ForcaBarca vám prináša preklad exkluzívneho rozhovoru Lionela Messiho pre ekvádorský magazín Don Balon, ktorý bol publikovaný pred pár dňami. Originál môžete nájsť tu.

Tak ako sa predpokladalo, koniec roka bol pre Lionela Messiho triumfálny. Nielen, že pomohol svojmu tímu stať sa víťazom Majstrovstiev sveta klubov, ale navyše získal aj množstvo individuálnych ocenení.

Z týchto ocenení vystupujú v poslednom čase najvýraznejšie dve, ktoré získal od vlastnej krajiny – argentínsky ‘Clarin de Oro’ hráč roka a argentínsky ‘Olimpia de Oro’ športovec roka. Tieto ocenenia boli vôbec prvými, ktorých sa Messi dočkal od svojej vlastnej krajiny.

Neskôr v decembri, zvolili francúzske noviny L’Equipe Messiho ako medzinárodného športovca roka ocenením ‘Šampión šampiónov’. A o pár dní neskôr bol Messi ocenený Cuba Prensa Latina ako najlepší mužský športovec Latinskej Ameriky a Karibskej oblasti za rok 2011.

Stále viac a viac ľudí si myslí, že Lionel Messi je najlepším futbalistom v histórii. Považujete sa za neho?

Najprv treba povedať, že mám iba 24 rokov a ešte som toho veľa neskúsil. Veľmi však rešpektujem veľkých hráčov minulosti ako Di Stefano, Pelé a Maradona. Bolo by tak lepšie ak by ľudia porovnávali moje úspechy až po skončení kariéry, ja osobne netúžim byť takto porovnávaný a nie je to ani mojim cieľom. Všetko čo chcem, je ísť na ihrisko a hrať v každom zápase najlepšie ako viem.

Čo všetko by ste ešte chceli dosiahnuť? Je možné, aby ste sa ako futbalista ešte zlepšil?

Moje ciele sú spojené s tímom, s ktorým hrám. Vždy chcem vyhrať či už s Barcelonou alebo Argentínou úplne všetko. To je to, čo mám v hlave keď vybieham na trávnik. Inak nemám žiadne dlhodobé ciele.

Zdá sa, že je pre vás jednoduchšie tieto úspechy dosiahnuť s Barcelonou ako s Argentínou...

V Barcelone som po celý rok, takže je pre mňa jednoduchšie vytvoriť isté pochopenie sa s môjmi spoluhráčmi, ktorí sú sami o sebe vynikajúcimi futbalistami. Ale aj Argentína je požehnaná hráčmi najvyššej úrovne. Som si istý, že skôr alebo neskôr budem schopný s Albiceleste zopakovať úspech, ktorý momentálne zažívam s Barcelonou. Je to iba otázka práce na pochopení hráčov medzi sebou a hrať dobre ako celok. V Argentíne máme mnoho výborných hráčov.

Sú takí, ktorí o vás ako jednoznačnej jednotke na svete pochybujú, pretože ste so svojou reprezentáciou nevyhrali Majstrovstvá sveta, a tak sa preto nemôžete porovnávať s legendami tohto športu...

Pre mňa je Di Stefano jeden z najväčších, a on taktiež nikdy nevyhral Majstrovstvá sveta. Neverím, že niekto niekedy bude pochybovať o jeho kvalitách. Každopádne mám ešte čas a urobím preto všetko, čo bude v mojich silách...dokonca aj viac, aby sa Argentína stala opäť majstrom.

Považujete sa za krásneho, bohatého a vynikajúceho futbalistu?

Som niekto kto sa na ihrisku snaží splatiť náklonnosť, ktorej sa mu dostáva od jeho fanúšikov.

V FC Barcelona ste celá život. Neťahalo vás to niekedy do iného klubu?

Som v najlepšom klube na svete. Žiadny iný klub ma neuspokojí tak ako Barcelona. Dúfam, že tu budem môcť byť až do vtedy, kým budú zo mňa ľudia unavení, a zároveň dúfam, že ten deň nikdy nepríde.

Pravdou je, že vám nedávno Thiago Motta a Diego Maradona spájali s Interom Miláno. Je na tomto klube niečo špeciálne?

Inter je jedným z najväčších klubov v Európe a svete, ale ja som práve v tom najväčšom zo všetkým. Som tu šťastný a verím, že ľudia v tomto klube sú zároveň šťastní so mnou. Prečo by som to mal chcieť zmeniť?

Pred pár mesiacmi ste povedal, že nikdy nebudete hrať za Real Madrid...

Vyrástol som v La Masii a stal som sa mužom v modro fialových farbách (blaugrana). Nedokážem si ani predstaviť mať na sebe dres Realu alebo hociktorého iného... zároveň aj Madrid je vynikajúcim klubom.

Hráte radšej s Xavim a Iniestom ako Villom a Keitom? Vaši kritici vám vyčítajú, že málokedy prihráte loptu Villovi...

A odkedy neprihrávam Villovi? Je to smiešne! Pozrite sa video a uvidíte, že góly, ktoré Barca strieľa padajú vďaka kombinačnej hre Villu a mňa.

Eto’o, Ibrahimovič, Bojan... Zdá sa, že vám spolupráca s klasickou „deviatkou“ nejde...

Je to hlúposť. Veľmi dobre som si s týmito hráčmi rozumel a išlo nám to. To, že už nie sú v klube je čisto rozhodnutie trénera.

A čo Ronaldinho, váš mentor počas prvých rokov v FC Barcelona?

Sem tam sa porozprávame čo je nové. Je to výborný človek. Ako barcelonský hráč toho dosiahol veľmi veľa.

Je pre vás Guardiola ideálnym trénerom?

Tréner pozná klub lepšie ako hocikto z nás. Kedysi bol podávačom lôpt, hráčom a teraz je hlavným trénerom. Je veľmi inteligentný. Vie čo je treba robiť v každom momente, a vie ako má zaobchádzať s každým hráčom. Taktiež vie svoj tím výborne motivovať. Považujem ho za veľmi príjemného človeka.

Predstavte si čo by ste dokázali dosiahnuť, ak by ste hrali za španielsku reprezentáciu...

Nie, nemôžem si to predstaviť. Rád si však pozriem ich zápas. Je to skoro ako sledovať Barcu oblečenú v španielskom drese, takže každý zápas, ktorý hrajú je ako keby hrala Barca. Veď rozdiel je tam iba možno v dvoch alebo troch postoch.

Rozmýšľali ste už nad tým, čo budete robiť po tom, čo skončíte s futbalom? Dokážete si seba predstaviť ako trénera Argentíny?

V 24 rokoch je ťažké rozmýšľať o takých veciach. Je predo mnou ešte dlhá cesta, kým takáto vzdialená budúcnosť príde.

Kedy vás budeme počuť rozprávať po katalánsky?

Jazyky mi nejdú. Katalánčine rozumiem perfektne a vedel by som aj rozprávať, ale nebolo by to také plynulé, ako by som chcel. Nechcem nikoho uraziť tým, že pokazím tento krásny jazyk.

zdroj: totalbarca.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.