. Povedali sme si veci z očí do očí, vďaka čomu sme boli jednotnejší ako kedykoľvek predtým."

Toxické prostredie

"V Barcelone sú ľudia, ktorí chcú, aby sme prehrávali. Uprednostňujú priateľstvá, nie klub. Ľudia, ktorí sú priateľmi bývalých trénerov, bývalých prezidentov... Nechali sme sa uniesť kamarátstvom. Chýbala podpora od ľudí okolo nás. Som jedným z tých, ktorí čítajú noviny a sledujú športové programy o Barçe, videl som veľmi ostrú kritiku štábu ako vinníka tejto situácie. Barça je najťažší klub na svete, čokoľvek by ste urobili, nikdy to nestačí, vždy niečo chýba."

Guardiolov tieň a porovnania

"Postava Pepa na mňa ako trénera dolieha. Nemyslím si, že je to fér. Stalo sa mi to už počas mojej futbalovej kariéry. Každý musí túto stránku obrátiť. Nie je fér, že nás porovnávajú s Barcelonou z roku 2010 alebo 2012."

Zamestnanci

"Môj brat Oscar s nami nie je z rodinných dôvodov, je s nami preto, že je skvelý tréner, mohol by byť prvý, rovnako ako Sergio Alegre. Všetci, ktorí so mnou pracujú, sú veľkolepí a veľmi profesionálni. Tridente (David Prats, Sergio García a Toni Lobo) boli futbalisti a vedia, ako sa správať k šatni Barçy. Či už sú to bratia alebo priatelia, sú výnimoční. Jeden barcelonský denník kritizoval môj tím za nedostatok skúseností. Veľmi sa ma to dotklo a považoval som to za veľmi nespravodlivé."

Predĺženie zmluvy

"Skôr ako neskôr si budeme rozumieť. Som si vedomý toho, že urobia maximum a nebude s tým žiadny problém. Dúfam, že zostanem dlhé roky, prípadne zmluvu predĺžime."

Prípad Negreira

"Výbuch tejto témy nám veľmi ublížil a poškodil nás ako inštitúciu. Vieme však, že rozhodcu sme nikdy nekúpili a pocit nevraživosti bol na všetkých ihriskách veľmi veľký, ale namiesto toho, aby destabilizoval skupinu, nás spojil."

Odchod Piquého a Jordiho Albu

"Keď musíte robiť rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s tým, čo by chcel hráč, začína to byť ťažké. Musel som Piquému povedať, aby sa trochu stiahol, že bude hrať menej. Bolo pre mňa ťažké aj spať, pretože sme spolu hrali dobre. Pokiaľ ide o Jordiho Albu, máte pocit, že ako priateľ zlyhávate, ale musíte uprednostniť tím. Stalo sa mi to s Luisom Enriquem, nechápete to, máte pocit, že by ste mali hrať po toľkých rokoch v základnej zostave. Jordi sa nahneval, musíte to pochopiť. Ale potom sa uskutočnil skupinový rozhovor a on nám povedal, že je stopercentne odhodlaný. A tak to aj bolo, rovnako ako v prípade Piquého. Dokázali odísť v správnej chvíli."

zdroj: TV3
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2023-05-31 19:02:16
Zhrnul to vystizne a korektne. Ak by som to mal trosku nadniest a odlahcit tak myslim, ze teraz maju trosku depresiu divaci z predvadzanej hry.😄 . Ale budme radi za tie dary, no nie ? 😄😄😄
2023-05-31 20:37:53
Velmi rad by som vedel o com sa rozpravali po prehre na Bernabeu...asi im riadne vycistil zaludky 😁