Leo Messi poskytol vo svojom dome v Barcelone rozhovor katalánskym denníkom Mundo Deportivo a Sport, v ktorom vysvetlil svoje rozhodnutie prestúpiť do Interu Miami. 

 

21:02 Leo Messi: "Rozhodol som sa prestúpiť do Interu Miami. Ešte nie je všetko úplne uzavreté, chýbajú niektoré detaily, ale rozhodli sme sa pokračovať na tejto ceste práve tam."

21:06 Leo Messi: "Áno, pravda je, že som sa, samozrejme, veľmi chcel vrátiť, veľmi som sa tešil z možnosti vrátiť sa, ale na druhej strane, po tom, čo som zažil, a po mojom odchode som sa nechcel znovu ocitnúť v rovnakej situácii: čakať, čo sa stane, a nechať svoju budúcnosť takpovediac v rukách niekoho iného."

21:07 Leo Messi: "Chcel som sa rozhodnúť sám, myslel som na seba a svoju rodinu. Hoci som počul, že La Liga všetko prijala a že je všetko v poriadku, aby som sa mohol vrátiť, bolo potrebné urobiť ešte veľa ďalších vecí. Počul som, že musia predať hráčov alebo znížiť ich platy, a pravdou je, že som to nechcel absolvovať ani byť zodpovedný za čokoľvek, čo s tým všetkým súvisí. Počas mojej kariéry v Barcelone ma už obvinili z mnohých vecí, ktoré neboli pravdivé, a bol som trochu unavený, nechcel som to všetko prežívať."

21:09 Leo Messi: "Keď som musel odísť, La Liga súhlasila s mojou registráciou a nakoniec sa to nepodarilo. No bál som sa, že sa to zopakuje a budem musieť zvoliť rovnakú cestu ako vtedy, keď som musel prísť do Paríža, zostať s rodinou dlho v hoteli, pričom moje deti chodili do školy a stále žili v hoteli... Chcel som urobiť vlastné rozhodnutie, a preto sa môj návrat do Barçy neuskutočnil."

21:11 Leo Messi: "Hoci by som si to veľmi želal, nestalo sa tak. Som tiež v štádiu, keď chcem trochu ustúpiť z centra pozornosti a viac myslieť na svoju rodinu. Ako som povedal pred chvíľou, dva roky som bol na tom s rodinou tak zle, že som si to neužil. Mal som jeden mesiac, ktorý bol pre mňa veľkolepý, pretože som vyhral Majstrovstvá sveta, ale inak to bolo pre mňa ťažké obdobie. Chcem sa vrátiť k tomu, aby som si užíval, aby som si užíval svoju rodinu, svoje deti, každodenný život.... Preto som sa rozhodol nevrátiť sa do Barcelony."

21:12 Leo Messi: "Dôvody? Chcel som sa rozhodnúť sám a nečakať znova na to isté, čo sa už stalo. Ako som už povedal, po tom, čo som, vďaka Bohu, dosiahol všetko a konečne vyhral Majstrovstvá sveta, po ktorých som tak veľmi túžil, som chcel hľadať aj niečo iné a trochu pokoja."

21:13 Leo Messi: "Moja rodina bola veľmi nadšená zo všetkého, čo počula, ale zároveň sme neboli takí nadšení, pretože sme v skutočnosti stále nevedeli, čo sa môže stať, ale samozrejme, veľmi sa chceli vrátiť."

21:14 Leo Messi: "Nikdy sme nechceli odísť, bolo to veľmi ťažké, ale aj oni ma podporujú a je to rozhodnutie rodiny, nielen moje. Aj oni sú s novou zmenou spokojní, hoci sú smutní, že odchádzajú. Zo začiatku to bolo pre nich ťažké, ale teraz sa už v Paríži aklimatizovali. Deti majú v škole svojich kamarátov a odchod od nich všetkých ich bolí. Sú už veľké. Najmä Thiago chápe situáciu a teší sa na to, čo príde."

21:15 Mundo Deportivo: Klub povedal, že tento návrat je takmer na 99% na tebe, a Xavi povedal, že máš "výhodu", ale niečo v tejto ponuke chýbalo, ako si to vnímal?

Leo Messi: "Trochu som počúval všetko, čo sa hovorilo, čo vychádzalo, čo hovoril Xavi.... Ale bolo to tak trochu to, čo som hovoril práve teraz. La Liga súhlasila, ale nie je to úplne moje rozhodnutie, pretože je ešte veľa vecí, ktoré treba urobiť, a je to dlhé leto, počas ktorého nechcem prežiť to, čo som už prežil. Radšej som sa rozhodol skôr, aby som to mal za sebou, aby som bol pokojný a myslel na letné prázdniny a svoju budúcnosť a už teraz plánoval, čo bude možné."

21:17 Cítil si sa pod tlakom informácií, ktoré prichádzali z Barcelony?

Leo Messi: "Nie, pretože tých informácií bolo veľmi veľa. Neviem, odkiaľ pochádzali, ale bolo veľa únikov a správ. Dokonca ma novinári dávali všade. Môj prestup do Arábie bol potvrdený, v Barcelone to brali ako samozrejmosť a na druhý deň svoju verziu zmenili. Bolo toho veľa, takže som sa snažil myslieť na to, čo som vedel a cítil, a zaoberať sa tým, nie tým, čo sa hovorilo."

21:19 Ako tvoje rozhodnutie ovplyvnila udalosť spred dvoch rokov, keď si sa vrátil, aby si podpísal zmluvu, a potom sa ukázalo, že to nie je možné a musel si sa z Barcelony odsťahovať?

Leo Messi: "Bolo to veľmi ťažké. Jedným z dôvodov, ktoré som práve vysvetlil, je, aby som to všetko už nemusel absolvovať znova. Bolo to veľmi zlé obdobie. Prileteli sme s nadšením ako každý rok, nedočkaví, že opäť začneme trénovať, a deti sa tešili, že sa vrátia do školy. Keď bolo všetko pripravené na podpis, zo dňa na deň sa to nedalo urobiť a povedali mi, že to nie je možné a musím z klubu odísť. Musel som začať konať za behu a hľadať si tím, narýchlo sa rozhodnúť."

21:21 Hovorme o prezidentovi Laportovi a Xavim.... Kontaktovali ťa a prebiehal s tebou počas tohto procesu nejaký dialóg?

Leo Messi: "V skutočnosti som s prezidentom Laportom viedol veľmi malý dialóg, maximálne raz alebo dvakrát. Na druhej strane s Xavim som komunikoval veľmi často, odkedy prišiel do klubu. Rozprávali sme sa aj o možnosti môjho návratu. Boli sme veľmi nadšení, pretože keď sa niečo vyskytlo, hovorili sme o tom, či naozaj chce, aby som sa vrátil, či je to dobré pre tím a pre neho, a boli sme v kontakte."

21:24 Celý ten čas sa tvoje meno skandovalo na Camp Nou, na koncertoch.... Ako si to prežíval?

Leo Messi: "Pre mňa to bolo krásne a užíval som si to, pretože pravda je, že som odchádzal zvláštnym spôsobom. Najradšej by som sa rozlúčil ako Busi, Jordi alebo ako vtedy Xavi a Iniesta. Chcel by som odísť takýmto spôsobom, aby som sa mohol rozlúčiť s fanúšikmi v dobrom, aj keď to bolo v čase pandemonia a na štadióne nemohli byť ľudia. Bol by som rád, keby som vedel, že odchádzam hrajúc s fanúšikmi, aby som vedel, že odchádzam s radosťou. Preto som bol veľmi rád, keď som počul svoje meno na Camp Nou alebo v Barcelone. Okrem toho, že náklonnosť je vždy prítomná a vzájomná, bol to zvláštny pocit počuť ho na Camp Nou a nebyť tam sám."

21:26 Do akej miery ovplyvnila ekonomická otázka tvoje rozhodnutie? Dokonca sa hovorilo, že v Barcelone by si hrali zadarmo, je to pravda?

Leo Messi: "Pravdou je, že ekonomická otázka pre mňa nikdy nebola problémom alebo prekážkou v čomkoľvek. O zmluve sme sa nebavili ani teraz. Padol nejaký návrh, ale nikdy to nebol formálny, písomný, podpísaný návrh, pretože ešte nebolo nič známe a nevedeli sme, či sa to stane alebo nie. Bol tu zámer, ale nemohli sme nič urobiť, dokonca sme ani formálne nehovorili o peniazoch. Keby išlo o peniaze, odišiel by som do Arábie alebo niekam inam. Zdalo sa mi, že je to veľa peňazí, a pravdou je, že moje rozhodnutie bolo vedené iným dôvodom, nie peniazmi."

21:28 Myslíš si, že Barcelona urobila všetko pre to, aby ťa získala?

Leo Messi: "No, neviem. To je ich vec. Ak mám byť úprimný, neviem, či urobili všetko, čo sa dalo, alebo nie. Viem predovšetkým to, o čom som sa rozprával s Xavim.... Teraz podľa všetkého dostali povolenie od ligy, aby to mohli urobiť. Ale ako hovorím, nebolo to len tak. Chýbalo tam veľa vecí. Klub v tej chvíli nebol schopný stopercentne potvrdiť, že sa môžem vrátiť. A je to pochopiteľné, vzhľadom na situáciu, ktorou klub prechádza."

21:29 Myslíš si, že sú v klube ľudia, ktorí ťa nemajú radi alebo si myslia, že tvoja prítomnosť môže byť problémom?

Leo Messi: "Neviem. Ale určite sú ľudia, ktorí nechcú, aby som sa vrátil, rovnako ako nechceli, aby som zostal, keď som musel odísť. Rovnako ako veľa ľudí, ktorých poznám, chce, aby som sa vrátil, a povedali to verejne. Ale pravdepodobne sú vo vedení ľudia, ktorí ma nechcú späť, ktorí si myslia, že by nebolo dobré pre klub, keby som sa vrátil."

21:32 Od tvojho odchodu Barça nakupuje. Krátko po tvojom odchode podpísala zmluvu s Ferranom za 55 miliónov.... zdalo sa ti to zvláštne?

Leo Messi: "Neviem... Na začiatku som bol v momente, keď ma môj odchod a spôsob, akým sa to stalo, veľmi boleli. V tej chvíli som bol trochu nahnevaný, že som nemohol zostať a klub mohol urobiť kroky. Ale klub vtedy pochopil, že ich mohol urobiť. S odstupom dvoch rokov som to pochopil, asimiloval a už na to nemyslím. Ak sa niečo také stalo, znamená to, že to tak malo byť a hotovo."

21:34 Je tvoj vzťah s Barçou otvorenou ranou, ktorá ešte neprestala krvácať?

Leo Messi: "Trochu áno, trochu áno.... Kvôli tomu, čo som povedal predtým. Pre to, že som sa nemohol rozlúčiť s ľuďmi tak, ako by som chcel, ako si myslím, že som si zaslúžil. Tak ako si to zaslúžili a urobili hráči, ktorých som spomenul. Chcel by som odísť týmto spôsobom. Na jednej strane to bol nepríjemný pocit. Vo filme som bol ten zlý a to sa mi tiež nepáčilo, pretože to tak nebolo. Preto by som sa chcel niekedy naozaj rozlúčiť s fanúšikmi, s ktorými sme toľko žili, tešili sa a trpeli. Boli sme spolu toľko rokov a rád by som sa rozlúčil tak, ako to cítim."

21:35 Chcel by si sa jedného dňa vrátiť do Barçy? Ako riaditeľ, hráč, ambasádor...?

Leo Messi: "Áno, samozrejme, rád by som bol blízko klubu. Navyše mám v úmysle žiť v Barcelone. Je to jedna z vecí, o ktorých sa s manželkou a deťmi veľmi jasne rozprávame. Dúfam, že ... Neviem čo a kedy, ale dúfam, že jedného dňa budem môcť klubu niečím prispieť a pomôcť, pretože tento klub milujem, ako som vždy hovoril. Som vďačný za náklonnosť, ktorú mi ľudia počas mojej kariéry prejavovali, a rád by som tu bol znova."

21:38 Predpokladáme, že si v posledných mesiacoch žil s určitými obavami. Je niečo konkrétne, čo ťa zranilo alebo si si myslel, že ťa mohli ušetriť?

Leo Messi: "Ako som už povedal, bolo povedaných toľko vecí, toľko vecí uniklo, bolo povedaných toľko lží, ale nemôžem vyjsť von a poprieť všetko, čo bolo povedané. Ale vidím, že je veľa novinárov, ktorí povedia veľa lží, na druhý deň opäť klamú a nič sa nedeje. Bolo veľa vecí, ktoré ma rozčuľovali, napríklad keď veľa hovorili o mojej rodine, že môj syn sa mal zle, pričom opak je pravdou. Moje deti odtiaľto nechcú odísť, pretože sa im darí. Keď sa začnú miešať do záležitostí mojej rodiny a hovoriť o veciach, o ktorých nemajú ani potuchy, trochu ma to rozčuľuje, viac ako čokoľvek iné."

21:40 Tá vec s Miami je nová, berieš tam Busquetsa?

Leo Messi: "Je to jedna z ďalších vecí, o ktorých sa hovorilo, že pôjdem do Arábie s Busim a Jordim, že sme to všetko vyriešili. Nie, každý sa stará o svoju budúcnosť. Samozrejme, že som sledoval ich kroky, ale v žiadnom prípade sme sa nedohodli, že pôjdeme spolu. Rozhodol som sa sám za seba a neviem, čo urobia oni. Premýšľal som o všetkom, o čom sme hovorili v tomto rozhovore, a s nikým nemám nič dohodnuté."

21:43 Čo máš na mysli, keď hovoríš, že sa chceš dostať z centra pozornosti?

Leo Messi: "Dostať sa z Európy. Mal som ponuky od iných európskych tímov, ale ani som ich nehodnotil, pretože mojou myšlienkou bolo presťahovať sa do Barcelony. A ak by to Barcelone nevyšlo, odišiel by som z európskeho futbalu, a to ešte po víťazstve na Majstrovstvách sveta, ktoré som potreboval, aby som ukončil kariéru na tejto strane a prežíval americkú ligu iným spôsobom a užíval si každý deň, ale s rovnakou zodpovednosťou, že chcem vyhrávať a robiť veci dobre, ale s väčším pokojom."

21:44 Ako sa cítiš po skončení svojho dobrodružstva v PSG?

Leo Messi: "Mám zmiešané pocity. Pravdou je, že prvý rok bol z rôznych dôvodov veľmi ťažký, ako som už viackrát povedal. V druhom roku, prvých 6 mesiacov, som sa cítil veľmi dobre, veľmi dobre v klube, v meste, s rodinou. V polovici sezóny sa konali Majstrovstvá sveta a myslím si, že to trochu poznačilo všetky tímy vo všeobecnosti. Dúfal som, že to skončí inak, ale dobre, celkovo to boli pre mňa ťažké dva roky, ale už sú za mnou."

21:45 Chýbala ti Barça?

Leo Messi: "Áno, samozrejme, že mi chýbala. Samozrejme, že som ju sledoval, pozeral som zápasy a vždy mi chýbali spomienky a to, že som tam bol."

21:46 Predpokladám, že si bol rovnako šťastný ako každý iný culé, keď Barça vyhrala ligu...

Leo Messi: "Áno, samozrejme, že som bol. Sledoval som to celú sezónu a chcel som, aby Barça vyhrala, ako každý fanúšik Barcelony. Aj v mojej prvej sezóne v PSG. Veľa som sa rozprával s Xavim, aj o niektorých zápasoch, po zápase, o situáciách.... Pravdou je, že odkedy sa stal trénerom, rozprávame sa často."

 

 

 


zdroj: mundodeportivo.es sport.es
foto: twitter

Diskusia

32 komentáre
2023-06-07 21:00:08
Vďaka Lukáš!
2023-06-07 21:06:20
Busquets, Alba aj Suarez pojdu tam.