Včera sa skončila ligová sezóna 2022/23 a my sme sa dozvedeli konečné umiestnenie tímov aj jednotlivcov. Kto sa prebojoval do európskych pohárov, kto zostúpil do Segunda Division a kto sa môže tešiť z individuálnych ocenení?

Liga Majstrov

Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Real Sociedad a Sevilla, ktorá vyhrala Európsku ligu, postúpili do ďalšieho ročníka Ligy Majstrov. Už nejaký čas bolo známe, že Barcelona ukončí sezónu na prvom mieste v tabuľke, Real Sociedad na štvrtom. Neznámou až do posledného kola bolo, ktorý madridský tím sa stane španielskym vicemajstrom. Atlético nakoniec nevyužilo zakopnutie Realu a s Villarrealom iba remizovalo 2:2. Real Madrid tak skončil v tabuľke druhý so 78 bodmi, zatiaľ čo Atlético je tretie so 77 bodmi.

Európska liga

Už niekoľko týždňov bola známa aj účasť Villarrealu a Realu Betis v ďalšom ročníku Európskej ligy. Oba tímy si udržiavali bezpečný odstup pred 7. miestom a zároveň sa príliš nepriblížili k TOP4. Villarreal nakoniec skončil v tabuľke na 5. mieste so 64 bodmi, zatiaľ čo Real Betis skončil na 6. mieste so 60 bodmi na konte.

Európska konferenčná liga

O túto súťaž sa bojovalo až do samého konca, pričom kandidátov bolo až 5: Osasuna, Athletic, Malorka, Girona a Rayo Vallecano. Osasuna nakoniec vďaka víťazstvu 2:1 nad Gironou ukončila sezónu na siedmom mieste v tabuľke s 53 bodmi. Za nimi nasledujú Athletic (51), Malorka (50), Girona (49), Rayo (49) a Sevilla (49), ktorá si v budúcej sezóne zahrá Ligu Majstrov.

Zostupujúci

Toto je najzaujímavejší výsledok posledného kola. Z ligy mohlo vypadnúť až 6 tímov a čierny Peter nakoniec zostal v rukách Realu Valladolid. Pucelov tím iba remizoval s Getafe 0:0. Celta Vigo porazila Barcelonu 2:1, Almería remizovala s Espanyolom 3:3, Valencia remizovala s Betisom 1:1 a Cádiz tiež remizoval s Elche 1:1. Takéto výsledky znamenajú, že do Segunda División zostupuje Real Valladolid, ktorý sprevádzajú Español a Elche. Na miestach 13 až 17 sa nachádzajú Celta (43 bodov), Cádiz (42), Getafe (42) a Valencia (42).

Trofeo Pichichi

Prejdime k individuálnym oceneniam: to najprestížnejšie získal Robert Lewandowski. Nový Pichichi v La Lige strelil v tejto sezóne 23 gólov, čo je najmenej od sezóny 2001/02 a 21 zásahov Diega Tristana z Deportiva La Coruña. Na druhom mieste skončil Karim Benzema s 19 zásahmi, nasledujú Joselu (16), Griezmann (15), Muriqi (15), Borja Iglesias (15) a Enes Unal (14).

Trofeo Zamora

Táto trofej pripadla, samozrejme, Marc-André ter Stegenovi. Nemec ukončil historickú sezónu s 20 inkasovanými gólmi z 38 zápasov, čo je pomer 0,53 inkasovaného gólu na zápas a zabezpečil si prvé miesto v tejto klasifikácii. Na ďalších priečkach sa umiestnili: Jan Oblak (0,71), Aitor Fernández (0,9), Alex Remiro (0,92) a Thibaut Courtois (0,94). Brankár Barçy vyrovnal rekord Paca Liaña v počte čistých kont, ale slabá forma tímu v posledných kolách zanechala škvrnu na výbornej defenzíve a zabránila prekonaniu rekordov.

Trofeo Zarra

Najlepším španielskym strelcom bol so 16 gólmi Joselu. Hráč zostupujúceho Españolu predstihol Borju Iglesiasa (15 gólov), Álvara Moratu (13), Iaga Aspasa (12), Gabri Veigu (11) či Oihana Sanceta (10). Napriek zostupu s Españolom Joselu pravdepodobne čoskoro skončí v Reale Madrid.

Najlepší asistent

Aj keď oficiálne neexistuje špeciálne ocenenie pre najlepšieho asistenta sezóny, v tomto prípade si ju Antoine Griezmann určite zaslúži. Francúz k 15 gólom pridal 16 asistencií, čo je o 7 viac ako druhý Mikel Merino a Vinícius (po 9). Ďalej sú v poradí Rodrygo (8) a Lewandowski, Raphinha, De Paul, Dembélé, Robertone a Brian Olivan (všetci po 7).

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter/fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2023-06-05 10:45:44
Griezmann 15+16 😳 to Atlético mu skvelo sedí
2023-06-05 10:55:03
Já jsem s tím to ročníkem La Ligy s pohledu Barcy hodně spokojenej. Titul + v létě přišlo hodně nových hráčů. To může trvat než se zapracují a i tak to klaplo. No zamrzel mě, ten závěr, kdy se na to úplně vysr..... Nejen porážky, ale i předvedená hra proti dost slabým soupeřům. Takhle by se šampion neměl loučit se sezónou.