O prípade Lea Messiho sa vo všetkých médiách píše veľmi veľa. Známy novinár Guillem Balagué poskytol svoj pohľad na Argentínčanovu situáciu v BBC. Ten bol už predtým známy svojimi dobrými kontaktmi na ľudí z prostredia Messiho a dokonca napísal jeho životopis.

Balagué sa domnieva, že Messi sa čoskoro rozhodne a zdá sa byť isté, že si nevyberie Barcelonu. Argentínčan sa chce do klubu vrátiť, ale jeho tábor Blaugranas tlmočil, že už nemôže čakať na ponuku, ktorá zatiaľ neprišla. Novinár vo svojom článku brojí proti Kataláncom. Dokonca sa domnieva, že Barcelona spustila mediálnu kampaň, aby všetkých presvedčila, že za to, že sa Messi nevráti na Camp Nou, môže samotný hráč a La Liga. Podľa Balaguého "zmes dezinformácií, poloprávd a priamych lží, ktoré prichádzajú zo spriatelenej tlače, ignoruje skutočnosť, že Barcelona nikdy nepredložila hráčovi ponuku a nemôže zaručiť, že sa jej to podarí do 1. septembra". Dôvodom sú samozrejme obmedzenia finančného fair play, ktoré znemožňujú "akýkoľvek ambiciózny plán na získanie Lea".

Balagué uvádza, že Barcelona si to nechce priznať, len vytvára dojem, že robí všetko pre to, aby Messiho získala späť, a zároveň zo seba zhadzuje zodpovednosť. Dokonca Xavi nedávno povedal, že na 99% závisí od Lea, čo je podľa novinára nepravda, hoci nevylučuje, že to trénerovi povedali a zavádzali ho. Balagué sa domnieva, že Messiho tábor dal jasne najavo, že futbalista je ochotný hrať za akúkoľvek mzdu, ktorá by pomohla Barcelone splniť predpisy finančného fair play, a dokonca hrať zadarmo, hoci by to La Liga neakceptovala a takéto riešenie nepovoľujú ani španielske zákony.

Pokiaľ ide o myšlienku týkajúcu sa Messiho hosťovania z Interu Miami do Barcelony, Balagué uvádza, že ide o nápad amerického klubu, ktorý však nikdy nemal šancu prekročiť štádium rokovaní. V skutočnosti futbalistovi žiadny takýto návrh nebol predložený. Novinár tiež považuje za nezmyselné obviňovať La Ligu, pretože podľa jeho názoru sú pravidlá subjektu na čele s Javierom Tebasom navrhnuté tak, aby chránili kluby vrátane Barcelony pred ruinovaním ich financií tým, že ich lákajú na posilnenie kádra namiesto splácania dlhov alebo zlepšovania infraštruktúry. Podľa Balaguého má prezentácia plánu udržateľnosti ubezpečiť La Ligu, že žiadne dodatočné peniaze nebudú vynaložené spôsobom, ktorý by mohol ohroziť budúcnosť klubu.

Novinár tiež píše, že je na Barcelone, aby využila všetky dostupné prostriedky na zaplatenie Messiho, ale doteraz klub tvrdil, že najprv musí zaregistrovať Gaviho alebo Ronalda Arauja. Balagué sa domnieva, že o niekoľko dní La Liga oznámi Blaugranas, že ich možnosti na výdavky budú veľmi obmedzené. Zaútočil aj na katalánske médiá a tvrdí, že informácie o dohodnutí stretnutia medzi Barcelonou a La Ligou, pretože údajne chýba 40 miliónov eur, sú nepravdivé. Pritom hlavným problémom podľa novinára je, že po príchode Laportu sa dlh neznižuje potrebným tempom a v dostatočnom množstve, aby bol rozpočet na hráčov, ktorí umožnia tímu byť konkurencieschopným v Európe. Treba pripomenúť, že Balagué koncom decembra tvrdil, že Messi sa s PSG dohodol na predĺžení zmluvy.

zdroj: BBC
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

7 komentáre
2023-06-01 08:16:44
Skoda citat .....
2023-06-01 08:54:01
Samozrejme ze Barca sa vezie na Messiho chrbte, ale to iste aj naopak Messi zvysuje svoju cenu, ked je spajany s Barcou plus zvysuje takymi dristami o hrani zadarmo svoj image. Toto robia dlhodobo na objednavku a pritom je to totalna blbost