Madridský denník AS sumarizuje sezónu La Ligy z hľadiska zásahov VAR. Zdá sa však, že madridský denník stále nechápe, že to nebol VAR, kto Realu zobral body, ale skôr to, že opravil chybné rozhodnutia rozhodcov. Ruby Ares z AS na základe svojich výpočtov nepochybuje: Nebyť VAR, Real Madrid by bol španielskym majstrom.

V tejto sezóne bol vytvorený rekord v počte zásahov VAR. Ako vypočítava denník AS, videoverifikačný systém zasiahol v práve skončenej sezóne až 179-krát, čo je o 23 zásahov viac ako predchádzajúci rekord zo sezóny 2019/20, a ovplyvnil konečné výsledky až 38 zápasov a konečnú tabuľku, najmä pokiaľ ide o postup do európskych pohárov a španielskeho šampionátu. A na to sa madridský denník sťažuje.

Podľa AS by sa majstrom La Ligy nestala Barcelona, ale Real Madrid. Blaugranas ukončili sezónu s 88 bodmi na konte, ale bez zásahu VAR by ich mali o 6 menej. Ako vypočítava denník, VAR zistil, že rozhodcovia urobili chyby v štyroch prípadoch, ktoré mohli stáť Barcelonu body: v zápasoch proti Valencii, Atléticu a Realu Madrid. VAR "zobral" Barcelone body len v poslednom zápase proti Celte, keď neuznal Kessiého gól. Na druhej strane, v prípade Realu Madrid z 25 zásahov VAR v tejto sezóne 4 rozhodli o strate bodov pre Los Blancos. To znamená, že podľa AS, ak by táto technológia neexistovala, Real by mal na svojom konte o 6 bodov viac a zdvihol by nad hlavu trofej pre španielskeho majstra. V tabuľke by Los Blancos nazbierali 84 bodov (78+6) oproti 82 bodom Kataláncov (88-6).

AS tiež vypočítava, že VAR bol rozhodujúci pre osud postupujúcich do Európskej konferenčnej ligy. Osasuna skončila siedma, ale bez VAR by bola ôsma, keďže Rayo by získalo o 5 bodov viac. Real Valladolid, Español a Elche by zostali v zóne zostupu, ale s menším počtom bodov.

Denník sa tiež sťažuje, že Real Madrid je najčastejšie "ukrivdeným" tímom zo strany VAR, ktorý až 17-krát zasiahol v neprospech Raelu alebo v prospech súpera, pričom len sedemkrát bolo rozhodnutie v jeho prospech. V rebríčku sa spolu s nimi umiestnili: Valencia (13 rozhodnutí v neprospech), Español (11) a Rayo (10). Na druhej strane najmenej "utrpeli" Real Sociedad (5) a Atlético, Barcelona, Getafe a Girona (všetky po 6).

Na druhej strane, pokiaľ ide o tých, ktorí najviac profitovali z korektúr VAR, na prvom mieste je Sevilla (13), nasleduje Girona (12) a Atlético, Betis a Elche (po 11). Na druhej strane, najmenej zásahov VAR v ich prospech zaznamenali Español a Mallorca (po 5), za nimi nasledujú Atlético, Osasuna, Valladolid a Villarreal (po 6) a Barcelona a Real Madrid (po 7).

Nepochopenie záverov tohto porovnania zo strany AS potvrdil aj šéfredaktor denníka, slávny Tomas Roncero:

"Konečný dôkaz. VARcelona sa opäť stala veľkým príjemcom. S Negreirou alebo bez neho, život ide ďalej rovnakým spôsobom.... Takto by vyzerala LaLiga bez VAR:"

Stojí za to pripomenúť aj slová trénera Realu Madrid Carla Ancelottiho na túto tému: "Musím povedať pravdu, nie som veľmi spokojný s tým, ako sa VAR používa. V súčasnosti uniesol rozhodovanie rozhodcov a používa sa príliš často. Bol vytvorený na opravu jasných a zjavných chýb, ale teraz sa používa príliš často, treba ho trochu zmeniť. Pokiaľ ide o hru rukou, stále je v tom veľa nejasností. Mohli by sme tiež uvažovať o používaní reálneho času, aby sme sa vyhli tomuto pridanému času hry," povedal Talian v apríli tohto roku.

Porovnanie tabuľky s VAR a bez VAR:

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

14 komentáre
2023-06-08 08:51:14
Stara znama vec....a keby bol VAR v minulosti, Real by zase mnoho titulov neziskal :D
2023-06-08 08:59:00
madridsky dennik = madridske pocty, keby VAR fungoval jak ma, tak hrame mimnimalne vyradovacku LM