Podľa Jorgeho Calabrésa z denníka El Español súd prvej inštancie č. 47 v Madride vyhlásil dohodu medzi La Ligou a CVC na mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré sa konalo 12. augusta 2021, za neplatnú. Sudca vyhovel žalobe, ktorú podali Real Madrid, FC Barcelona a Athletic Club, v plnom rozsahu.

Podľa rozhodnutia, ku ktorému sa dostal novinár El Español, "boli porušené pravidlá zvolania zhromaždenia a operácia takého veľkého rozsahu, ako aj z hľadiska času a hospodárnosti, bola podrobená zvolávaciemu postupu bez poskytnutia všetkých údajov potrebných na pochopenie a posúdenie jej rozsahu".

Javier Tebas porušil stanovy La Ligy tým, že zvolal zhromaždenie "bez odôvodnenia jeho naliehavosti". Na druhej strane "dokumentácia poskytnutá klubom bola neúplná". Okrem toho sudca dodal, že "načasovanie doručenia Rothschildovej správy vzhľadom na dôležitosť operácie neumožnilo jej riadnu analýzu".

Na samotnom zasadnutí "bol zavedený faktor, ktorý zmenil podmienky listu porozumenia predloženého na diskusiu a sprievodné správy". Toto rozhodnutie je kľúčové pre Real Madrid, Barcelonu a Athletic v ich boji proti dohode medzi La Ligou a CVC. Tieto tri kluby podnikli právne kroky, občianskoprávne aj trestnoprávne, proti prezidentovi La Ligy Javierovi Tebasovi, ako aj proti Javierovi de Jaime Guijarrovi, šéfovi fondu CVC, a samotnému fondu CVC Capital Partners SICAV-FIS.

Rozsudok neruší platnosť zmluvy medzi La Ligou a CVC, ktorá bola odhlasovaná 10. decembra 2021 a ktorú tie isté 3 kluby odsúdili ako "zavádzajúcu štruktúru". Rozsudok však brzdí projekt "LaLiga Impulso" a navyše podľa El Espaňol CVC zvažuje, že zmluvu vypovie kvôli právnej neistote s odstupnou klauzulou, ktorú má.

Óscar Mayo, generálny riaditeľ La Ligy, uviedol, že "šesť alebo sedem mesiacov sa o tejto záležitosti rokovalo s niektorými klubmi, ale nie so všetkými, ako napríklad s Realom Madrid". V rozhodnutí sa uvádza, že to bolo "v súlade s vyhlásením, ktoré klub pod vedením Florentina Péreza vyjadril počas zhromaždenia".

Okrem toho sudca považuje za "nesporné, že počas zhromaždenia došlo k zmene operácie, ktorá bola na programe, v tom zmysle, že kluby, ktoré nechceli hlasovať za zachovanie svojich televíznych práv, boli z ekonomickej operácie vynechané". V rozhodnutí sa uvádza, že "táto zmena nie je zanedbateľná". Zástupcovia La Ligy prítomní na zhromaždení skutočne použili slová ako "rekonfigurácia operácie" a "úprava" zmluvy.

Práve táto zmena spôsobila, že listina s podmienkami predložená na hlasovanie sa stala neplatnou. Obsah bodu 4 programu bol preto upravený. Zástupca Athletic podľa listu uviedol: "Návrh nám bol predložený, do týždňa ho schválilo zhromaždenie delegátov a do dvoch týždňov už o ňom musíte hlasovať na zhromaždení....... Buď ho akceptujete a prijmete, alebo ho necháte a nebudete kritizovať. Operácia na pevnú sumu 150 miliárd eur na 50 rokov.... Myslím si, že naozaj trochu skresľuje údajný prínos pre konkurencieschopnosť".

Oprava, ktorá bola vykonaná v operácii, spôsobila, že "správy predložené na podporu operácie sú neplatné z ekonomického, daňového aj právneho hľadiska". Preto "ak sa zmenili podmienky v zmluvnom liste, hodnotenie už nebolo adekvátne na to, aby sme poznali dôsledky operácie".

Samotný Javier Tebas počas zhromaždenia priznal, že "rekonfigurácia je potrebná, pretože teraz je klubov menej". Na otázku zástupcu Españolu odpovedal pochybovačne a prejavil nedostatok vedomostí: "Nevieme to presne, nemôžem vám to povedať."  Napriek tomu Óscar Mayo potvrdil, že "zmluvný hárok bol záväzný".

Napriek týmto nezrovnalostiam pri uzatváraní zmluvy, zvolávaní zasadnutia a zmene programu oddelenie La Ligy pre dodržiavanie predpisov, ktoré viedla Esperanza Bernal-Quirós, na tieto nezrovnalosti nikdy neupozornilo, čím sa zbavilo zodpovednosti.

V liste zaslanom klubom dnes (piatok 9. júna) sa La Liga obmedzila na to, že toto rozhodnutie nemá vplyv na dohodu zhromaždenia z 10. decembra 2021. Konanie v tejto veci prebieha aj na provinčnom súde v Madride. Okrem toho sa podľa listu "obmedzuje na posúdenie, či došlo k formálnym nedostatkom v podmienkach zvolania a prijatia dohody".

zdroj: El Español
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2023-06-09 23:23:19
Tebasovi ako manazerovi by som nezveril zmrzlinovy stanok, nieto kolos akym je la liga.
2023-06-10 04:16:05
To bude mít někdo problém. Třeba pán Tebas.